Dit is een Thais recept voor jasmijnrijst wat gekookt is in kokosmelk. De fluffy Thaise kokosrijst is licht gezoet en (uiteraard) niet plakkerig. Niet te verwarren met chewy kleefrijst in gezoete kokosmelk.

Dit is een Thais recept voor jasmijnrijst gekookt in kokosmelk. De fluffy Thaise kokosrijst is licht gezoet en is uiteraard niet plakkerig. Verwar deze niet met de plakkerige kleefrijst met heel veel kokosmelk.

Welke rijst gebruik je voor Thaise kokosrijst

Geen snelkookrijst, volkorenrijst, ronde rijst (sushirijst) en ook geen Thaise kleefrijst. Voor de kokosrijst gebruik je jasmijnrijst – ook wel pandanrijst genoemd. Een geurige, langkorrelige rijst. De geuren van jasmijn en pandan verschillen van elkaar als de geuren van koffie en citroen. Maar het gaat om het idee: beiden geuren aangenaam.

En alsof de goede kwaliteit jasmijnrijst al niet lekker genoeg is besluiten de Thai het ook nog eens te koken met romig kokosmelk en geurige blaadjes van de kaffirlimoen.

Dit bijgerecht zorgt voor een zacht element in een banket met pittige en uitbundige gerechten.

Serveer deze kokosrijst bij pittig eten – zoals de Thaise pomelosalade – of een flinke klodder sriracha, koriander, krokante uitjes en knoflook en plakjes komkommer!

Smaak en textuur van de fluffy Thaise kokosrijst

De jasmijnrijst krijgt na het koken een zachte, subtiele kokossmaak en is zoet door de kokosmelk en eventueel een extra theelepel suiker. Maar niet zo zoet en romig als een zoet gerecht met plakkerige kokosrijst – hiervoor gebruik je een andere rijstsoort: kleefrijst.

En heel belangrijk: de kokosrijst in dit recept is net zo fluffy en zacht als gewone jasmijnrijst gekookt met water – wat best bijzonder is.

Vette kokosmelk wordt namelijk niet goed geabsorbeerd door de rijst waardoor je eigenlijk meer vocht (kokosmelk of water) nodig hebt. En meer vocht betekent papperige rijst.

De truc voor fluffy kokosrijst: week de jasmijnrijst voordat je het kookt. Niet te lang: 15-20 minuten. Week je langer dan gaan de rijstkorrels kapot. De rijst wordt door het weken iets zachter en absorbeert beter waardoor je minder kookvocht nodig hebt.

Bij Thaise rijst waarin kokosmelk wordt verwerkt maak ik altijd geroosterde en gezouten kokosrasp voor een bite, extra kokossmaak en een zoute kick. Is optioneel maar wel errrrug lekker.

Hieronder een foto van gestoomde Thaise kleefrijst zonder kokosmelk. De chewy textuur en de heerlijk geur van de kleefrijst past ook goed bij pittig eten.  

Wat kan er fout gaan en de oplossingen

 • Rauwe kern in de rijst na het koken en het stomen. Oplossing: niet verder koken met extra water maar de rijst stomen. Schep alle rijst in een licht ingevette hittebestendige zeef. Hang die in een hoge pan boven een bodem zacht kokend water. De zeef en het water raken elkaar niet. Stoom met deksel enkele minuten tot de rijst gaar is.
 • Te zachte rijst: Het kan zijn dat je de rijst te lang hebt geweekt, te lang hebt gekookt of met teveel vocht hebt gekookt. Oplossing: die is er eigenlijk niet. Maar een snelle fix: rooster 2 eetlepels kokosrasp licht (dus niet goudbruin) en doe daar geen (of minder) zout en suiker bij. Maal dit tot een poeder in de vijzel. Roer dit door de rijst om het minder plakkerig te maken. Of maak nieuwe. Van de te zachte rijst maak je de volgende dag met wat groenten, gember en bouillon een lekkere soep of rijstpap.
Laat me via Instagram of de comments hieronder weten wat je van het recept vindt!
Pin onderstaande foto op je borden ‘Vegan recepten’ of ‘Aziatisch eten’ als je het recept wil bewaren.

Hier vind je mijn borden op Pinterest.

Dit is een Thais recept voor jasmijnrijst gekookt in kokosmelk. De fluffy Thaise kokosrijst is licht gezoet en is uiteraard niet plakkerig. Verwar deze niet met de plakkerige kleefrijst met heel veel kokosmelk.

Op de homepage vindt je de nieuwste vegan & vegetarische recepten van kindofasian.com!
Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Fluffy Thaise kokosrijst als een romig gerecht bij pittig eten

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
 • Author: Kamwoj
 • Prep Time: 5
 • Cook Time: 25
 • Total Time: 30
 • Yield: 2 1x
 • Category: bijgerecht, vegan, Thais
 • Method: Koken
 • Cuisine: Thais
 • Diet: Vegan

Description

Dit is een Thais recept voor jasmijnrijst gekookt in kokosmelk. De fluffy Thaise kokosrijst is licht gezoet en is uiteraard niet plakkerig. Niet te verwarren met de plakkerige kleefrijst met heel veel kokosmelk.


Ingredients

Scale

Thaise kokosrijst:

 • 200 g jasmijn- of pandanrijst *
 • 2 kaffirlimoenblaadjes *
 • 150 ml water
 • 150 ml kokosmelk (60-70% kokosextract)
 • 1 tl suiker, optioneel
 • 1/4 zout, optioneel

Krokante zoute kokosrasp:

 • 30 g/ 6 el ongezoete kokosrasp
 • Snufje geelwortel (kurkumapoeder) voor de kleur, optioneel
 • 1/2 tl fijn zeezout
 • 2 tl suiker

Instructions

 1. Doe de jasmijnrijst in de pan en spoel een paar keer om met koud water – totdat het water bijna helder is. Vul de pan met schoon water en laat de rijst een 15-20 minuten weken.
 2. Zeef de rijst.
 3. Verwijder de steeltjes van de kaffirlimoenbladeren. Doe alle ingrediënten in de pan en breng aan de kook. Roer een keer goed door. Breng weer aan de kook en zet het vuur op de laagste stand waarbij het vocht nog borrelt. (Mijn inductieplaat kan zo laag dat het niet meer kookt. Iets hoger dan dit dus.)
 4. Zet het vuur na 15 minuten uit. Houd de deksel op de pan – er mag geen stoom ontsnappen – en laat de rijst nog 10 minuten staan. Roer daarna de rijst los met een vork.
 5. Maak de geroosterde kokosrasp: doe kokosrasp in een droge pan (dus geen olie) en rooster het op middelhoog vuur goudbruin. Roer regelmatig en loop niet weg, de kokosrasp verbrandt namelijk heel snel. Roer de overige ingrediënten er ook bij.

Notes

Jasmijn- of pandanrijst: Gebruik alleen deze rijst. Snelkookrijst, kortkorrelige (ronde) rijst, kleefrijst of andere rijstsoorten zijn niet geschikt voor dit recept.
Kaffirlimoenblad: Te vinden in het vriesvak van de toko. In een zakje zitten heel veel blaadjes maar ze blijven zonder veel smaakverlies lang goed in de vriezer. Verse heb ik nog niet gezien in Nederland. Gedroogde gebruik ik niet.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.