Vellen rijstpapier gebruik je normaal gesproken voor Vietnamese summer rolls. Met dit recept maak je er krokante vegan crackers van. Heerlijk krokant en met een ziltige kroepoek smaak.

Vellen rijstpapier gebruik je normaal gesproken voor Vietnamese summer rolls. Met dit recept maak je er krokante vegan crackers van. Heerlijk krokant en met een ziltige kroepoek smaak.

Updates ontvangen in je inbox?

Ja, schrijf me in!

Vegan crackers bij een Vietnamese salade

Bij Vietnamese salades worden vaak dikke rijstcrackers gegeten en niet het dunne rijstpapier dat ik hier gebruik.

Deze dikkere rijstvellen (vaak met sesam of garnalen) koop je gedroogd en worden kort in de magnetron of boven vuur gegaard tot ze krokant zijn. Veel smaak hebben ze niet – het smaakt naar rijst, zeg maar. Wel erg lekker bij fris-zure en pittige Vietnamese salades.

Dikke rijstvellen zijn alleen te koop bij toko’s. Het dunnere rijstpaper voor summer rolls zijn vaak wel in supermarkten te koop.

Ook al zijn deze niet bedoeld om te frituren – het resultaat is luchtig en heel krokant!

Bekijk ook het recept voor vegan Vietnamese rode kool salade met mango.

Rijstpapier frituren

De dunne rijstvellen worden 2 tellen gefrituurd in hete olie. Het is heel belangrijk dat de olie heet genoeg is. Zodra het rijstpapier de pan in gaat moet het vrijwel meteen weer boven komen drijven.

Het nog zachte rijstpapier wordt direct uit de olie gehaald en bestrooid met een ziltig, hartig poedertje (dat blijft plakken aan de warme crackers). Na afkoelen (binnen paar tellen) wordt het gefrituurde rijstpapier luchtig en krokant .

Gebruik ook een paar vellen rijstpapier om Vietnamese summer rolls met citroengras tofu te rollen!

Maak met een paar makkelijk verkrijgbare ingrediënten een hartig en ziltige poedertje voor vegan crackers.

De ingrediënten die je overhoudt kan je ook gebruiken voor een vegan Aziatisch bouillonpoeder .

Bekijk ook

Vegan Vietnamese recepten

Maak er een dipsaus bij

Je hoeft de vegan crackers niet per se bij een salade te eten natuurlijk. Als snack doen ze het namelijk ook heel goed!

Maak er dan een pittige en frisse dipsaus bij door (vegan) kwark, zout, peper, limoensap en knoflook te mengen (zie foto hieronder). En een flinke lepel chiliolie er door. Uit de toko of zelfgemaakt (Vietnamese chili-olie met citroengras, om in Vietnamese sferen te blijven).

Wil je het recept bewaren? PIN onderstaande foto op je bord ‘Vegan Aziatisch’ of ‘Vegetarisch Aziatisch’!
Hier vind je mijn borden op Pinterest.

Van vellen rijstpapier (die je normaal gesproken gebruikt voor Vietnamese summer rolls/ spring rolls) maak je met dit recept krokante vegan dunne crackers met een ziltige kroepoek smaak. Frituur zelf luchtige en krokante chips van rijst met een lekker hartige smaak en veel minder zout dan snacks uit de winkel. Ga voor dit en andere vegan en vegetarische Aziatische recepten naar kindofasian.com. #makkelijk #dtussendoortje #glutenvrij

Updates ontvangen in je inbox?

Ja, schrijf me in! Ja, schrijf me in!

Ga voor de nieuwste vegetarische en vegan Aziatische recepten naar de homepage van Kind of Asian.
vegetarische wontons vouwen
Vragen of recept gemaakt?
Laat het me in de comments hieronder weten!

 

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Vegan crackers met kroepoek smaak

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
 • Author: Kamwoj
 • Prep Time: 5
 • Cook Time: 15
 • Total Time: 20
 • Yield: 16 crackers 1x
 • Category: snack, bijgerecht
 • Method: frituren
 • Cuisine: Vietnamees
 • Diet: Vegan

Description

Vellen rijstpapier (die voor Vietnamese summer rolls) worden krokant gefrituurde vegan crackers met een ziltige kroepoek smaak.

 


Ingredients

Scale

1 vel nori (zeewier voor sushi)

2 tl edelgistvlokken

½ tl suiker

¼ tl fijn zeezout, gebruik meer naar smaak

½ tl uienpoeder

¼ tl knoflookpoeder

½ chilipoeder- of vlokken *

4 vellen rijstpapier

Neutrale olie om te frituren, rijstolie bijvoorbeeld

Dipsaus, optioneel:

5 el (vegan) kwark

1 teen knoflook, geperst

1 tl limoensap, naar smaak

Snufje zout en peper

1 el chili-olie (toko) of Vietnamese chili-olie met citroengras

Geroosterde sesamzaadjes, optioneel

Verder nodig:

Kleine pan voor het frituren

Bamboestokjes of tang

Bord met keukenpapier


Instructions

 1. Poeder maken: Scheur de vel nori klein. Als het past dan maal je alle ingrediënten in één keer tot poeder. Anders maal je eerst de nori en vervolgens de rest.
 2. Voorbereiden van het frituren: Knip het rijstpapier in vieren. Vul een kleine pan met olie – niet meer dan de helft,  de hete olie kan flink omhoog komen. Verhit op middelhoog vuur. Test de temperatuur: doe een klein stukje rijstpapier in de olie. Als de olie hevig borrelt dan is de temperatuur goed. Zo niet, dan moet het vuur misschien hoger.
 3. Rijstpapier frituren: Leg een kwart vel rijstpapier in de olie. Bij de juiste temperatuur komt het meteen boven borrelen. Haal het uit de olie met de stokjes of tang, en leg op keukenpapier. Bestrooi de voor- en achterkant royaal met het ‘kroepoek’ poeder – het blijft beter plakken nu de crackers nog warm zijn. Herhaal alles met de overige vellen. De crackers zijn een dag te bewaren in een goed afgesloten bakje.
 4. Dipsaus (optioneel): Meng alle ingrediënten, behalve de chili-olie en sesam. Deze doe je er vlak voor het opdienen bij.

Notes

Chilipoeder: je kunt ook zelf gedroogde chilipepers roosteren en malen. Ga naar deze post over het zelf maken van chilipoeder. Zelfgemaakte chilipoeder is na een paar weken nog steeds lekkerder dan de gekochte. Maak dus lekker veel.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.