Deze pittige Thaise dipsaus met vegan ‘vissaus’ en palmsuiker is stroperig zoet, vissig en hartig. Misschien een beetje vreemd, maar erg lekker!
ZOETE THAISE DIPSAUS MET VEGAN ‘VISSAUS’
Ken je de Thaise dipsaus ‘nam pla wan’ (‘zoete vissaus’ in het Thais)?
Een stroperige en zoute Thaise dipsaus voor groene, harde mango’s (uit de toko) en zure granny smith appels.
Deze Thaise combo is het explosieve equivalent van de stengels bleekselderij en wortel met yoghurtdip.
In het traditionele recept geven vissaus (nam pla), garnalenpasta en/ of gedroogde garnaaltjes de zoute umami-kick.
In dit vegan recept worden deze vervangen door Koreaanse sojabonenpasta (doenjang), sojasaus en een vel nori (onderaan vind je boodschappenlijst voor de toko).
Palmsuiker zorgt voor de karamelachtige smaak en textuur.
Karamel, hartig en zout plus zuur – je snapt ‘m het wel:
Vreemd maar zoooo lekker!
En niet alleen lekker met zure mango en granny smith appels. Voor de minder zure ingrediënten (tofu, pecannoten, koolrabi etc.) leg je er gewoon partjes limoen bij.
ZO MAAK JE DE VEGAN ZOETE ‘VISSAUS’
Eén opmerking: op de instructiefoto’s heb ik 2 keer de onderstaande hoeveelheden van het recept gemaakt. Dus als jouw pan minder gevuld is met palmsuiker dan klopt dat.
De saus is zeker 2-3 weken houdbaar, waarschijnlijk langer. Je zou het recept kunnen verdubbelen.
Maar aan de andere kant: de saus is heel snel gemaakt, dus tja… wat je wil:) Ik vind een voorraadje in de koelkast heel prettig.
BOODSCHAPPENLIJST TOKO
Klik op het ingrediënt in onderstaand recept voor meer uitleg. En bekijk ook andere recepten die je kan maken met het betreffende ingrediënt.
Ik heb voor dit recept een grote onrijpe mango uit de supermarkt gebruikt (die helaas toch redelijk rijp bleek) in plaats van de harde, groene mango’s uit de toko.
GLUTENVRIJ
De meeste merken Koreaanse doenjang in de toko is met tarwe. Vervang deze door een glutenvrije Japanse donkere, rode miso (maar check toch altijd de ingrediëntenlijst).
Als je ook nog een glutenvrije sojasaus gebruikt – deze Thaise lichte sojasaus is dat niet – dan is de dipsaus vrij van gluten.
Pin een foto op je borden ‘Vegan recepten’ en/of ‘Aziatisch eten’ als je het recept wil bewaren.Je kan Kind of Asian ook op Pinterest volgen |
Bekijk meerVegan Thaise recepten |
Als je mijn recept hebt gemaakt vergeet me niet te taggen op Instagram @kindofasiancooking.En gebruik de hashtag #kindofasian. Ik ben benieuwd naar jouw creatie! |
Zoete Thaise vegan ‘vissaus’ voor zure mango
- Prep Time: 10
- Cook Time: 5
- Total Time: 15
- Yield: 2-4 p 1x
- Category: Saus & dip
- Cuisine: Thais
- Diet: Vegan
Description
Deze vegan Thaise ‘vissaus’ met palmsuiker is net als de traditionele dipsaus ‘nam pla wan’ stroperig zoet, vissig en hartig (een beetje vreemd maar erg lekker, zeg maar…).
Ingredients
Vegan ‘vissaus’ met palmsuiker
- 100 g lichte palmsuiker (2 schijfjes)
- 2 el Thaise lichte sojasaus *
- 1½ el doenjang *
- 2 el water, of meer
- ¼ tl fijn zeezout
- 1 vel nori
- 2 el gesnipperde sjalot
- 1–2 verse Thaise chilipepers, fijngehakt
Overig (suggesties)
- 1 grote onrijpe mango (groentewinkel) of 2 kleine groene mango’s uit de toko, in reepjes
- Kommetje gefrituurde tofu
- 1 granny smith appel, in dunne plakjes
- Tomaat, wortel
- Noten
- Partjes limoen voor de niet zure ingrediënten
Instructions
PALMSUIKER SMELTEN – Schaaf de schijfjes suiker in dunne plakjes. Doe ze in een kleine pan samen met de sojasaus, doenjang, water en zout. Verhit op middelhoog vuur en roer tot de suiker is opgelost, zet het vuur uit.
NORI FIJNMALEN – Gebruik een kleine blender of specerijenmolen (ik gebruik altijd deze van Krups) om de nori fijn te malen. Je kan het ook heel klein knippen.
MENGEN – Voeg nori, sjalot en chilipepers toe aan de pan. Roer goed.
BEWAREN – De dipsaus kan enkele weken in de koelkast bewaard worden.
SERVEREN – Om te voorkomen dat de Granny smith appels bruin worden week je ze enkele minuten in water met een eetlepel azijn. Leg alle de ingrediënten op kleur op een groot bord, en serveer de dipsaus in een kleine kom ernaast.
Notes
THAISE LICHTE SOJASAUS – Deze kan vervangen worden door Chinese lichte sojasaus of de goed verkrijgbare Kikkoman sojasaus.
DOENJANG – Deze is zouter en scherper van smaak en veel dikker dan de Thaise gefermenteerde sojabonenpasta waardoor het een beter alternatief is voor droge garnalenpasta en de sterke vissaus. Eventueel te vervangen door een donkere glutenvrije Japanse miso.
VERSE CHILIPEPERS – Deze kunnen vervangen worden door gedroogd chilipoeder.