Knapperige, zoetzuur ingemaakte radijs is een Koreaanse bijgerecht – banchan – die heerlijk smaakt bij gebakken en gefrituurd eten. Lees hier hoe je het zelf maakt.

Zoetzuur ingemaakte radijs - makkelijk Koreaans recept (vegan)

Welke radijs voor dit Koreaanse recept

Deze zoetzure en knapperige witte blokjes worden gemaakt van de Koreaanse radijs: mu. Een grote, bolle witte wortel met een lichtgroene deel (zie het recept voor vegan radijs kimchi)

Omdat deze slecht verkrijgbaar zijn gebruik ik de langere rettich – deze is iets bitterder en minder zoet. Maar maak je geen zorgen – het verschil in smaak in het eindproduct is verwaarloosbaar.

Rettich vind je in de grote supermarkten en Chinese toko’s. Koreaanse mu liggen soms ook bij een Chinese toko maar meestal moet je ervoor naar een Japanse of Koreaanse toko (bijvoorbeeld Shilla in Amsterlveen).

vegetarische vegan bibimbap

Bekijk meer

Vega(n) Koreaanse recepten


Makkelijk recept voor zoetzuur ingemaakte rettich (radijs)

De fris zoetzure radijs is een onmisbaar Koreaans gerechtje bij gefrituurd en gebakken eten. Bijvoorbeeld bij een krokant gebakken Koreaanse pannenkoek (vegan).

Het inmaakvocht bestaat uit azijn, water, suiker en zout. Je kan er verse chilipepers, knoflook of gember bij het afgekoelde mengsel doen. Voor dit recept hou ik het simpel traditioneel.

De geschilde rettich in blokjes snijden. En meng er een halve theelepel zout door – dit zorgt ervoor dat er wat bittere vocht uit de rettich komt.

Laat de rettich uitlekken en doe de radijs met het afgekoelde inmaakvocht in een glazen pot.

Laat de rettich minstens 2 dagen in het zuur staan. Daarna nog weken te bewaren. Easy peasy, of niet dan?

Bewaar de radijs in een glazen pot

Bekijk hieronder de glazen potten die ik al jaren gebruik voor het inmaken. Vooral voor het fermenteren van kimchi vind ik deze  potten handiger dan bijvoorbeeld weckpotten.

Koop hier de potten 

(aff.link)

Wat doe je met het inmaakvocht als de radijs op is?

Het inmaakvocht kan niet nogmaals gebruikt worden om radijs in te maken omdat die verdund is door het vocht uit de radijs.

Wel kan je het als friszuur onderdeel van een dressing of roerbaksaus gebruiken.

vegetarische wontons vouwen
Vragen of recept gemaakt?
Laat het me in de comments hieronder weten!

Pin een foto op je borden ‘Vegan recepten’ en/of ‘Aziatisch eten’ als je het recept wil bewaren.

Je kan Kind of Asian ook op Pinterest volgen

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Zoetzuur ingemaakte radijs - makkelijk Koreaans recept (vegan)

Zoetzuur ingemaakte radijs – makkelijk Koreaans recept

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Author: Kamwoj
  • Prep Time: 10
  • Cook Time: 2
  • Total Time: 12 min (exclusief tijd in de koelkast)
  • Yield: 1 pot van 1 liter 1x

Description

Zoetzuur ingemaakte radijs is een Koreaans bijgerecht (banchan) en is heerlijk bij gefrituurd eten. Bekijk hier het makkelijke vegan recept.


Ingredients

Scale

Inmaakvocht

  • 125 g natuurazijn
  • 75 g witte suiker of rietsuiker
  • 200 g water
  • 1/2 el grof zeezout
  • Plakje gember, verse peper, knoflook etc, optioneel

Radijs

  • 700 g ongeschilde rettich of mu *
  • 1/2 tl fijn zeezout

Overig

  • Hittebestendige glazen pot met deksel (inhoud van 1 liter) of meerdere kleinere potten

Instructions

INMAAKVOCHT * – Doe alle ingrediënten voor het inmaakvocht in een pan, breng aan de kook en laat het 30 seconden op middelhoog doorkoken. Zet de warmtebron uit en laat het afkoelen. Voeg optionele smaakmakers toe aan het afgekoelde vocht.

GLAZEN POTTEN – Spoel de potten om met kokendheet water en laat het uitlekken en drogen (zie vegan radijs kimchi recept).

RADIJSBLOKJES – Schil de radijs en snijd de radijs in blokjes van ongeveer 1,5 bij 1,5 cm. Je houdt ongeveer 640 gram radijsblokjes over.
Doe de blokjes in een pan en meng er 1/2 fijn zeezout door. Laat dit 10 minuten staan.Doe de blokjes in een zeef en laat de radijs kort uitlekken. Het vocht gooi je weg.

POT(TEN) VULLEN – Doe de radijs in de glazen pot en vul deze met het afgekoelde inmaakvocht (plus de optionele smaakmakers). Als er te weinig inmaakvocht is voeg je iets meer natuurazijn toe. Houd er wel rekening mee dat na enkele uren meer vocht bijgekomen is en de blokjes wat kleiner zijn geworden (dit komt door het vocht dat uit de radijs komt). Zet de pot in de koelkast.

SERVEREN EN BEWAREN – In principe kan de radijs na enkele uren geserveerd worden. Maar het lekkerst en knapperigst is de radijs vanaf dag 2. De radijs is enkele weken te bewaren maar op een gegeven moment wordt de radijs wat donkerder en de smaak wordt intenser en minder fris (maar nog steeds erg lekker).


Notes

INMAAKVOCHT – Ik kook het inmaakvocht altijd om een rauwe, metalige smaak te voorkomen. En het bevordert een langere houdbaarheid – het inmaakvocht kan namelijk ook gebruikt worden als onderdeel van een dressing of roerbaksaus. Dan is een langere houdbaarheid wel gewenst.

RETTICH OF MU – Kies een zware radijs met een gladde, niet-gerimpelde buitenkant. 700 g is ongeveer de helft van een grote radijs. De andere helft kan meegekookt worden in een bouillon/ soep, of verdubbel dit recept en gebruik de hele radijs.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.