Simpel vegan recept voor krokant gefrituurde enoki en Chinese noedels in een milde saus van lente-ui en gember. Heerlijk voor een doordeweekse bankavond maar het gerecht is spannend genoeg voor een chic etentje!

Simpel vegan recept voor krokant gefrituurde enoki en Chinese noedels in een milde saus van lente-ui en gember. Heerlijk voor een doordeweekse bankavond maar het gerecht is spannend genoeg voor een chic etentje! #noedels #veganrecept #vegetarischrecept #Chinesenoedels

Inspiratie voor Chinese noedels in lente-ui saus

Dit is typisch een Kind of Asianrecept: niet traditioneel, maar de authentieke milde Chinees- Kantonese smaken zijn hier duidelijk te herkennen.  

De saus met lente-ui en gember in dit recept is geïnspireerd door de Kantonese pesto van gember en bosui. Die wordt gebruikt als dipsaus voor Kantonese gepocheerde kip of gestoomde tofu. Voor het recept voor Japanse soja-eieren heb ik ook pesto gemaakt voor een aanvullend hartig smaakaccent.

Dep de warme gefrituurde paddenstoelen droog met een schone theedoek.

Vegan en glutenvrije krokante enoki met bosui

Een ander heel lekker element van dit gerecht zijn de gefrituurde enoki paddenstoelen met ook weer lente-ui.

Frituren kan soms een gedoe zijn. Maar als je de aanwijzingen in het recept opvolgt is het zo gepiept. Goed gefrituurde enoki heeft een krokant jasje en smaakt niet vettig.

Vaak wordt een beslag met ei gemaakt. Mijn eerste poging was ook met ei (je ziet de de eierschalen op de foto.). Door het ei wordt het deegjasje dikker en zachter  maar ook vetter. En het frituren vereist een grotere hoeveelheid olie. Daarom heb ik in het onderstaande recept alleen rijstbloem gebruikt. Dit geeft een licht en luchtig resultaat. Rijstbloem is bovendien glutenvrij.

De gefrituurde enoki blijft in een goed afgesloten bakje minstens een dag krokant en vers. Wel een waarschuwing hier. De combinatie van chewy enoki in het ultra krokante jasje met de geurige gebakken bosui is verslavend lekker. Je moet wel erg sterk zijn om niet te vaak te ‘proeven’.

Frituur enoki en bosui krokant met rijstbloem. De enoki blijft zeker een dag krokant.

Frituur telkens een kleine hoeveelheid van de paddestoel. Als je te veel enoki in de olie doet dan koelt de olie af. Resultaat: vette, slappe enoki.

Pin dit recept op je borden ‘Aziatisch eten’ of ‘Noedels’ als je als deze binnenkort wil maken!

Simpel vegan recept voor krokant gefrituurde enoki en Chinese noedels in een milde saus van lente-ui en gember. Heerlijk voor een doordeweekse bankavond maar het gerecht is spannend genoeg voor een chic etentje! #noedels #veganrecept #vegetarischrecept #Chinesenoedels

Nieuwsgierig geworden? Bekijk ook de andere vegan en vegetarische Chinese recepten van Kind of Asian!

Deze rollen van kool gevuld met tofu en spek zijn de gezonde versie van de gefrituurde Chinese loempia's. Vegan? Vervang het spek door paddenstoelen.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Simpel vegan recept voor krokant gefrituurde enoki en Chinese noedels in een milde saus van lente-ui en gember. Heerlijk voor een doordeweekse bankavond maar het gerecht is spannend genoeg voor een chic etentje! #noedels #veganrecept #vegetarischrecept #Chinesenoedels

Chinese noedels in lente-ui saus met krokante enoki

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
 • Author: Kamwoj
 • Prep Time: 15
 • Cook Time: 30
 • Total Time: 45
 • Yield: 2 1x
 • Category: Vegan
 • Cuisine: Chinees

Description

Chinese noedels in lente-ui saus met krokante enoki. Heerlijk voor doordeweeks maar het gerecht is spannend genoeg voor een chic etentje!


Ingredients

Scale

Saus met lente-ui en gember: 

 • 200 ml heet water
 • 2 el/ 30 ml rijstolie, of andere neutrale bakolie
 • 25 g gember, geraspt
 • 120 g  lente-ui (het groene gedeelte), in dunne ringen (footnote 1)
 • 1/2 tl grof zeezout
 • 1/2 tl suiker, optioneel
 • 1 el/ 15 ml Chinese kookwijn (Shaoxing)
 • 1 el/ 15 ml sesamolie

Voor 100 g gefrituurde enoki met lente-ui:

 • 100 g enoki (meestal is dit 1 zakje)
 • 20 g lente-ui, in sliertjes en net zo lang als de enoki
 • Paar druppels sesamolie
 • 4 of 5 el rijstbloem (footnote 2)
 • 1/8 tl fijn zeezout
 • 200 ml olie die verhit kan worden

Overige ingrediënten:

 • 150200 gr verse  of gedroogde noedels (footnote 3)
 • Garnering: lente-ui ringetjes en geroosterd sesamzaad

Instructions

 1. Noedels: Kook volgens de instructies op de verpakking.
 2. Lente-ui saus: Warm 2 el rijstolie op in een steelpan. Voeg gember, ringetjes groene gedeelte van de bosui, kookwijn, sesamolie, zout en suiker (als je die gebruikt) toe aan de pan. Bak een minuut of totdat je de bosui en gember goed ruikt. Schenk het water erbij. Breng aan de kook en zet het vuur uit. Pureer de saus glad met een staafmixer of in een blender.
 3. Krokante enoki met lente-ui: Zet eerst een bord klaar met keukenpapier. Snij ongeveer 1,5 cm van de onderkant van het bosje enoki af, dit deel is niet eetbaar. Trek de enoki los en dep goed droog. Leg de enoki en de lente-ui op een bord en besprenkel met sesamolie Meng met de rijstbloem, peper en zout. Warm de olie op in een  kleine maar hoge pan. Er moet genoeg ruimte overblijven boven de olie zodat die omhoog kan komen tijdens het frituren. Test of de olie heet genoeg is: doe een klein stukje lente-ui in de olie. Wanneer deze meteen bovendrijft is de olie heet genoeg om te frituren. Doe voorzichtig een klein deel van de enoki in de hete olie met een tang of bamboestokjes. Haal ze uit de olie als ze goudbruin zijn en leg het op keukenpapier. Herhaal met de rest van de enoki en lente-ui.
 4. Serveren: Warm de lente-ui saus op. Warm de noedels op in heet water, laat goed uitlekken in een vergiet. Verdeel de lente-ui saus over 2 warme, diepe borden (misschien hou je saus over), leg de warme noedels op de saus en leg de krokante enoki op de noedels. Garneer met dunne ringetjes lente-ui en geroosterd sesamzaad.

Tip: Maak de lente-ui saus en de enoki een dag van te voren. Op de avond zelf hoef je dan alleen noedels te koken en de saus op te warmen.


Notes

 1. Lente-ui: Wil je de saus mooi groen, gebruik dan alleen het groene deel. Als je kleur van de saus niet belangrijk vindt dan gebruik je de hele lente-ui. Gebruik je wel alleen het groene gedeelte dan bewaar je het witte gedeelte voor een ander recept. Wikkel ze in een vochtige theedoek en bewaar in de koelkast. Je kan ze ook in potgrond steken als je ze niet binnenkort gaat op maken.
 2. Rijstbloem: dit vind je in de toko. Het zit in doorzichtige zakjes met een blauw etiket. Let op dat je ‘rice flour’ koopt en niet ‘glutinous rice flour’. Dit laatste is gemaakt van kleefrijst. Vervang de rijstbloem eventueel met een helft gewone bloem en ander helft met maïzena. Maar het resultaat is minder luchtig en krokant. En gewone bloem is niet glutenvrij.
 3. Verse mie/ tarwenoedels: te vinden in het koelvak van de toko. Deze zijn niet glutenvrij. Vervang deze door bijvoorbeeld rijstnoedels of tapiocanoedels. Kies niet te dunne noedels. 

 

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.