Gebruik deze aromatische Sichuan chili-olie voor dumplings en authentieke gerechten uit Sichuan, zoals Dan Dan noedels of ‘strange-flavour chicken’. Maar doet het ook goed als vervanger van olijfolie door bijvoorbeeld couscous of gestoomde bloemkool. Door de specerijen waaronder steranijs, gember, venkel, kaneel en knoflook wordt gerechten op smaak brengen een fluitje van een cent!

Maak zelf aromatische Sichuan chili olie voor dumplings en andere gerechten uit Sichuan. Of als geurige vervanger van olijfolie door couscous en salades.

Hoe maak je authentieke Sichuan olie?

Voor een Sichuan olie warm je olie op totdat het rookt. In sommige recepten gaan er gember, bosui en andere specerijen bij. De hete olie schenk je in een kom met chilivlokken, Sichuanpeper en eventueel wat geroosterde sesam. Een paar uur laten staan en je chili-olie is klaar. Traditioneel wordt de olie samen met de chilivlokken verwerkt in gerechten.
Als ik deze olie maakte voor het restaurant zeefde ik de vlokken er uit en gebruikte ik alleen de smaakvolle en rode olie.

Voor een Kantonese chili-olie zoals mijn vader die maakt gebruik ik het chili’prutje’ wél. Want daar zit niet alleen chili in, maar ook knoflook, sjalot en gedroogde garnaaltjes. Het is zonde om zo’n smaakvolle substantie weg te doen! Ik zal mijn vader eens vragen om een heel precies recept van zijn olie. Aan een “een beetje-van-dit-iets-meer-van-dat”-recept hebben jullie denk ik niet zoveel.

Aromatische specerijen voor een Sichuan chili olie

Waarom maak je deze (iets minder authentieke) Sichuan chili-olie?

Je gerecht krijgt in een handomdraai een Chinese smaak:
Sichuan olie versterkt andere Chinese smaakmakers in je gerecht. Ik maak deze olie altijd met veel specerijen, dezelfde als in Chinese five-spice: kaneel, steranijs, venkel en Sichuanpeper. Er gaat ook een flink stuk gember in, een onmisbaar ingrediënt in de Chinese keukens (ja, meervoud, want China is een groot land en DE Chinese keuken bestaat niet!).

“Voor meer authentieke pittigheid voeg je 20 tot 30 gram extra chilivlokken toe.”

Je gerecht krijgt een instant hartige smaak:
De toevoeging van sjalot en knoflook maakt Sichuan olie hartig en vol. Ideaal om hiermee op een drukke doordeweekse avond je eten op smaak te brengen. Scheelt veel sjalot-en-knoflook-snijtijd!

Je gerecht krijgt een prachtige rode kleur:
Sichuan olie wordt ook wel ‘red oil’ genoemd. Door de chili is hij mooi helderrood van kleur. In deze olie gaat iets minder chili, dus hij wordt ook minder rood. Om toch die kenmerkende kleur te krijgen doen we er anattozaad in, zaad van de orleaanboom. Ik geef toe: dit is niet authentiek Sichuan. Maar het zaad voegt geen smaak toe en zorgt voor dezelfde intense kleur, dus wat is er tegen? En: dit is dit typisch Kind of Asian!
Als je de kleur niet zo belangrijk vindt kun je het anattozaad weglaten. Of je gebruikt meer chilivlokken, maar dan wordt je olie wel pittiger. Keuzes, keuzes.

Binnenkort ga ik een recept posten voor vegetarische wontons met Sichuan olie. Wil je eerder deze olie gebruiken in een recept, probeer dan de Sichuan komkommers of deze sesamsaus voor geroosterde bloemkool of gestoomde tofu.

Maak zelf aromatische Sichuan chili olie voor dumplings en andere gerechten uit Sichuan. Of als geurige vervanger van olijfolie door couscous en salades.

 

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Aromatisch en veelzijdig: zelfgemaakte Sichuan chili-olie


Description

Gebruik deze olie voor dumplings en authentieke gerechten uit Sichuan, zoals Dan Dan noedels of ‘strange-flavour chicken’. Maar doet het ook goed als vervanger van olijfolie door bijvoorbeeld couscous of gestoomde bloemkool. Door de aromatische specerijen waaronder steranijs, gember, venkel, kaneel en knoflook, wordt gerechten op smaak brengen een fluitje van een cent!


Ingredients

Scale

A
1/2  l neutrale olie
3 medium sjalotjes, geschild en gehalveerd
35 g gember, ongeschild en in plakjes
1 bol knoflook, gepeld
1 kaneelstokje
4 steranijs

B
10 g/ 2 el Sichuanpeper
3 laurierblaadjes
5 g/ 1 el venkelzaad
12 g/ 1 el anattozaad *, optioneel

C
80 g chilivlokken (in hittebestendige kom)


Instructions

1. Warm alle A-ingrediënten op in een pan. Zet de warmtebron op een lage stand.
2. Als de olie een beetje begint te borrelen (kan een kwartier duren), doe dan de B-ingrediënten erbij.
3. Laat een half uur zacht doorkoken. Houd het vuur laag zodat de specerijen niet verbranden.
4. Zet de warmtebron na een half uur uit, of eerder als de knoflook bruin begint te worden.
5. Als je tijd hebt, zet dan de pan met olie apart om de specerijen een paar uur tot een hele nacht te laten trekken. Zo niet, ga dan door naar de volgende stap.
6. Zeef de olie door een metalen zeef. Heb je een plastic zeef, laat dan de olie eerst afkoelen.
7. De gezeefde olie warm je weer op in de pan op hoog vuur (tot 120-130 °C of totdat de olie begint te roken).
8. De gloeiend hete olie schenk je beetje bij beetje in de kom met de chilivlokken. Laat een paar uur staan.
9. Schenk de afgekoelde olie met of zonder chilivlokken in een schone pot met deksel. De olie is een maand te bewaren in de koelkast.


Notes

* Anattozaad kun je bij de toko kopen of online.

Keywords: Sichuan, chili-olie, pittig, aromatisch, hoe maken, smaakversterker, rood, zelf maken

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.