Kook 1 onmisbaar ingrediënt mee en je maakt met makkelijk verkrijgbare ingrediënten – Chinese kool, wortel, uien en gember – een vegan Aziatische groentebouillon met een volle, diepe smaak. Geschikt als drinkbouillon of maak hem meer geconcentreerd voor een noedelsoep.

Chinese kom met heldere, goudgele vegan Aziatische groentebouillon met lenteui en sesam.

Basisrecept voor vegan groentebouillon

Bij bijna elke Aziatische maaltijd wordt een soepje of een eenvoudige bouillon geserveerd. Mijn ouders maken  de ene keer een soep waarin twee hele kippen uren moeten trekken en een andere keer een snelle vegan zeewier soep. Maar het is altijd een soep die het lichaam voedt.

Voorheen in onze professionele keuken maakten we vegan bouillons van vele verschillende ingrediënten. Vaak was dat arbeidsintensief. Vleesbouillons maakten we nooit omdat de vegan bouillon als basis voor zowel vlees- als vegan gerechten gebruikt kon worden. Maar het was veel werk, meer dan een vlees- of visbouillon.

Bekijk ook

Vegan zoete recepten

Voor deze blog ben ik gaan experimenteren voor een ‘werkbaar’ vegan bouillonrecept voor de thuiskok.

Met een paar eisen in mijn achterhoofd ben ik aan de slag gegaan:

 • Het moet een volle, diepe smaak en een fluwelig en vettig laagje hebben, net als een vleesbouillon.
 • Gemaakt van makkelijk verkrijgbare ingrediënten.
 • De smaak is niet overheersend zodat de bouillon inzetbaar is voor Chinese als voor Thaise, Vietnamese of Japanse gerechten.
Pin onderstaande foto op je borden ‘Vegan recepten’ of ‘Aziatisch eten’ als je het recept wil bewaren.
Hier vind je mijn borden op Pinterest.

Kook 1 onmisbaar ingredient mee en je krijgt met makkelijk verkrijgbare ingrediënten - Chinese kool, wortel, uien gember - een vegan Aziatische groentebouillon met een volle, diepe smaak.

Makkelijk verkrijgbare ingrediënten

Een goede Aziatische bouillon heeft wat mij betreft een natuurlijk zoete smaak en is verwarmend pittig. Het moet ook een beetje vettig zijn. Voor de rest geen uitgesproken smaken als koriander, shiitakes, gedroogde of rode dan wel zwarte dadels (vaak te vinden in Aziatische soepen). Kortom: multi-inzetbaar zijn is het doel van dit basisrecept.

Voor deze bouillon karamelliseren we ingevette Chinese kool (de olie geeft de soep meer smaak en diepte), uien, lente-ui en gember in de oven tot alles zoet, sappig en zacht is. Samen met een paar peentjes en het onmisbare ingrediënt, te weten kombu wordt alles met 1,5 liter water op heel zacht vuur gekookt.

Chinese kool, witte uien, gember en lenteui op een bakplaat.

Gegrilde Chinese kool, uien en lente-ui met bruine plekjes op een bakplaat met keukenpapier.

De kombu (een zeewier) geeft de zoete en zacht rokerige bouillon een troostende hartigheid. Een goed boek en een grote mok van deze bouillon, en ik ben de gelukkigste mens op aarde. Misschien dat ik daarom zo geniet van deze blog: delen van geluk is toch het mooiste wat er is?

Koop een grootverpakking kombu – gedroogde kelp is heel lang houdbaar – en verwen jezelf met deze hartverwarmende bouillon.

Zware pan met wortel, uien, groenten en kombu zeewier: vegan Aziatische groentebouillon.

Updates ontvangen in je inbox?

Ja, schrijf me in!

Ga voor de nieuwste vegetarische en vegan Aziatische recepten naar de homepage van Kind of Asian.
vegetarische wontons vouwen
Vragen of recept gemaakt?
Laat het me in de comments hieronder weten!
Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Vegan Aziatische groentebouillon: 1 onmisbaar ingrediënt

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
 • Author: Kamwoj
 • Prep Time: 10
 • Cook Time: 90
 • Total Time: 1:40
 • Yield: 1,2 liter 1x
 • Category: basisrecept, soep
 • Method: koken
 • Cuisine: Aziatisch

Description

Kook 1 onmisbaar ingrediënt mee en je maakt met makkelijk verkrijgbare ingrediënten – Chinese kool, wortel, uien en gember – een vegan Aziatische groentebouillon met een volle, diepe smaak.


Ingredients

Scale
 • 3 kleine witte uien
 • 5 cm gember, ongeschild
 • 1 grote Chinese kool
 • 3 lente-ui
 • 3 el olijf- of rijstolie
 • 25 x 10 cm kombu
 • 23 peentjes, schoongemaakt
 • 12 tl grof zeezout
 • 1,5 l water *

Instructions

 1. Zet de grill op de hoogste stand.
 2. Halveer de uien in de lengte en verwijder de dunne schil. Halveer de gember.
 3. Spoel de Chinese kool, dep droog en snij in de lengte in vieren.
 4. Verdeel de olie over de gesneden groenten, evenals de lente-ui. Leg alle groenten in 1 laag op een ingevette bakplaat. Of bekleed de bakplaat met bakpapier – let er dan wel op dat het bakpapier niet verbrandt tijdens het grillen.
 5. Plaats de bakplaat in het midden van de oven. Grill 6 minuten, draai de groenten om en grill weer 6 minuten. Of langer, totdat de alle groenten zacht, sappig en wat verkleurd zijn, maar niet zwart.
 6. Veeg en krab harde, vieze stukjes van de kombu. Het witte poeder laat je erop zitten, dat geeft smaak. Doe de kombu, geroosterde groenten, water en de peentjes in een pan (liefst met dikke bodem). Breng afgedekt aan de kook en zet het vuur meteen laag. Het mag maar net borrelen. Te hard doorkoken maakt de kombu slijmerig en de bouillon wordt er bitter van. Laat 1,5 uur sudderen.
 7. Breng op smaak met zout. Zeef de bouillon en druk het vocht uit de groenten. De groenten kunnen weg. De kombu kan in dunne slierten in de Thaise pomelo-salade bijvoorbeeld of laatste toegevoegd aan een roerbakgerecht zoals de paksoi in bonensaus.
 8. Bewaar de bouillon maximaal 3 dagen in de koelkast of langer in de vriezer.

Notes

 • Water: gebruik er minder van als je een geconcentreerde bouillon wil, voor noedelsoep bijvoorbeeld.
Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.