Een simpele (en traditionele) bereiding van tofu waardoor het een heel andere textuur krijgt: in blokjes snijden en frituren. De tofu wordt dan stevig aan de buitenkant en zacht en sponzig vanbinnen.

Een simpele (en traditionele) bereiding van tofu waardoor het een heel andere textuur krijgt: in blokjes snijden en frituren. De tofu wordt dan stevig aan de buitenkant en zacht en sponzig vanbinnen.

Geen vette hap

Voor iedereen die het nog niet weet:

Naturel (zachte) tofu kan je niet in blokjes snijden en als vlees roerbakken. Tofu die niet is ‘voorbehandeld’ valt uit elkaar tijdens het wokken.

De tofu in blokjes snijden en frituren is de snelste manier om tofu stevig te maken. Daarna kun je het roerbakken samen met groente.

Maar je kan natuurlijk voor frituren kiezen omdat je een voorkeur hebt voor tofu-met-meer-bite. Een simpele dipsaus erbij is dan al voldoende voor een heerlijk tofu-gerecht.

Het frituren verandert de textuur van de tofu maar het wordt geen vette spons. Kijk maar naar bovenstaande foto. Hier zijn de blokjes niet drooggedept.

Meteen uit de hete olie is de buitenkant nog krokant maar dat blijft niet lang zo. Deze manier van frituren is puur voor het stevig maken van de tofu.

Wil je het recept bewaren? PIN een foto op je bord ‘Vegan Aziatisch’ of ‘Vegetarisch Aziatisch’!
Hier vind je mijn borden op Pinterest.

Een simpele (en traditionele) bereiding van tofu waardoor het een heel andere textuur krijgt: in blokjes snijden en frituren. De tofu wordt dan stevig aan de buitenkant en zacht en sponzig vanbinnen.

Niet frituren maar wel stevige tofu?

Frituren is de traditionele en simpele bereiding van tofu. Maar er zijn meer mogelijkheden.

Probeer bijvoorbeeld eens dit recept voor stevige tofu in teriyaki saus. Hierin gebruik ik de vries-en-ontdooi-methode: het vocht uit ontdooide tofu is heel makkelijk eruit te drukken en zo ontstaat er een stevige textuur.

Vergeet niet de tofu in te vriezen:)

P.S. Als je dit recept hebt gemaakt vergeet me niet te taggen op Instagram @kindofasiancooking, en gebruik de hashtag #kindofasian. Ik ben heel benieuwd naar jouw creatie!
Ga naar de homepage voor de nieuwste vegan & vegetarische recepten van Kindofasian.com!
Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Simpele bereiding van tofu: frituren

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
 • Author: Kamwoj
 • Prep Time: 5
 • Cook Time: 10
 • Total Time: 15
 • Yield: 2 p 1x
 • Category: basisrecept
 • Method: Frituren
 • Diet: Vegan

Description

Een simpele (en traditionele) bereiding waardoor tofu een heel andere textuur krijgt: in kleine blokjes snijden en frituren. De tofu wordt stevig aan de buitenkant en zacht en sponzig vanbinnen.


Ingredients

Scale

1 blok mediumstevige naturel tofu (350 g) *

Olie om te frituren, rijstolie bijvoorbeeld


Instructions

 1. Snij de blok tofu in 8 plakken, en dep ze droog. Heel stevig drukken is niet nodig. Voor een zachte kern na het frituren moet je juist niet te veel vocht eruit drukken. Maar de tofu mag niet nat zijn, om spetterende hete olie te voorkomen.
 2. Vul een kleine gietijzeren of rvs pan met zoveel olie dat minstens 1 plakje ondergedompeld is en maximaal tot de helft van de pan. De hete olie komt omhoog als de koude tofu erin gaat.
 3. Warm olie op middelhoog vuur op tot het rookt. Test: breek een klein stukje tofu af en dompel het in de olie. Als de olie meteen borrelt dan is het op temperatuur (180 – 200 ºC).
 4. Frituur enkele plakjes tot ze goudgeel van kleur zijn – ongeveer 3 à 4 minuten. Gebruik bamboestokjes of een hittebestendige tang om de tofu eruit te halen. Herhaal met de andere plakjes tofu.
 5. Snij de tofu in driehoekjes. De tofu absorbeert zo meer van de saus.

Roerbak de gefrituurde tofu met paksoi in Thaise sojabonensaus, kook het mee in een Thaise groene curry, of serveer de nog krokante tofu met een pittige Thaise dressing.

De gefrituurde tofu is in de koelkast enkele dagen te bewaren en in de vriezer enkele weken.


Notes

TOFU: De verse stukken tofu uit de toko liggen in een grote bak water, of apart verpakt in plastic bakjes. Deze tofu is het meest geschikt voor dit recept omdat het zacht is maar wel stevig genoeg om te frituren. De tofu uit de supermarkt zijn wat ruwer en steviger: de kern wordt wat droger na het frituren maar ook prima. Gebruik geen zijden (silken) tofu om te frituren. Altijd medium-stevig tot stevige tofu gebruiken.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.