Vegetarische of vegan Chinese wonton soep? Traditioneel worden wontons gevuld met spek en garnalen maar met dit recept gaan we voor Veggies Only!

Vegetarische of vegan Chinese wonton soep? Traditioneel worden wontons gevuld met spek en garnalen. Maar voor dit recept gaan we voor Veggies only!

Vegetarische wonton soep

De traditionele Kantonees Chinese wontons hebben een vulling van garnalen, spek (ook wel eens kip), blokjes bamboescheuten en soms zoete waterkastanjes of gedroogde shiitakes.

Wat je niet in wontons vindt zijn ‘gewone’ groenten als Chinese kool en paksoi – deze hebben namelijk te weinig bite. Omdat de wontonvellen zacht zijn na het koken is een papperige vulling niet gewenst.

Dus geen kool of paksoi – maar wat kan er dan wel?

Deze twee ingrediënten zorgen voor een vegan vulling met een goede, stevige bite:

 • Geroosterde bloemkool
 • Gekookte (gedroogde) shiitakes

Knapperige waterkastanjes en fake meat van soja of tarwegluten zijn meer authentieke ingrediënten – toch kies ik voor geroosterde bloemkool.

“Ik probeer namelijk mijn recepten authentiek te laten smaken met zo min mogelijk ingrediënten uit de toko en in plaats daarvan gebruik te maken van seizoensgroenten.”

Pin een foto op je borden ‘Vegetarische recepten’ of ‘Aziatisch eten’ als je het recept wil bewaren.
Hier vind je mijn borden op Pinterest.

Vegetarische of vegan Chinese wonton soep? Traditioneel worden wontons gevuld met spek en garnalen. Maar voor dit recept gaan we voor Veggies only!

Workflow voor de Kantonees Chinese wonton soep

Het recept is niet moeilijk maar heeft wel een paar stappen (in het recept vind je de instructiefoto’s).

 1. Bloemkool roosteren.
 2. Geweekte shiitakes en smaakmakers koken.
 3. Voor de vulling: klein gesneden bloemkool, shiitakes, nori en chiazaad mengen.
 4. Wontons vouwen.
 5. De pan met kookvocht van de shiitakes aanvullen met water en groenten voor de soep.
 6. Wontons 1 minuut koken en serveer in de hete soep. Bij voorkeur met nog een lepel extra pittige chili olie:)

Scroll naar beneden voor de vegan optie.

Op de homepage vind je de nieuwste vegan & vegetarische recepten van kindofasian.com!

Vegetarische of vegan Chinese wonton soep? Traditioneel worden wontons gevuld met spek en garnalen. Maar voor dit recept gaan we voor Veggies only!

Vegetarische of vegan Chinese wonton soep? Traditioneel worden wontons gevuld met spek en garnalen. Maar voor dit recept gaan we voor Veggies only!

Vegan Chinese wonton soep

De groentevulling is vegan maar de traditionele wontonvellen zijn dat niet – er zit namelijk ei in.

Koop voor de vegan versie van deze wontons daarom geen wontonvellen maar kant-en-klare vegan vellen voor dumplings. Ze zijn een beetje dikker en rond.

Om ze vierkant te maken snij je een stukje van de randen af. Snij er niet zoveel af dat je een vierkant overhoudt met scherpe hoeken – de velletjes worden dan wel erg klein. En vouw ze op de zelfde manier als in het recept beschreven (inclusief instructiefoto’s).

Er zijn meerdere manieren om wontons te vouwen – dit is de Kantonese manier, zo heb ik het geleerd van mijn ouders.

Een andere veel gebruikte vouwmethode is om twee puntjes van de driehoek naar binnen te slaan, en de puntjes dicht te drukken – als armpjes om een lijfje. Het middelste puntje van de dichtgevouwen driehoek blijft rechtop staan.

PS Als je mijn vegetarische (of vegan) wontonsoep hebt gemaakt vergeet me niet te taggen op Instagram @kindofasiancooking, en gebruik de hashtag #kindofasian. Ik ben benieuwd naar jouw creatie!

 

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Vegetarische Chinese wonton soep (met vegan optie)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
 • Author: Kamwoj
 • Prep Time: 60 minuten (exclusief tijd weken van shiitakes)
 • Cook Time: 30 minuten
 • Total Time: 90 minuten
 • Yield: 4 - 6 p 1x
 • Category: Soep, vegetarisch, vegan
 • Method: koken, vouwen
 • Cuisine: Chinees

Description

Vegetarische of vegan Chinese wonton soep? Traditioneel worden wontons gevuld met spek en garnalen. Maar met dit recept gaan we voor Veggies only!


Ingredients

Scale

Voor ongeveer 32 stuks wontons

Geroosterde bloemkool

 • 500 g bloemkool, schoon
 • 30 g rijstolie of olijfolie voor het roosteren
 • 1,5 tl anatto zaad *, optioneel
 • 1/2 tl fijn zeezout

Bouillon

 • 5 gedroogde shiitakes *, schoongeborsteld en geweekt
 • 2 bosui
 • 4 tenen knoflook, geplet
 • 1 el olie, om te bakken
 • 10 g gember, ongeschild en geplet
 • 11 dl liter water, verdeeld in 2 dl en 9 dl
 • 11/2 el Chinese lichte sojasaus *
 • 1 tl Aziatische sesamolie
 • 1/2 tl Chinese kookwijn *
 • 1 tl suiker
 • 2 peentjes, geschild en in plakken
 • 1 stengel bleekselderij, in plakken
 • 1 tl zout, of naar smaak

Overige ingrediënten vulling:

 • 3 el wit chiazaad *
 • 4 el/ 60 ml water
 • 1 el kookwijn *
 • 1/2 tl Aziatische sesamolie
 • 6 g gember, geschild en geraspt
 • 1/2 tl fijn zeezout
 • 1 tl suiker, wit of rietsuiker
 • 2 vellen nori

Verder nodig:

1 pakje wontonvellen * (vegetarisch), ontdooid, of
1 pakje deegvellen voor gyoza * (vegan), ontdooid
2 bosui, in dunne ringen
Geblancheerde sla of paksoi voor in de soep

 


Instructions

Bloemkool roosteren:

 1. Warm de oven op 200℃. Snijd de bloemkool in roosjes/ stukjes van ongeveer 2×2 cm. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
 2. Gebruik je geen annattozaad dan meng je de olie met de overige ingrediënten, en masseer die in de bloemkool.
  Wel annattozaad: doe de olie en de annattozaad  in een kleine pan en warm het op middelhoog vuur, of lager. De annatto geeft geen smaak maar alleen kleur af aan de warme olie. Na enkele minuten – als je blij bent met de kleur – mag het vuur uit. Zeef de annatto uit de olie (die mag weg), en meng de olie met de overige ingrediënten. Masseer de gekleurde olie in de bloemkool.
 3. Leg de ingevette bloemkoolroosjes goed verspreid op de beklede bakplaat. Rooster 15 minuten of tot ze wat bruine plekjes.hebben. Laat afkoelen en snij ze klein, ongeveer 3 bij 3 mm.
 4. Verkruimel 2 vellen nori boven de bloemkool. Zet apart.

Bouillon: 

 1. Halveer de geweekte shiitakes en controleer of de kernen zacht en vochtig zijn. Week kort met heet water als dat niet zo is. Dep ze droog.
 2. Verwijder een klein stukje van de onderkant van de bosuitjes, en snij 10 cm van de onderkant af (het dikke gedeelte van de bosui). Plet deze met het lemmet van een groot mes (of een stamper).
  Het donkergroene, dunnere deel hak je in ringetjes en bewaar je voor de vulling.
 3. Verhit olie in een pan en bak knoflook, gember, bosui tot ze geuren. Doe de shiitakes erbij. Bak 1 – 2 minuten.
 4. Doe 2 dl water, Chinese lichte sojasaus, sesamolie, Chinese kookwijn en suiker in de pan. Breng aan de kook, zet het vuur op middelhoog, en kook 10 minuten.
 5. Vis de shiitakes uit de pan, doe ze in een zeef. Hang de zeef boven de pan en druk het meeste vocht uit de shiitakes terug de pan in. Doe niet al teveel je best – er mag nog wel wat sap in de paddenstoelen blijven. Laat de shiitakes afkoelen en snijd ze in kleine blokjes van ongeveer 2 bij 2 mm. Of iets groter voor meer bite. Als je ze te klein snijdt verlies je de vlezige textuur.
 6. Vul het kookvocht aan met 9 dl water, wortel en bleekselderij. Breng aan de kook, zet het vuur lager en laat de bouillon op zacht vuur 10 minuten koken.
 7. Voeg zout naar smaak toe. Zeef de soep.

Vulling:

 1. Meng de (gemalen of hele) chiazaadjes met water, kookwijn, sesamolie, gember, zeezout en suiker. Laat 5 minuten staan zodat het kan indikken.
 2. Meng nu de bloemkool, shiitakes en alle overige ingrediënten voor de vulling met het dikke chia-‘ei’. Meng er ook de apart gehouden bosui ringetjes (overgehouden van de bouillon) erdoorheen. De vulling is nu klaar. Proef of je extra zout, suiker of andere smaakmakers nodig vindt.

Vouwen: 

 1. Vegan: Snij het ronde stapeltje gyoza vellen vierkant.
 2. Zet een kommetje met water, grote schaal bekleed met bakpapier en een licht bevochtigde theedoek klaar.
 3. Maak bovenste twee randen met je vinger nat met water. Vouw de wonton dicht in de vorm van een driehoek: druk de randen goed dicht.
 4. Duw in de rechter rand twee plooien naar het midden met je wijsvinger en duim. Duw de rechter rand goed dicht. Doe dit ook met de linker rand. Leg ze op het grote bord onder de theedoek zodat ze niet uitdrogen.
 5. Herhaal totdat de vulling op is. (Na ongeveer 32 stuks wontons.)

Serveren: 

 1. Breng de soep aan de kook. Zet het vuur uit.
 2. Breng water aan de kook in een andere pan. Doe er een handjevol wontons in – niet teveel, de wontons moeten kunnen borrelen in het hete water. Zodra ze bovendrijven kook je ze nog 1 minuut. Zeef ze eruit en doe ze in een afgedekte kom zodat ze niet te snel afkoelen. Herhaal met de rest. Doe niet teveel gekookte wontons bij elkaar in een kom – ze zijn nogal plakkerig.
 3. Schenk soep in kommen, verdeel  de wontons en garneer met sla, paksoi en bosui.

Bewaren: 

 1. Bewaar bij voorkeur ongekookte wontons. Leg ze niet te dicht op elkaar afgedekt 2 dagen in de koelkast. Of 2 weken in de vriezer. Vries ze individueel (verspreid over een met bakpapier beklede schaal) in – hard bevroren kunnen ze in een bakje met deksel bewaard worden.
 2. De ingevroren wontons moeten direct uit de vriezer gekookt worden. eerst ontdooien maakt ze plakkerig. Kook ze op dezelfde manier als verse wontons alleen een minuutje of twee langer.
 3. Ook de soep kan je 2 dagen in de koelkast bewaren of invriezen.

Notes

 • Annattozaad:
  Dit geeft een mooie gele of – als je meer zaadjes gebruikt – een oranje kleur aan de bloemkool. Het geeft geen smaak. Dus sla deze stap over als je het niet nodig vindt. Gebruik dan alleen de olie om de bloemkool te roosteren. Zie deze post over anatto zaad.
 • Shiitakes:
  Week de shiitakes in koud of lauwwarm water – met een schoteltje erop om ze onder water te houden – een uur tot een nacht in de koelkast. Snijd ze doormidden om te controleren of de kern vochtig is.
 • Chinese kookwijn:
  Oftewel Shaoxing of Shaohsing rice wine. Droge sherry wordt vaak gebruikt als alternatief. Eventueel kan Japanse sake ook – deze is zachter en zoeter dan de Chinese kookwijn.
 • Wit chiazaad:
  Zwarte chia kan ook – de kleur beïnvloedt de smaak of de mate van binding niet. Ik heb de chia ongemalen gebruikt voor extra textuur. Je kan ook de chia kort malen tot poeder in een kleine blender of specerijenmolen voor een glad mengsel.
 • Ingevroren vellen voor wontons en gyoza (deze zijn vegan):
  Leg zo’n pakje bij voorkeur een nacht van tevoren in de koelkast zodat het langzaam kan ontdooien. Anders in de magnetron.
Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.