Deze vegan Vietnamese dipsaus is net zo limoenfris, pittig en umami-rijk als de traditionele versie (met vissaus). En net zo onmisbaar in vegetarische Vietnamese recepten.

Deze vegan Vietnamese dipsaus is net zo limoenfris, pittig en umami-rijk als de traditionele versie (met vissaus): onmisbaar in Vietnamese recepten.

Updates ontvangen in je inbox?

Ja, schrijf me in!

Update 23 december 2020: Er is rijstazijn aan het recept toegevoegd voor een langere houdbaarheid en de hoeveelheid is verdubbeld.

Nuoc cham chay als dipsaus en als dressing

Deze veelzijdige Vietnamese dipsaus is onmisbaar bij de Vietnamese summer rolls. Kijk hier voor de tips hoe je de lekkerste summer rolls zelf kunt maken.

Je kan de saus ook gebruiken om te mengen met andere sauzen. Doe bijvoorbeeld een eetlepel hoisinsaus en een theelepel gemalen pinda’s bij de nuoc cham voor een kruidige hoisin-pindasaus.

Of roer de nuoc cham chay door een Vietnamese rijstnoedelsalade (of quinoa). En zelfs door de couscous als dressing is mogelijk.

Beetje saaie gestoomde groenten krijgen ook een oppepper van deze saus. Doe er gerust ook een scheutje extra vierge olijfolie bij!

Bord met vega ballen en Vietnamese rijstnoedel

Bekijk meer

Vegan Vietnamese recepten

Ingrediënten van de vegan Vietnamese dipsaus

Je kan ook in plaats van lichte sojasaus het vegan alternatief voor vissaus maken. Het heeft meer complexe smaken en heeft daarom mijn voorkeur. Maar lichte sojasaus ook erg lekker.

Stamp knoflook, pepers en suiker fijn in de vijzel.

Hoe maak je de vegan dipsaus?

Je stampt als eerste de knoflook, pepers en suiker fijn in een vijzel en voegt limoensap, sojasaus of vegan ‘vissaus’ en water toe. Proef en pas naar eigen smaak aan. Klaar!

Iedereen heeft zijn eigen voorkeur voor zoet, zout en zuur maar meestal zie je Vietnamese dipsausjes meer verdund (meer water) en hebben een lichtere kleur.

Mijn recept heeft, behalve twee venijnig pittige bird’s eye chilipeper (te vinden in het koelvak van de toko) ook een milde Spaanse peper voor een mooie kleur. De sojasaus en het vegan alternatief voor vissaus zijn namelijk donkerder van kleur dan de traditionele vissaus – hierdoor wordt de dipsaus ook wat donker wordt. Als je de kleur van de nuoc cham niet belangrijk vindt dan kan je de peper weg laten.

Maar de peper heeft ook een ander voordeel; de Spaanse peper maakt de dunne saus/ dressing iets dikker en meer ‘dip-baar‘. Dat heb ik vroeger geleerd van onze Vietnamese chef.

Geen zin om te stampen? Maal dan kort alle ingrediënten in een kleine foodprocessor of staafmixer.

Bekijk ook

Vegan Thaise recepten

Pin onderstaande foto op je borden ‘Vegan recepten’ of ‘Aziatisch eten’ als je het recept wil bewaren.
Hier vind je mijn borden op Pinterest (en je kan me ook volgen).

Kom met vegan Vietnamese dipsaus.

Updates ontvangen in je inbox?

Ja, schrijf me in!

Ga voor de nieuwste vegetarische en vegan Aziatische recepten naar de homepage van Kind of Asian.
vegetarische wontons vouwen
Vragen of recept gemaakt?
Laat het me in de comments hieronder weten!
Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Vegan Vietnamese dipsaus: nuoc cham chay

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Author: Kamwoj
  • Prep Time: 5
  • Cook Time: 5
  • Total Time: 10
  • Yield: 300 ml 1x
  • Category: Saus
  • Cuisine: Vietnamees

Description

Deze vegan Vietnamese dipsaus is net zo limoenfris, pittig en umami-rijk als de traditionele versie (met vissaus). En net zo onmisbaar in vegetarische Vietnamese recepten.


Ingredients

Scale

Instructions

  1. Breng water en rijstazijn aan de kook, en laat 10 sec koken. Zet het vuur uit en laat 5 min afkoelen. Voeg sojasaus en limoensap toe.
  2. Stamp knoflook, suiker en beide soorten pepers (de Spaanse peper is optioneel) in de vijzel. Je kan het ook in een kleine blender mengen. Meng door de vloeibare ingrediënten.
  3. Proef en voeg eventueel zout, suiker en/ of chilipeper naar smaak toe. De saus is minstens een week houdbaar in de koelkast (waarschijnlijk veel langer).

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.