De langkorrelige witte jasmijnrijst (ook wel pandanrijst) is de rijstsoort die in bijna alle Chinese, Thaise en Vietnamese restaurants wordt geserveerd. Kook zelf elke keer fluffy en licht plakkerige jasmijnrijst met de volgende methode.

Kook zelf elke keer fluffy en licht plakkerige jasmijnrijst (ook wel pandanrijst) met de volgende methode. Zonder rijstkoker.

De authentieke bereiding van witte jasmijnrijst

Vroeger aten wij elke dag (vaak twee keer per dag) ‘witte jasmijnrijst – in het Chinees 香米, letterlijk ‘Geurige rijst’.

Langkorrelige witte kleefrijst kregen we af en toe voorgeschoteld maar dat was meer een hartige snack. Japanse kortkorrelige rijst (sushirijst), basmatirijst of zilvervliesrijst had ik zelfs nooit gegeten in mijn jeugd.

Mijn ouders probeerden mij al vroeg het ‘recept’ voor jasmijnrijst uit te leggen. Het was er een waar een autist van zou gruwelen.

Wat mij als 11-jarige werd verteld:

Rijst een paar keer spoelen met water tot het bijna helder is, uitlekken en water erbij tot de hoogte van het vingerkootje van mijn middelvinger voor zachte rijst. En iets eronder voor droge rijst. Het puntje van mijn vinger blijft op het rijstoppervlak, en komt niet tot de bodem van de pan. Op zacht vuur koken, vuur uitzetten en 10 minuten laten staan. En nooit tussendoor de deksel optillen omdat de stoom niet mag ontsnappen.

“Hou je oor boven de pan – deksel blijft op de pan – en als je een tikkend in plaats van pruttelend geluid hoort – dan zet je het vuur uit.” legde mijn moeder, de ‘rijstfluisteraar’, uit.

Hieronder een simpelere methode die niet afhankelijk is van je vingerkootjes en je vermogen te communiceren met jasmijnrijst.

Kook zelf elke keer fluffy en licht plakkerige jasmijnrijst (ook wel pandanrijst) met de volgende methode. Zonder rijstkoker.

Tips en puntjes van aandacht voor het koken van jasmijnrijst

 • Gebruik een pan met dikke bodem voor een gelijkmatige verhitting.
 • De pan moet groot genoeg zijn voor 3x de hoeveelheid rauwe rijst – gekookte rijst zet uit. Maar niet zo groot zijn dat je een dunne laag rijst in de pan hebt. Zo blijft er veel rijst op de bodem van de pan achter na het koken.
 • De rijst moet 15-20 minuten koken op de laagste stand waarbij het water nog licht borrelt. Als je geen pruttelend geluid uit de pan hoort komen moet het vuur iets hoger.
 • De deksel blijft zoveel mogelijk op de pan om stoomverlies te voorkomen. Een glazen deksel is het ideaalst.
 • De verhouding rijst en water is tussen 1:1,1 en 1:1,3 in volume. Een kleine maatbeker gebruiken is hiervoor het meest geschikt.
 • Als je voor het eerst op deze manier rijst kookt, begin dan met 1:1,2. Het is niet ideaal maar je kan na 15 minuten een klein beetje water toevoegen als de rijst te droog is naar jouw smaak.

Gek op jasmijnrijst? Probeer eens jasmijnrijst gekookt in kokosmelk met limoenblad.

Dit is een Thais recept voor jasmijnrijst gekookt in kokosmelk. De fluffy Thaise kokosrijst is licht gezoet en is uiteraard niet plakkerig. Verwar deze niet met de plakkerige kleefrijst met heel veel kokosmelk.

Ga naar de homepage voor de nieuwste vegan & vegetarische recepten van kindofasian.com!

 

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Zo kook je jasmijnrijst – ook wel pandanrijst

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
 • Author: Kamwoj
 • Prep Time: 5
 • Cook Time: 20 + 10 nagaren
 • Total Time: 35
 • Yield: 4 kommetjes 1x
 • Category: basisrecept
 • Method: koken
 • Cuisine: Chinees, Thais, Vietnamees

Description

Kook zelf elke keer fluffy en licht plakkerige jasmijnrijst (ook wel pandanrijst) met de volgende methode. Zonder rijstkoker.


Ingredients

Scale
 • 330 g/ 350 ml  jasmijn- of pandanrijst
 • 400450 ml water *

Instructions

 1. Spoel de rijst 3 of 4 keer in koud water totdat het laatste spoelwater minder troebel is – het water wordt niet helemaal helder. Door het wegspoelen van een deel van de zetmeel voorkom je papperig gekookte rijst.
 2. Laat de rijst kort uitlekken in een zeef. Doe de gewenste hoeveelheid water (zie notes) en de rijst in een pan en sluit goed af met een deksel.
 3. Breng aan de kook en zet het vuur op de laagste stand waarbij je het water nog hoort pruttelen. Test na 15 minuten. Is de rijst te nat, kook nog 5 minuten langer. Is de rijst te droog, verdeel enkele eetlepels water toe en kook ook 5 minuten langer.
 4. Zet het vuur uit en laat de rijst 10 minuten staan. Ook nu de deksel erop houden zodat er geen stoom ontsnapt.
 5. Schep de rijst een paar keer om en doe de deksel er weer op. Serveer de rijst heet.

Notes

Water: Voor een droge, losse korrel – geschikt om na het koken en afkoelen te bakken – gebruik je 1 deel rijst en 1,1 deel water (400 ml voor deze hoeveelheid rijst). En voor een zachte en plakkerige korrel gebruik je 1,3 deel (450 ml) water. Ik kook meestal met de verhouding 1:1,2.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.