Deze zoete geroosterde tomaten zijn heerlijk als bijgerecht of in een Aziatische (noedel-)salade. Je kan ze een dag van tevoren maken, dan zijn ze de volgende dag nog intenser van smaak.

Tomaten roosteren in grillpan of oven?

Ik weet eigenlijk niet of ik deze tomaten ‘geroosterde tomaten’ mag noemen. Ze zijn in een grillpan gebakken. Gegrilde tomaten…?

Vroeger, in mijn restaurant, stond de grote horeca-oven de hele middag aan voor de mise en place. Dan gingen er bakken groenten, vlees en nog veel meer in. Maar om nu thuis de oven op te warmen voor een paar luttele tomaten voelt dan toch niet goed (tenzij ik er aansluitend een kip in zou stoppen, maar dat zat niet in de planning). Vandaar dat ik ze ‘rooster’ in een grillpan.

Tomaten marineren

Korianderwortel en chili geven een lekkere Thaise kick aan de tomaten. Bij de toko koop je koriander inclusief de wortel en ik heb me laten vertellen dat deze wortel heel gezond is. Korianderwortel heeft een volle, kruidige smaak die te vergelijken is met knoflook, maar minder hard. En de subtiele koriandersmaak is heerlijk. Als je niet zo’n fan bent van koriander kun je de wortel vervangen door een klein teentje knoflook.

Voor de marinade stamp je korianderwortel, chili, zout samen met olie fijn in een vijzel. Roer dit mengsel door de tomaten. Laat de pan eerst heel goed heet worden. Doe dan de tomaten erin en wacht tot ze na een paar minuten mooi zacht en iets gekaramelliseerd zijn. Garneer met extra vierge olijfolie, Thaise basilicum en krokante knoflook. Dat wordt genieten! 

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Deze zoete geroosterde tomaten zijn heerlijk als bijgerecht of in een Aziatische (noedel-)salade. Je kan ze een dag van tevoren maken, dan zijn ze de volgende dag nog intenser van smaak.

In grillpan geroosterde tomaten

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
 • Author: Kamwoj
 • Prep Time: 5
 • Cook Time: 15
 • Total Time: 20
 • Category: Bijgerecht

Description

Deze zoete geroosterde tomaten zijn heerlijk als bijgerecht of in een (noedel-)salade. Je kunt ze ook een dag van tevoren maken, dan zijn ze de volgende dag nog intenser van smaak.


Ingredients

Scale

400 g zoete kleine tomaten *

2 niet te dunne korianderwortels

1 kleine rode chili

1 tl zeezout

2 el olie

Garnering, optioneel:
Krokante uitjes

Krokante knoflook

Koriander

Thaise basilicum

Vietnamese vinaigrette


Instructions

 1. Verwarm je grillpan vast voor op medium vuur.
 2. Snijd 2 korianderwortels van het bosje koriander. Ik pak meestal ook 2 cm van de stengels mee. Schrap met een scherp mes het vuil weg en spoel ze schoon.
 3. Stamp alle ingrediënten voor de marinade in een vijzel zo fijn mogelijk.
 4. Roer de marinade door de omgespoelde en afgedroogde tomaten.
 5. Als de pan heet genoeg is kunnen de tomaten de pan in. Rooster ze 7-10 minuten totdat ze zacht en iets gekaramelliseerd zijn.
 6. Serveer warm of koud. De volgende dag zijn ze extra lekker!

Notes

*  Houd van sommige tomaatjes kroon en stukje stengel ter decoratie.

 

 

 

 

 

 

 

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.