Vegan ijs ingepakt in een dun en chewy laagje Japans mochi deeg in de smaken naturel, matcha en zwarte sesam. Het deeg is van kleefrijst en is glutenvrij en lactosevrij.

Vegan ijs ingepakt in een dun en elastisch laagje Japans mochi deeg (glutenvrij kleefrijstdeeg) in naturel, matcha en zwarte sesamsmaak.

Mochi deeg van slechts 3 ingrediënten

Mochi ijs is te vergelijken met een slagroomsoesje: een bolletje verwennerij met een dun laagje deeg en een romige kern.

De romige kern van het mochi ijs is natuurlijk: IJS.

Het dunne deeg (de mochi) eromheen van kleefrijstmeel is zacht en chewy: denk een bouncy marshmallow die niet smelt.

Daarom een waarschuwing: Mochi is niet geschikt voor kleine kinderen of mensen met slikproblemen! 

Het maken van mochi ijs is niet moeilijk:

Vries bolletjes van jouw favoriete ijs – op de site vind je recepten voor vegan matcha ijs zonder ijsmachine, vegan citroenijs zonder ijsmachine en vegan aardbeienijs –  en maak met onderstaand recept het deeg, de mochi vellen.

De smaak van de mochi kan je naturel houden (in de naturel mochi gaat soms een druppeltje kleurstof) of een smaakje geven – in het recept leg ik uit hoe je de ene helft van de mochi met matcha maakt en de andere helft met zwarte sesam.

Het naturel mochi deeg bestaat uit 3 ingrediënten:

 • Shiratama-ko (heel fijn meel van de Japanse kortkorrelige kleefrijst),
 • Water
 • Suiker.

Deze traditionele kleefrijstmeel is heel slecht verkrijgbaar in Nederland – ik sprong een gat in de lucht toen ik het zag liggen in een piepkleine Japanse toko in Amstelveen.

Woon je niet in Amstelveen dan heb ik een goed alternatief voor de Shiratama-Ko bedacht (zie recept).

Vegan Japanse rijstballetjes onigiri

Bekijk hier meer vega Japanse recepten.

Of ga naar de nieuwste recepten.

Instructies voor het vouwen van mochi ijs

Makkelijk en snel vegan recept voor mochi ijs

Word je zenuwachtig van het idee om deeg te maken? Dat hoeft absoluut niet. Dit deeg hoeft namelijk niet gekneed te worden, laten rusten is ook niet nodig en het is razendsnel gaar!

Het dunne beslag verandert in de magnetron in 3 minuten in een glanzend en plakkerig deeg – of stoom het in een pan maar dit duurt langer: 12-15 minuten.

Het deeg bedekt met aardappelzetmeel uitrollen, rondjes uitsteken, zetmeel verwijderen en de mochi is klaar voor gebruik!

Recept bewaren? PIN onderstaande foto op je bord ‘Vegan Aziatisch’ of ‘Vegetarisch Aziatisch’!
Hier vind je mijn borden op Pinterest.

Vegan ijs ingepakt in een dun en elastisch laagje Japans mochi deeg (glutenvrij kleefrijstdeeg) in naturel, matcha en zwarte sesamsmaak.

Ga voor de nieuwste vegetarische en vegan Aziatische recepten naar de homepage van Kind of Asian.
Vegan ijs ingepakt in een dun en elastisch laagje Japans mochi deeg (glutenvrij kleefrijstdeeg) in naturel, matcha en zwarte sesamsmaak.

Thais leren koken? Lees hier meer

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Vegan ijs ingepakt in een dun en elastisch laagje Japans mochi deeg (glutenvrij kleefrijstdeeg) in naturel, matcha en zwarte sesamsmaak.

Vegan Japans mochi ijs zelf maken met je favoriete ijs

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star 4.5 from 2 reviews
 • Author: Kamwoj
 • Prep Time: 45
 • Cook Time: 3-15
 • Total Time: 60 min
 • Yield: 10-12 vellen mochi 1x
 • Category: Zoet glutenvrij, lactose-vrij, vegan
 • Method: Stomen
 • Cuisine: Japans

Description

Vegan (of niet-vegan) ijs ingepakt in een dun en chewy laagje Japans mochi deeg (glutenvrij en lactose-vrij kleefrijstdeeg) in naturel, matcha en zwarte sesam smaak.


Ingredients

Scale
 • 100 g Shiritama-ko, zie notes voor alternatief *
 • 200 ml koud water
 • 70 g witte suiker
 • Aardappelzetmeel of maïzena (voor het uitrollen van het deeg)

Optioneel:

 • 1 tl matcha poeder + 1,5 tl water, mengen tot een papje
 • 2 tl geroosterde zwarte sesam, fijngemalen tot poeder + 0,5 tl fijn zeezout

Overig:

 • 1012 bollen (vegan) ijs van ruim 1 eetlepel *, minstens 2 uur in de vriezer
 • Magnetronbestendige kom
 • Pannenlikker in een kom met water
 • Fijnmazige zeef
 • Deegroller
 • Ronde uitsteekvorm 9 cm
 • Kwast
 • Huishoudfolie

Instructions

 1. Deeg stomen in magnetron (kan ook in de pan, zie hieronder)
  Meng in een magnetronbestendige kom het meel, suiker en water tot een glad beslag. Maak een prop van een vel bakpapier, strijk het weer glad (gekreukeld papier glijdt minder snel van de kom) en dek hiermee de kom af. Zet de kom 2 minuten in de magnetron op vol vermogen. Het deeg zal in het midden nog iets vloeibaar zacht zijn.
  Mochi maken stap voor stap
 2. Schep met de natte pannenlikker het deeg een paar keer om. Zet terug in de magnetron en gaar het deeg nog 1 tot 3 keer met intervallen van 30 of 60 seconden. Roer een paar keer het deeg met de pannenlikker voor een gelijkmatige garing. Let op: de kom en deeg worden heel heet!Mochi maken stap voor stap
 3. Het deeg is gaar als het geen witte, matte plekjes meer heeft, maar glanzend en glazig is geworden (zie onderstaande foto).
  Glanzende mochi in een kom
 4. Of deeg stomen in een pan:
  Zet in de pan een rvs stoommandje of een dikke ring aluminiumfolie (rol hiervoor een stuk folie losjes in de vorm van een ring).Vul de pan met water ter hoogte van de stoommand of ring. Zet de kom met beslag hierin. Wikkel een theedoek om de deksel – de doek voorkomt dat condens van de deksel op het deeg komt. Breng het water aan de kook en zet daarna het vuur op middelhoog. Controleer na 7 minuten of er genoeg water in de pan zit, en roer het deeg een keer om met de natte pannenlikker. Stoom nog eens 5-8 minuten of totdat het deeg glanzend en glazig is.
  Mochi (kleefrijstdeeg) stomen in een pan.
 5. Voor het naturel deeg ga je door naar de volgende stap, of voor een kleurtje: roer 1 of 2 druppels kleurstof door het deeg.
  Voor matcha en zwarte sesam mochi verdeel je voorzichtig het hete deeg over twee kommen, en meng in elke kom de afzonderlijke smaakjes.
 6. Afkoelen op het aanrecht: Zeef een flinke laag aardappelzetmeel/ maïzena op het aanrecht. Duw met de natte pannenlikker het hete naturel deeg op het zetmeel/ maïzena. Matcha en sesam mochi: leg eerst de matcha op het aanrecht met aardappelzetmeel en leg de zwarte sesam mochi op een bord/ plank met aardappelzetmeel. Laat het deeg enkele minuten afkoelen.
 7. Deeg uitrollen: Zeef over het afgekoelde deeg een flinke laag aardappelzetmeel. Rol een grote lap van ongeveer 2 mm van de naturel (of gekleurde) mochi.
  Matcha en sesam mochi rol je een voor een uit.
  Deeg voor mochi ijs
 8. Rondjes uitsteken: Controleer of het deeg vastgeplakt zit aan het aanrecht – maak het los zodat het uitgerekte deeg (door het uitrollen) losjes op het aanrecht ligt. Laat het 10 minuten liggen zodat het deeg wat op kan stijven – warm deeg dat zo dun is scheurt namelijk gemakkelijk. Bij warm weer leg je het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat en laat het in de koelkast opstijven.
  Steek met de uitsteekvorm of een grote mok ronde vellen uit het deeg.
  Rondje uit deeg steken voor mochi ijs
 9. Restjes deeg opmaken: Gebruik de kwast om het zetmeel van de restjes deeg af te halen, en kneed deze tot een bol. Maak hier weer een dunne lap van, en steek er ronde vellen uit. In totaal haal je 10 – 12 vellen uit het deeg.
 10. Zetmeel verwijderen: Gebruik de kwast ook om alle vellen, voor en achterkant, te ontdoen van het aardappelzetmeel. Leg alle vellen afzonderlijk op een stukje huishoudfolie – hierin wordt elke bol mochi ijs bewaard in de vriezer.
 11. Mochi dichtvouwen: Zie foto’s in de post. Haal een paar bollen ijs uit de vriezer. Leg in het midden van een vel een bol ijs. Vouw de rand naar het midden en duw het dicht – het deeg is plakkerig genoeg. Pluk met je vingers het teveel aan deeg weg – anders is de onderkant van het mochi-ijs te dik.
 12. Draai de folie om het bolletje mochi ijs goed dicht. Vorm met je handen een mooi half bolletje met een platte onderkant. Leg – meteen na het inpakken – met de platte onderkant in de vriezer. Herhaal met de rest.Laat het ijs een uur of langer hard worden. Laat de mochi eerst enkele minuten zacht worden voordat je het serveert.

 


Notes

Shiritama-ko: Dit Japanse kleefrijstmeel is alleen te koop bij Japanse toko’s en daar zijn er niet veel van. Vervang door een combinatie van 60 g Chinese/ Thaise kleefrijstmeel en 40 g tapioca. Deze zijn te koop bij alle Chinese toko’s.

Bollen ijs: Ik heb een siliconen mat met halve bollen van 5 cm gebruikt in plaats van ijsbolletjes te scheppen. Bekijk de recepten voor vegan matcha-ijs, citroen- en aardbeienijs.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.