Natuurlijk kun je krokante uitjes en knoflook kant-en-klaar kopen. Maar ze zelf maken is niet moeilijk. En zo veel lekkerder omdat ze niet verstopt zitten onder een dikke laag tarwebloem.

Natuurlijk kun je krokante uitjes en knoflook kant-en-klaar kopen. Maar ze zelf maken is niet moeilijk. Ze zijn zo veel lekkerder omdat ze niet verstopt zitten onder een dikke laag tarwebloem. Zelfgebakken uitjes zijn dan ook glutenvrij. t#gebakkenuitjes #zelfuitjesbakken #krokanteuitjes #knoflook #glutenvrijeuitjes

Moeilijk om te maken?

Valt mee. Je hebt wel geduld nodig en je moet je aandacht erbij houden.

Vier puntjes van aandacht:

 • De knoflook moet samen met de koude olie opgewarmd worden. Als je knoflook in hete olie doet dan brandt het meteen aan.
 • Voor krokante uitjes is het juist belangrijk dat de olie heet is. De temperatuur is heet genoeg als een reepje ui meteen komt boven drijven. Belangrijk: niet te veel sjalotjes tegelijk te bakken. Een grote hoeveelheid koude sjalotjes in een keer koelt de olie te snel af
 • Knoflook en uitjes garen na. Zeef ze daarom op tijd uit de olie. Dat wil zeggen; voordat de knoflook en uitjes goudbruin zijn. Als je ze goudbruin uit de olie haalt dan heb je bittere knoflook en uitjes door het nagaren.
 • Dep de warme en nog zachte sjalotjes en knoflook droog met keukenpapier. Hoe minder vet, hoe krokanter ze straks zijn.

Waarvoor kun je de krokante uitjes en knoflook gebruiken?

Krokant gebakken uitjes en knoflook geven een onmisbare extra smaak- en textuurdimensie aan een gerecht. Ik strooi ze over vegan Vietnamese zoetzure ananassoep, Strooi ze over een  vegan Thaise pomelo salade, geroosterde tomaten met koriander en gegrilde aubergines.

Pittige Vietnamese zoetzure soep met rijpe, zoete ananas en friszure tamarinde - niet traditioneel met vis maar met een smaakvolle vegan bouillon.

Zoetzure, licht bittere en venijnig pittige vegan Thaise pomelo salade met geurige en warme sticky rice: Match Made in Heaven!

Deze zoete geroosterde tomaten zijn heerlijk als bijgerecht of in een Aziatische (noedel-)salade. Je kan ze een dag van tevoren maken, dan zijn ze de volgende dag nog intenser van smaak.

Wat doe je met de olie na het bakken

De olie die je overhoudt kun je gebruiken om mee te roerbakken. Of doe chilivlokken, steranijs, sichuanpeper en kaneel bij de gezeefde hete olie voor een geurige chili-olie. En wat denk je van een geurige frisse olie van citroengras, limoenblad en laos? Och, de mogelijkheden zijn onbegrensd!

“Gebruik de geurige, smaakvolle olie die je overhoudt in dressings, als roerbakolie, als basis voor een chili-olie en voor talloze andere toepassingen!”

Pin onderstaande foto op je borden ‘Vegan desserts’ of ‘Aziatische recepten’ als je het recept wil bewaren.
Hier vind je mijn borden op Pinterest.

Natuurlijk kun je krokante uitjes en knoflook kant-en-klaar kopen. Maar ze zelf maken is niet moeilijk. Ze zijn zo veel lekkerder omdat ze niet verstopt zitten onder een dikke laag tarwebloem. Zelfgebakken uitjes zijn dan ook glutenvrij. t#gebakkenuitjes #zelfuitjesbakken #krokanteuitjes #knoflook #glutenvrijeuitjes

Bekijk ook de nieuwste vegan & vegetarische recepten van kindofasian.com!
Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Zelf uitjes en knoflook bakken is niet moeilijk maar wel veel lekkerder.

Zelf krokante uitjes en knoflook bakken

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
 • Author: Kamwoj
 • Prep Time: 10 min
 • Cook Time: 20 min
 • Total Time: 30 min
 • Category: Bij
 • Method: Frituren
 • Cuisine: Aziatisch

Description

Natuurlijk kun je krokante uitjes en knoflook kant-en-klaar kopen. Maar ze zelf maken is niet moeilijk. En zo veel lekkerder omdat ze niet verstopt zitten onder een dikke laag tarwebloem.


Ingredients

Scale
 • 110 g rijstolie of andere olie geschikt om mee te frituren
 • 2 middelgrote geschilde sjalotten, in dunne reepjes en drooggedept.
 • 35 g knoflook, ongeveer 10 tenen fijngehakt

Extra nodig:

 • Kleine pan
 • Bamboestokjes of hittebestendige lepel
 • Metalen zeef in een hittebestendige kom
 • Bord met keukenpapier

Instructions

Zet de kom met metalen zeef, bamboe stokje of hittebestendige pollepel en het bord met keukenpapier klaar.

Knoflook:

 1. Verwarm de koude olie en alle knoflook samen op in een pan op middelhoog vuur. Schraap met een lepel de knoflook die aan de wand van de pan blijft plakken de olie in.
 2. Na enkele minuten is de knoflook licht gekleurd maar nog niet goudbruin (zie foto). Dit is het moment om de knoflook eruit te zeven. Schenk voorzichtig de olie met knoflook in de zeef. De opgevangen olie gebruik je voor de uitjes.
 3. Verdeel de knoflook in een dun laagje over het bord met keukenpapier. Dep de knoflook droog met een ander vel keukenpapier. Laat de knoflook afkoelen. Ga verder met de uitjes.

Uitjes:

 1. Controleer eerst of er knoflook in de pan is achtergebleven. Veeg met een keukenpapiertje de pan schoon zijn voordat je de hete olie terug in de pan giet. Verwarm de olie op een middelhoog vuur, zonder de sjalot erin. Controleer de temperatuur van de olie door een klein stukje sjalot in de olie te doen. Als de sjalot direct aan de oppervlakte komt, is de temperatuur hoog genoeg.
 2. Bak de sjalot in twee porties om een snelle daling van de olietemperatuur te voorkomen. Roer de uitjes los tijdens het bakken. Als de eerste helft van de uien bijna goudbruin is met hier en daar nog witte uitjes, verwijder dan de pan van het vuur en zeef de uitjes eruit.
 3. Leg de uitjes op een vel keukenpapier en dep ze droog terwijl ze nog warm en zacht zijn. Maak de pan kruimelvrij met keukenpapier en giet de olie voorzichtig terug in de pan.
 4. Herhaal de procedure met de tweede helft van de sjalotten.

Gooi de olie niet weg. Giet de hete olie bijvoorbeeld bij een eetlepels chilivlokken voor een simpele en lekkere chili-olie. Of gebruik het als roerbakolie.


Notes

Bewaar een week in twee goed afgesloten potjes. Als de uitjes wat slap zijn geworden kun je ze in een droge pan weer krokant maken.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.