Witte, romige Thaise kleefrijst met mango kennen de meeste mensen wel. De volkoren zwarte kleefrijst misschien niet. Combineer de twee soorten voor een zoet kleefrijstgerecht met een lekkere bite. 

De authentieke Thaise kleefrijst met mango

De authentieke sticky rice mango bestaat uit drie onderdelen (garnering zoals gebakken mungbonen of sesam tel ik niet mee):

 • Witte kleefrijst in gezoete kokosmelk (of kokosroom)
 • Zoete en zoute kokossaus over de rijst
 • Gesneden Thaise mango

Dit Kind of Asian sticky rice met mango recept heeft de volgende onderdelen:

 • Witte en zwarte kleefrijst in gezoete kokosmelk
 • Zoete en zoute kokossaus over de rijst
 • Gesneden ‘gewone’ mango met passievrucht
 • Mangosaus met passievrucht en kokosmelk

Waarom ik een mega populair authentiek recept aanpas? Lees snel verder.

In dit recept voor 'Thaise kleefrijst met mango' combineer ik volkoren zwarte kleefrijst met romige witte kleefrijst. Zo heb je nooit papperige sticky rice!

Thaise zwarte kleefrijst

Mijn kleefrijst is een paars en zwart bolletje maar er zit evenveel witte als zwarte kleefrijst in. Je ziet de witte kleefrijst niet omdat de zwarte kleefrijst zijn kleur heeft afgegeven.

De zetmeelrijke witte kleefrijst wordt zacht en smeuïg, zelfs een beetje papperig na het toevoegen van de gezoete kokosmelk. Om de stevigheid van de kleefrijst toch te behouden maak ik dit gerecht altijd met een deel volkoren zwarte kleefrijst. Het smeuïge van de witte kleefrijst gecombineerd met de bite van zwarte kleefrijst vind ik ideaal. En het ziet er supermooi uit, vind je niet?

Kleefrijst stomen kan met een Chinese bamboemand, met een metalen zeef die je hangt over een pan water, met een stoomring gemaakt van aluminiumfolie waar een kom of metalen stoommand op kan rusten.o

Voor dit vegan en glutenvrij zoete recept moet je de kleefrijst eerst heel goed spoelen en een paar uur weken voor het gestoomd kan worden. Omdat stomen elke keer weer een perfecte textuur garandeert, doe ik dat liever dan koken. Ga naar dit blogbericht voor een uitgebreide uitleg over stomen van kleefrijst met een metalen zeef of Chinese bamboe stoommand.

Ook mogelijk: een ring gemaakt van aluminiumfolie waar een (metalen) stoommand op kan rusten. In ieder geval mag het water de mand niet raken, anders kook je alsnog een deel van de kleefrijst.

Chewy Thaise kleefrijst wordt na het stomen op smaak gebracht met gezoete kokosmelk. De kleefrijst wordt romig en zaxht.

De gestoomde kleefrijst is chewy, licht plakkerig en toch los. Hier schenk je warme gezoete kokosmelk overheen. Na 30-60 minuten is de kokosmelk geabsorbeerd en is de kleefrijst romig en zoet, maar niet papperig! De apart gehouden kokosmelk maak je iets dikker en gebruik je als extra saus.

TIP: maak dit vegan en gezond recept nog gezonder door geen suiker toe te voegen. De mango en kokosmelk zijn immers van nature al zoet. Het snufje zout in de kokosmelk zou ik wel blijven gebruiken. Door het zout komt de natuurlijke zoete smaak van de kokosmelk beter naar voren.

In dit recept voor 'Thaise kleefrijst met mango' combineer ik volkoren zwarte kleefrijst met romige witte kleefrijst. Zo heb je nooit papperige sticky rice!

Alternatief voor de Thaise mango

Thaise kleefrijst en goede, volle kokosmelk, koop je bij de toko of online. Maar de juiste mango te pakken krijgen? Dat is LASTIG.

Die overheerlijke diepgeel gekleurde, sappige mango geurt naar kokosnoot en is nectarzoet maar met voldoende zuur om alles spannend te houden.

Afhankelijk van het seizoen zijn ze in de toko te koop. Soms kun je de pech hebben dat je thuiskomt met een dure Thaise mango die heel draderig is.

Om teleurstelling te voorkomen geef je de saaie ‘gewone’ mango uit de supermarkt een oppepper:

 • MANGOSAUS: pureer verse mango met kokosmelk en passievrucht. Zo boots je de smaak van een Thaise mango na.
 • PASSIEVRUCHT: pep de gesneden plakken mango op met een beetje passievrucht. Als je geen passievrucht kunt vinden, vervang het dan door limoensap. Maar het tropische zuurtje van de passievrucht heeft absoluut de voorkeur. Hou het wel subtiel, passievrucht overheerst snel, dus net genoeg om de mangosmaak te versterken.

In dit recept voor 'Thaise kleefrijst met mango' combineer ik volkoren zwarte kleefrijst met romige witte kleefrijst. Zo heb je nooit papperige sticky rice!

In Thailand is dit gerecht niet een toetje zoals wij dat zien maar een zoet tussendoortje. Een vrijbrief dus om dit zoete gerechtje de hele dag door te eten. Thaise kleefrijst met mango als ontbijt? Yes, please!

TIP: Thaise kleefrijst serveer je in principe op kamertemperatuur. Maar in de winter is het wel erg lekker om het warm te eten. Warm de kleefrijst (met kokosmelk) en de kokossaus kort op in de magnetron of stoompan. De mangosaus warm je niet op.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
In dit recept voor 'Thaise kleefrijst met mango' combineer ik volkoren zwarte kleefrijst met romige witte kleefrijst. Zo heb je nooit papperige sticky rice!

Thaise kleefrijst met mango

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
 • Author: Kamwoj
 • Prep Time: 20
 • Cook Time: 30
 • Total Time: 4 uur en 50 min tot 1 dag (inclusief weektijd)
 • Yield: 2 1x
 • Category: zoet, nagerecht
 • Method: stomen
 • Cuisine: Thais

Description

Witte, romige Thaise kleefrijst met mango kennen de meeste mensen wel. De gezonde zwarte kleefrijst misschien niet. Combineer de twee soorten voor een zoet kleefrijstgerecht met een lekkere bite.


Ingredients

Scale

Kleefrijst:

 • 75 g zwarte Thaise kleefrijst
 • 75 g witte Thaise kleefrijst
 • 1/2 pandanblad vers of diepvries, optioneel

Kokossaus en mangosaus:

 • 1 blik/ 400 ml kokosmelk (geen light)
 • 2 stengels citroengras, gekneusd
 • 24 el witte of lichtbruine suiker, naar smaak
 • ¼¾ tl fijn zeezout
 • 1 grote, rijpe mango (snij een dik plak eraf en bewaar die voor het serveren)
 • 1 el passievruchtpuree (diepvries of vers) of limoensap naar smaak
 • 1/2 tl maïzena of tapiocameel

Garnering, optioneel behalve de mango uiteraard:

 • Krokante palmsuiker (recept hiervoor in dit blogbericht)
 • Krokant gebakken mungbonen zonder vlies
 • Paar kleine blaadjes Thaise basilicum
 • Het apart gehouden plak mango in dikke repen

Benodigdheden voor het stomen van de rijst:

 • Metalen zeef waar de kleefrijst in past en een hoge pan waar de zeef  3 à 4 cm boven de bodem kan hangen
 • Of maak een stoomring van aluminiumfolie (zie foto in het blogbericht) voor in de pan, waar je een metalen stoommand op laat rusten
 • Of een Chinese bamboe stoommand met kaasdoek en pan waarop de stoommand op kan rusten of zo groot dat het erin past.
  Ga naar dit blogbericht voor meer uitleg over het stomen van kleefrijst. 

Instructions

 1. Kleefrijst: Spoel de twee soorten rijst, mag in een dezelfde pan, net zo lang tot het spoelwater niet meer troebel is. Het spoelwater blijft wel paars/ blauw. Week de rijst in vers water 8-24 uur in de koelkast.
  Lek de rijst uit in een metalen zeef. Hang de zeef met rijst en pandanblad (als je dat gebruikt) in een pan met water. De zeef mag het water niet raken. Leg de deksel op de pan. Breng het water aan de kook. Stoom op middelhoog vuur ongeveer 30 minuten of totdat de kern van de rijst niet meer rauw is. Controleer regelmatig of er genoeg water in de pan zit. Ga naar dit blogbericht als je met een bamboemand wil stomen. Zet de warmtebron uit. Doe de warme rijst in een grote komen en dek het af. Ga verder met de kokossaus.
 2. Kokosmelk: maak een papje van de maizena met een beetje water. Zet deze klaar. Warm de kokosmelk en gekneusd citroengras op in een kleine pan. Zet de warmtebron op de laagste stand zodra de kokosmelk bijna kookt. Roer regelmatig om te voorkomen dat de kokosmelk aanbrandt. Na 5 minuten roer je de suiker en zout erbij. De kokosmelk hoort zoet en beetje zout te zijn. Pas naar wens aan.
  Verdeel de kokosmelk : A) Schep 2 a 3 el van de kokosmelk uit de pan in een hoge kom of beker waar je de mangosaus gaat maken straks. B) Schenk hete kokosmelk bij de rijst zodat het net onder staat. Hou genoeg over van de kokosmelk om een beetje kokossaus te maken. Dek de rijst af en laat 30-60 minuten staan, zonder te roeren. C) De rest van de kokosmelk in  de pan ga je nu iets dikker maken voor een kokossaus. Gooi het citroengras weg. Zet de warmtebron iets hoger. Roer een beetje van het maïzenapapje door de warme kokosmelk. Blijf een minuut of 2 roeren roeren tot de kokosmelk is ingedikt. Voeg eventueel meer van het maizenapapje toe als de saus niet dik genoeg is. Zet de warmtebron uit. Schenk de saus in een kannetje of een kom met lepel.
 3. Mangosaus: mango (zonder de plak mango die je straks gaat serveren met de kleefrijst) met de 2 a 3 eetlepels van de kokosmelk pureren. Op smaak brengen met een beetje passievrucht of limoen. Niet zoveel dat het de mangosmaak overheerst.
 4. Garnering, optioneel:
  Krokante mungboontjes: rooster 2 el rauwe mungbonen zonder vlies krokant in een droge pan op  middelhoog vuur. Dit duurt enkele minuten.
  Krokante palmsuiker met sesam en kokosrasp: ga naar het recept voor warme chiazaadpudding met papaya.
 5. Mango: pep de in repen gesneden mango op met een klein zuurtje van limoen en/ of passievruchtsap.
 6. Serveren: verdeel de rijst over twee kommen of borden. Met een lepel vorm je mooie bollen. Schep de mangosaus ernaast. De mangorepen leg je op de mangosaus. Garneer naar wens.

 

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.