Vegan Thaise curry’s en Vietnamese salades maak je voortaan met dit vegan alternatief voor vissaus. Dit recept met gefermenteerde tofu, zwarte bonen en wakame geeft alle gerechten een funky en ziltig accent dat je niet wil missen!

Vegan Thaise curry's en Vietnamese salades maak je voortaan met dit vegan alternatief voor vissaus. Dit recept met gefermenteerde tofu, zwarte bonen en wakame geeft alle gerechten een funky en ziltig accent dat je niet wil missen! #veganfishsauce #veganvissaus #veganthaiserecepten #vegansaus #veganvietnamees i

Volwaardig vegan alternatief voor vissaus?

Onze gasten van toen waren altijd heel tevreden over onze vegan gerechten als Pad Thai of Vietnamese summer rolls. De vissaus werd vervangen door sojasaus en een snufje zout. Maar een volwaardige vervanger voor de authentieke funky vissaus was het natuurlijk niet.

Smaakt dit recept zoals een echte vissaus?

Deze vegan ‘vis’saus heeft een funky gefermenteerde smaak en geur met een scherp zuurtje, voldoende zout en een ziltige zeesmaak. De smaak van gefermenteerde ansjovis nabootsen met plantaardige ingrediënten valt niet mee. Maar je komt met deze plantaardige en umami-rijke toevoeging aan Thaise en Vietnamese gerechten kom jebest ver. Bijvoorbeeld in het recept voor vegan Vietnamese dipsaus.

Hou er wel rekening mee dat de kleur van deze saus donkerder is dan de heldere thee-kleur van gewone vissaus.

De ingrediënten voor deze vegan vissaus

 1. Gefermenteerde zwarte sojabonen. Deze zijn funky, zout en umami-rijk.
 2. Inmaakvocht uit een potje gefermenteerde tofu met chili. (Dit is niet de beruchte stinky tofu maar de kenmerkende ‘kazige’ geur en smaak is even wennen.)
 3. Sojasaus of glutenvrije tamari.

 4. Wakame wier voor een ziltige smaak. Normaal gesproken smaakt vissaus niet naar zeewier, maar ik vind een ziltig accent uit de zee wel gepast.


Nu hoor ik je al denken: “Wat doe ik doe met de rest van de ingrediënten die ik overhou?”

Nou, gebruik het voor andere recepten! De Aziatische keuken heeft een grote verscheidenheid aan gefermenteerde en gedroogde plantaardige smaakmakers. De intense smaken zijn een goede aanvulling voor verse plantaardige ingrediënten die minder complex van smaak zijn.

Van de blokjes gefermenteerde tofu maak je snel een umami-rijke vegan Chinese saus voor groenten.

Beetgaar gestoomde broccoli met Chinese saus van gefermenteerde tofu. Gefermenteerde tofu lijkt op zachte kaas met een scherpe smaak. Maak hiermee een umami-rijke Chinese saus voor groenten zonder de calorieën van gewone kaas! #sausvooroente #chinesesaus #gezondesausgroente #gefermenteerd #broccolirecept #sausgroenten #chinesesaus #aziatisch #veganmakkelijk

Gedroogde wakame kan, na enkele minuten weken in koud water, ongekookt toegevoegd worden aan vegan of vegetarische Japanse ramen. En ook erg lekker in koude vegan soba noodles.

Makkelijk recept voor vegetarische ramen met soja-ei. Dit is ook een efficient recept; van de marinade van de eieren, tofu en shiitakes maak je de smaakvolle bouillon. Vegan? Vervang de eieren door wakame en meer shiitakes. #veganramen #vegetarischenoedelsoep #noodlesvegetarisch #vegetarisch

In 20 minuten heb je deze gezonde vegan lunch of diner op tafel: Japanse soba (boekweit) noodles met wakame- komkommersalade in een dressing van miso en gember. #veganjapans #vegan #vegannoodles #vegetarischaziatisch #vegansobanoodles

Hou mijn blog in de gaten: recepten met bovenstaande smaakmakers gaan volgen!

Overigens zijn alle ingrediënten heel lang houdbaar. Hoef je dus niet meteen naar de toko als je flesje vegan ‘vis’saus op is.

Wil je dit recept maken? Pin een foto op je borden ‘Aziatische recepten’ of ‘Vegan saus’!

Hier vind je mijn borden op Pinterest.

Vegan Thaise curry's en Vietnamese salades maak je voortaan met dit vegan alternatief voor vissaus. Dit recept met gefermenteerde tofu, zwarte bonen en wakame geeft alle gerechten een funky en ziltig accent dat je niet wil missen! #veganfishsauce #veganvissaus #veganthaiserecepten #vegansaus #veganvietnamees

Bekijk ook de nieuwste vegan & vegetarische recepten van kindofasian.com!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Vegan Thaise curry's en Vietnamese salades maak je voortaan met dit vegan alternatief voor vissaus. Dit recept met gefermenteerde tofu, zwarte bonen en wakame geeft alle gerechten een funky en ziltig accent dat je niet wil missen! #veganfishsauce #veganvissaus #veganthaiserecepten #vegansaus #veganvietnamees

Vegan funky alternatief voor vissaus

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
 • Author: Kamwoj
 • Prep Time: 10
 • Cook Time: 15
 • Total Time: 25 minutes
 • Yield: 200 ml 1x
 • Category: saus
 • Cuisine: Kind of Asian

Description

Zoek je een vegan alternatief voor vissaus die bijna net zo zoutig, ziltig en funky is? Probeer dit recept met gefermenteerde tofu, zwarte bonen en wakame.


Ingredients

Scale
 • 1 el olie
 • 2 teentjes knoflook, gehakt
 • 15 g (5 tl) gefermenteerde zwarte bonen
 • 20 g (5 tl) zeezout 1
 • 13 g (1 el) suiker
 • 30 ml (2 el) inmaakvocht uit een pot gefermenteerde chili-tofu
 • 30 ml (2 el) sojasaus of tamari (glutenvrij)
 • 45 ml (3 el) witte azijn
 • 200 ml water
 • 7 g (2 el) gedroogde wakame

Overige benodigdheden:

 • Staafmixer
 • Kleine blender of koffiemolen
 • Kaasdoek of schone katoenen doek

Instructions

 1. Spoel de zwarte bonen af en droog ze goed. Verhit een kleine pan met 1 el olie en fruit de zwarte bonen en knoflook tot het geurt, ongeveer een minuut.
 2. Voeg alle ingrediënten, behalve de wakame, toe. Breng aan de kook en laat op zacht vuur 15 minuten sudderen. Pureer alles fijn met een staafmixer en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Zeef door een kaasdoek. Knijp het laatste beetje vocht er goed uit.
 3. Maal de gedroogde wakame in een kleine blender of koffiemolen tot poeder (wacht een paar tellen met openen). Voeg het poeder bij de saus. Schenk de saus in een fles en bewaar in de koelkast. Schudden voor gebruik en minstens twee weken houdbaar.

Notes

 1. De grote hoeveelheid zout in dit recept is om de vissaus na te bootsen. Als je minder zout wil eten verminder dan gerust het aantal theelepels zout.
Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.