Natuurlijk gezoete warme drank: perenthee met zoete Chinese amandel. Een van mijn favoriete warme Chinese dranken voor op de bank.

Natuurlijk gezoete warme drank: perenthee met zoete Chinese amandel. Een van mijn favoriete warme Chinese dranken voor op de bank.

Warme drank: perenthee met Chinese amandel

Mijn lijf vraagt in het najaar om gezoete warme dranken. En dan bedoel ik niet de mierzoete glühwein of warme chocolademelk met slagroom. Maar zachte, voedende warme drankjes. Zoals dit warme drankje/ thee van peren en Chinese amandel.

Volgens de Nederlands uitleg van ‘thee’ is dit perendrankje geen thee omdat er geen theebladeren in zitten. Het Chinese woord voor thee (茶) daarentegen omvat meer dan alleen een aftreksel van theebladeren.

“Peren- en amandelkookvocht klinkt te veel als een restproduct. We houden het maar op perenthee.”

Chinezen drinken veel warme dranken met ingrediënten waar een medicinale werking aan worden toegeschreven. Zoals warme perensap, dat is verzachtend en voedend voor het gestel en vooral gunstig voor de longen. En Chinese amandelen zouden hoest en verkoudheid te lijf gaan. Ik weet niet of dit wetenschappelijk onderzocht is maar bij mij werkt het!

Natuurlijk gezoete warme drank: perenthee met zoete Chinese amandel. Een van mijn favoriete warme Chinese dranken voor op de bank.

Pin onderstaande foto op je borden ‘Warme dranken’ of ‘Gezond’ als je het recept wil bewaren.
Hier vind je mijn borden op Pinterest.

Welke peren en welke amandelen?

Voor deze ‘thee’ heb je maar twee ingrediënten nodig: peren en Chinese amandelen.

Als het lukt koop je Aziatische peren bij de toko. Die zijn knapperig en sappig als een appel en zoet als een peer, met een fris zuurtje. Traditioneel wordt deze Aziatische peer voor dit recept gebruikt maar van een Chinese arts heb ik vernomen dat ‘gewone’ peren ook prima zijn. Conference zijn lekker zoet en Doyenne du Comice zoet met een zuurtje; gebruik die peren die jij lekker vindt.

Wel heel belangrijk dat je voor dit warme drankje rijpe peren gebruikt. Anders krijg je geen zoete perenthee.

De Chinese amandelen (南杏/ Nam Hang) die ik gebruik zijn eigenlijk de kernen van abrikozenpitten. Ze hebben een sterke amandelsmaak maar ze zijn niet rauw te eten. Voor deze thee kun je de Chinese amandelen niet vervangen door gewone amandelen. Dit ingrediënt is alleen bij de toko te verkrijgen. Let er wel op dat je niet per ongeluk Chinese bittere amandelen (北杏/ Pak Hang) meeneemt, deze twee liggen namelijk vaak naast elkaar.

Ga naar de homepage voor de nieuwste vegan & vegetarische recepten van kindofasian.com!

De kooktijd voor 1 liter perendrank is 3 kwartier tot een uur. Korter kan ook maar dan wordt de thee minder zoet. Deze thee is volgende dag ook lekker. Bewaar het in de koelkast en warm het weer op in een pannetje.

Soms zijn de peren zo rijp dat de thee bruin wordt. Ik los dat op door schilletjes van een bio citroen mee te koken voor een mooie gele kleur. De citroensmaak is overigens subtiel.

Natuurlijk gezoete warme drank: perenthee met zoete Chinese amandel. Een van mijn favoriete warme Chinese dranken voor op de bank.

Tip: Bak ook deze vegan brosse koekjes (heel eenvoudig recept!). Samen met de perenthee staan ze garant voor een gezellig en knus bankavondje!

Brosse vegan koekje op een blauw bord. Met slechts 4 ingredienten.

 

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Warme drank: perenthee met Chinese amandel

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
 • Author: Kamwoj
 • Prep Time: 5
 • Cook Time: 45
 • Total Time: 50
 • Yield: 1 lt 1x
 • Category: Drank, Winter, Makkelijk
 • Method: koken
 • Cuisine: Chinees

Description

Natuurlijk gezoete warme drank: perenthee met zoete Chinese amandel. Eén van mijn favoriete warme Chinese dranken in de winter voor op de bank.


Ingredients

Scale
 • 3 rijpe peren
 • 2 el Chinese amandelen, Nam Hang  (南杏)
 • 1 biologische citroen voor de kleur * , optioneel

Instructions

 1. Schil de peren en verwijder het klokhuis (met een meloenschep of klein mesje)
 2. Spoel de amandelen af.
 3. Als je de citroenenschillen gebruikt: schil de gewassen citroen met een dunschiller. Je gebruikt alleen het gele schilletje zonder het wit. De rest van de citroen kun je eventueel bewaren voor een ander recept.
 4. Doe peren, amandelen, citroenschillen en 1 liter water in een pan. Breng aan de kook. Zet de warmtebron daarna laag en laat de thee 45 minuten zacht koken. Verwijder de citroenschillen. Schenk de thee in kopjes, met of zonder amandelen en peer.

Notes

*  De schil van de citroen geeft de thee een mooie gele kleur en een subtiel citroensmaakje.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.