De krokante en hartige tofu in deze vegan Vietnamese summer roll is stevig van textuur en smaakvol door de citroengras-marinade. Samen met de ingemaakte wortel en rauwkost de ideale mix van hartig en fris!

Update: bekijk ook de summerrolls met sticky gebakken koningszwammen (snel en makkelijk recept).

De krokante en hartige tofu in deze vegan Vietnamese summer roll is stevig van textuur en smaakvol door de citroengras-marinade. Samen met de ingemaakte wortel en rauwkost de ideale mix van hartig en fris!

Vegan Vietnamese summer rolls met authentieke smaken

Een Vietnamese summer roll is een over de top lekkere en lichte salade in een dun rijstvelletje: de perfecte combinatie van hartig, fris, kruidig, zoetzuur en pittig EN de perfecte combinatie van stevige, zachte en knapperige texturen.

In een eerdere post ben ik wat uitgebreider ingegaan op de verhouding van een authentieke vulling van de Vietnamese summer roll.

Voor dit vegan recept voor summer rolls met citroengras-tofu hanteer ik dezelfde verhouding:

1/3 gemarineerde tofu
2/3 gestoomde rijstnoedels en rauwkost (sla en/ of komkommer)

En een kleine hoeveelheid:
Verse kruiden (koriander, Thaise basilicum of munt bijvoorbeeld).
Paar sliertjes zoetzure ingemaakte wortel en/ of rettich 

Dep de tofu goed droog met een theedoek, en marineer de tofu in een mengsel van hoisinsaus, citroengras en limoensap.

Pin een foto op je borden ‘Vegan recepten’ of ‘Vietnamees’ als je het recept wil bewaren. Hier vind je mijn borden op Pinterest.

Hoe bereid je tofu?

In een vegan summer roll vol met frisse, knapperige rauwkost hoort een stevige, vlezige tofu – met lekker veel smaak.

Het beste is om een blok stevige tofu volgens de vries-ontdooi-droog- methode (zie deze post) nog steviger/ vleziger te  maken.

Uit tofu die ingevroren is geweest kan je namelijk heel makkelijk het vocht eruit drukken: hoe minder vocht, hoe vleziger de textuur van de tofu, en hoe meer van de lekkere marinade wordt opgezogen!

Heb je weinig tijd – of je bent vergeten de tofu in te vriezen – dan is het ook prima om de tofu direct te gebruiken.

Of je wel of niet de tofu invriest, koop wel een stevige tofu voor dit recept! In de supermarkt verkopen ze meestal alleen stevige tofu, in de toko zijn er veel meer soorten.

P.s. bekijk ook het recept voor vegan Vietnamese summerrolls met sticky gebakken zwammen

Krokant gebakken citroengras tofu met een stevige, vlezige textuur voor vegan Vietnamese summer rolls.

Recept met meerdere onderdelen

Voordat je de summer rolls kan rollen moet je de vulling voorbereiden en klaarzetten:

TIP: Maak de eerste twee ingrediënten een dag of zelfs enkele dagen van tevoren, en ook de tofu kan een dag eerder gemarineerd worden.

Verder de volgende benodigdheden:

 • Diep bord met koud water
 • Een plastic schijf speciaal om de vochtige rijstvel op te leggen, of een niet te gladde snijplank
 • Huishoudfolie om de summer rolls in te pakken als ze bewaard moeten worden voor later.

Voor meer tips voor summer rolls met authentieke Vietnamese smaken ga je naar dit bericht.

Het recept is niet moeilijk maar bevat veel onderdelen. TIP: Maak het recept dubbel en eet de volgende dag de vulling als koude rijstnoedelsalade – bespaar jezelf de moeite van het rollen:)

Ga naar de homepage voor de nieuwste vegan & vegetarische recepten van kindofasian.com!

De krokante en hartige tofu in deze vegan Vietnamese summer roll is stevig van textuur en smaakvol door de citroengras-marinade. Samen met de ingemaakte wortel en rauwkost de ideale mix van hartig en fris!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Vegan Vietnamese summer rolls met citroengras-tofu

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
 • Author: Kamwoj
 • Prep Time: 60 minuten
 • Cook Time: 15 min
 • Total Time: 75 minuten
 • Yield: 8 rollen 1x
 • Category: Bij- en voorgerecht
 • Cuisine: Vietnamees

Description

De hartige citroengras-tofu in deze Vietnamese summer roll is stevig van textuur en smaakvol door de citroengras-marinade. Samen met de ingemaakte wortel en rauwkost heeft deze vegan summer roll de ideale verhouding hartig en fris!


Ingredients

Scale

Citroengras-tofu:

Summer rolls:

Dipsaus:

 • Vegan Vietnamese dipsaus, nuoc cham

Instructions

Ingemaakte zoetzure wortel:
Maak volgens dit recept. Maak dit minstens een uur van tevoren.

Maak de Vietnamese dipsaus. Deze kan je ook paar dagen eerder maken.

Tofu marineren:
Tofu droog maken en snijden:
Leg de blok tofu plat op een snijplank. Snij de tofu eerst in 4 gelijke stukken, en snij elk stuk weer in 4 dunne plakjes. Leg een schone theedoek op het aanrecht. Leg alle plakjes in een laag op de ene helft van de theedoek. De andere helft van de theedoek leg je op de tofu plakjes. Druk het meeste vocht uit de tofu. Druk de tofu niet kapot.
Marinade: Snij een klein stukje van de onderkant van het citroengras – dit gooi je weg. Snij zo veel van de bovenkant weg, dat je ongeveer 12 cm van de onderkant van het citroengras (dit is het minst vezelige deel) overhoudt. Als het een dikke stengel is dan verwijder je ook de buitenste harde laag van de stengel. Snij dunne ringetjes van die 12 cm en hak of stamp (in een vijzel) de ringetjes zo klein mogelijk. De andere delen kan gebruikt worden voor thee of soep (zie deze post over citroengras).
Meng het citroengras, Vietnamese dipsaus, hoisinsaus en sojasaus voor de marinade op een diep bord. Doe de tofuplakjes erbij en meng goed. Dek af met folie en zet in de koelkast voor een halfuur of langer (niet langer dan 24 uur).

Tofu bakken:
Leg enkele plakjes droge tofu op een bord maïzena of aardappelzetmeel. Zorg dat alle plakjes tofu bedekt zijn met een dun laagje. Klop het overtollige weg. Leg de tofu op een ander bord. Herhaal met de rest van de tofu plakjes.
Warm olie op in een koekenpan met anti-aanbaklaag. Bak de tofu op middelhoog vuur bruin en krokant aan beide kanten. Ongeveer 5 minuten per kant. Leg op een bord met keukenpapier.

Komkommer:
Halveer de komkommer door de lengte. Schraap de zaadlijsten weg met een lepel. Snij de komkommer in dunne plakjes en dan in dunne strips.

Rijstnoedels:
Bereid ze volgens de instructies op de verpakking.

Rollen:
Zet alle onderdelen van de vulling, een diep bord met koud water en een niet te gladde snijplank klaar.
Maak een rijstvel nat, er mag geen droge plek meer op te zien zijn maar het rijstvel moet nog hard zijn. Schud het overtollige water af. En leg het rijstvel op de snijplank – na enkele tellen wordt het rijstvel zacht.
Leg van alle ingrediënten een dun rijtje op het vel. Begin 2 a 3 cm vanaf de onderste rand vrij. Houd 2 cm van de zijkanten en zo’n 6 vanaf de bovenrand vrij. Vouw de onderste rand naar de vulling en dan de zijranden. Rol nu naar boven, terwijl je de vulling op zijn plek houdt met je vingers.

Serveer meteen met de dipsaus, of pak per stuk in huishoudfolie als je ze enkele uren wil bewaren. Leg ze nooit direct tegen elkaar aan. Ze blijven aan elkaar plakken, en scheuren dan gemakkelijk.

TIP: Zet alle ingrediënten klaar op tafel en laat iedereen zelf rollen! 


Notes

 • Tofu: Koop een stevige tofu voor dit recept. Als je tijd hebt kan je de firm tofu nog vleziger van textuur maken door de tofu in te vriezen, daarna te ontdooien en zo veel mogelijk vocht eruit te drukken. Ga naar deze post over hoe je de tofu vleziger van textuur maakt.
 • Rijstpapier: Koop niet de ronde rijstvellen die bedoeld zijn om te frituren. Die zijn iets dikker en daardoor taaier.
 • Rijstnoedels: koop echt DUNNE RIJSTNOEDELS. Niet de platte brede rijstnoedels of ander eiernoedels of iets dergelijks.

 

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Vegan Vietnamese Summer Rolls With Lemongrass Tofu

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
 • Prep Time: 7 hours including freezing and preserving
 • Cook Time: 1/2 hour
 • Total Time: 7,5 hour
 • Yield: 8 1x
 • Category: vegan, summer, lunch
 • Method: roll
 • Cuisine: Vietnamese

Description

The tofu in this summer roll is firm and flavourful due to the lemongrass marinade. The filling of these vegan Vietnamese summer rolls is so savoury and fresh in taste that carnivores beg for more!


Ingredients

Scale

Lemongrass Tofu:

Marinade:

 • 250 g solid tofu 1, thawed
 • 2 tbsp vegan Vietnamese dip sauce, nuoc cham
 • 3 tbsp hoisin sauce
 • 1 tbsp soy sauce
 • 1 stalk of lemongrass

Baking:

 • 3 tbsp cornflour on a plate
 • 1 tbsp oil

Spring onion oil, optional:

 • 2 tbsp oil
 • 1 spring onion, minced
 • Small amount of grated ginger, optional
 • ¼ tsp sesame oil
 • Pinch of pepper and salt

Summer rolls:

 • 8 Vietnamese rice paper sheets 2
 • 100 g thin rice noodles 3
 • 1/2 cucumber, peeled
 • Pickled sweet and sour carrot
 • Few leaves of coriander and / or Thai basil leaves
 • Spring onion oil, optional
 • Homemade crispy onions or from the store, optional

Dipping sauce:

Vegan Vietnamese dip sauce, nuoc cham


Instructions

Pickled sweet and sour carrot:

Make according to this recipe. Put the jar in the fridge. Make this at least an hour in advance. If you have cut thicker strips instead of julienne, you should definitely leave the carrot in the fridge overnight.

Marinating the lemongrass tofu:

Drying the tofu:

First cut the tofu into 4 equal pieces and again cut each piece into 4 thin slices. Put a clean tea towel on the counter. Lay all the slices in one layer on one half of the tea towel. Lay the other half of the towel on the tofu slices. Squeeze as much as possible moisture out of the tofu but do not crush the tofu.

Marinating: Cut away the bottom part of the lemongrass stalk and the upper part of the stem. Now you have about 10 cm of lemongrass. If it is a thick stem then you also remove the outer hard layer from the stem. Cut thin rings of it and chop or pound (in a mortar) the rings as small as possible.

Now mix all the ingredients on a deep diner plate and drown the tofu slices in the marinade. Make sure all slices of marinade are covered. Cover with foil and put in the fridge for an hour. Don’t store in the refrigerator for longer than 24 hours.

Baking crispy onions:

According to this recipe. Or buy a bag in the store.

Spring onion oil:

Heat the oil, spring onion and ginger (if you use it) together in the microwave or in a small saucepan until the spring onion is soft. This might take a minute. Add the sesame oil, pepper and salt to taste. The oil is immediately suitable for use. You can also make it a day in advance and store in the refrigerator.

Baking the tofu:

Place a few slices on a plate covered with cornflour. Make sure the tofu slices have a thin layer of the flour and tap off the excess. Place the breaded slices on another plate. Repeat with the rest of the tofu slices.

Warm oil in a non-stick frying pan. Bake the tofu crispy over medium heat, about 3 minutes per side. Place on a plate with kitchen paper.

Cucumber:

Halve the cucumber by the length. Scrape away the seeds with a spoon. Cut the cucumber into thin strips.

Rice noodles:

Prepare them according to the instructions on the package.

Make the dipping sauce.

Roll:

Prepare all ingredients and a shallow plate of cold water.

Wet a rice sheet. Shake off the excess water and place the still hard rice paper on a cutting board.

Place a small row of all the ingredients on the sheet. Start 2 to 3 cm free from the bottom edge. Keep 2 cm away from the sides and around 6 from the top edge. Fold the bottom edge to the filling and then the side edges. Now roll upwards while holding your filling in place with your fingers.

Go to this blog post for instructional photos and explanation.

Serve immediately or pack per piece in household foil. This way you can keep the summer rolls fresh for at least three hours.


Notes

 1. You can easily press the moisture out of tofu that has been frozen. If you like a firm, almost meaty texture, store the tofu in the freezer immediately after purchase. Defrosting the tofu: Place the frozen tofu in the fridge the night before to defrost or else in the microwave.
 2. Rice sheets: do not buy the rice sheets intended for deep-frying. They are slightly thicker and therefore tougher.
 3. Rice noodles: buy THIN RICE NOODLES. Not the flat rice noodles, egg noodles or something like that.
Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.