Een crème caramel zonder eieren en zuivel, en toch net zo custard-achtig en romig als de klassieker? Met dit makkelijke recept kan dat. Lees hier hoe je bánh flan maakt, een heerlijke Vietnamese vegan crème caramel met kokos.

Een crème caramel zonder eieren en zuivel EN net zo romig en custard-achtig als de klassieker? Dat kan met dit makkelijke recept voor Vietnamese vegan crème caramel met kokos: Bánh flan

Ingrediënten voor deze vegan Vietnamese crème karamel

Een klassieke romige crème karamel is custardpudding van eieren, room en melk, waar de karamelsaus van af druipt. Dit dessert wordt au bain marie in de oven gegaard.

in Vietnam geven ze er een eigen draai aan: hier wordt kokosroom of -melk, en soms ook gecondenseerde melk toegevoegd.

Deze vegan pudding heeft wel de kokosroom maar niet, zoals gebruikelijk bij Vietnamese crème karamel, de eieren. Dit zijn de hoofdingrediënten:

 • Zoete oranje aardappel (zie de mooie gele kleur van de crème)
 • Agarpoeder
 • Kokosroom
 • Suiker
 • Een smaakmaker naar keuze: pandanblad, citroengras, vanille, limoenschil etc.

De agar en het zetmeel van de zoete aardappel binden de crème zonder dat er eieren nodig zijn!

En voor dit makkelijke recept hoeft de oven niet eens aan: de ingrediënten voor de crème kook je in een pan.

Updates ontvangen in je inbox?

Ja, schrijf me in!

Een kleine cursus karamelsaus

Ik weet dat er veel mensen zenuwachtig worden van het idee om karamel te maken.

Hieronder vind je de de gebruikelijke karamel-problemenhoe die te voorkomen.

“De suiker kristalliseert zonder dat het een vloeibare dikke siroop wordt.”

 • Meng suiker goed met het water en azijn. Azijn voorkomt kristallisatie, en natte suiker karamelliseert makkelijker.
 • Roer nooit tijdens het karamelliseren want dit zorgt voor kristallisatie. Alleen met de pan heen en weer bewegen mocht het ongelijkmatig karamelliseren, of als er korrels suiker aan de wand blijven plakken.

Als je hier rekening mee houdt dan hoef je niet steeds met een natte kwast de suikerkristallen naar beneden te duwen. (Wordt vaak als tip gegeven maar is nogal omslachtig.)

“De karamel wordt te snel hard en kan niet verdeeld worden over de bodem, of er is te weinig karamel.”

 • Zorg ervoor dat de kopjes/ ramekins niet koud zijn. Warm ze op in heet water en droog goed af (doe dit voordat de suiker begint te kleuren!).
 • Zodra de karamel amberkleurig is meteen verdelen over de kopjes/ ramekins.
 • Ik heb kopjes gebruikt met een bodem van 5 cm diameter en dan houd ik karamel over. Liever teveel karamel maken dan erachter komen dat je te weinig hebt om de bodems te bedekken. Heb je grotere ramekins: gebruik meer suiker dan aangegeven.
 • Gebruik een kleine pan voor de karamel. Hoe groter de pan, hoe meer karamel achterblijft in de pan. Maar ook niet zo klein dat je een dikke laag suiker hebt – karamelliseren duurt dan heel lang.

“De karamel is te donker geworden.”

 • Zodra de suiker begint te kleuren gaat het heel snel. Loop niet weg. Schenk de karamel in de ramekins als de karamel amberkleurig is.

Persoonlijk hou ik van nootachtige, bijna verbrande karamel. Jij niet maar is het je wel overkomen? Vul de pan met verbrande suiker met heet water (kijk uit voor hete spetters!) en kook totdat de karamel is opgelost en het weggegooid kan worden. Begin opnieuw…

BEKIJK MEER
Vegan zoete recepten van Kind of Asian

Textuur van de vegan crème caramel

De hoeveelheid agarpoeder bepaalt de stevigheid van deze crème caramel.

De crème kan variëren van zijdezacht tot stevig. Op onderstaande foto is de crème vrij stevig. Hier is een 1/2 theelepel (afgestreken) agarpoeder gebruikt.

Dit makkelijke recept voor Vietnamese vegan crème caramel met kokos (Bánh flan) is net zo romig en custard-achtig als de klassieker!

Voor een fluwelige crème met meer ‘dril’ (als je een betere omschrijving weet: please, let me know!) is 1/4 theelepel agarpoeder genoeg.

Doe voordat je de warme crème in de ramekins schenkt eerst de lepel-test: schep een lepel crème uit de pan en wacht een halfuur.

Er moet een streep in de crème blijven als je je vinger er doorheen haalt (zie onderstaande foto).

Is dat niet zo, dan is het agarpoeder niet goed opgelost, of is er ergens onopgeloste agarpoeder achtergebleven (aan de wand van de pan bijvoorbeeld).

Oplossing: roer 1/4 theelepel agarpoeder in 2 eetlepels water en doe dat in de pan met warme kokoscrème. Breng opnieuw aan de kook en laat 2-3 minuutjes zacht koken.

LEES MEER
Verwerken van agar agar poeder
BEKIJK MEER
Vega Vietnamese recepten
Wil je het recept bewaren? PIN een foto op je bord ‘Vegan Aziatisch’ of ‘Vegetarisch Aziatisch’!
Hier vind je mijn borden op Pinterest.

 

Heb je vragen of het recept gemaakt?

Laat het me onder de comments weten!

 

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Dit makkelijke recept voor Vietnamese vegan crème caramel met kokos (Bánh flan) is net zo romig en custard-achtig als de klassieker!

Vietnamese vegan crème karamel met kokos: bánh flan

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
 • Author: Kamwoj
 • Prep Time: 40
 • Cook Time: 20
 • Total Time: 60 minuten (3-8 uur koelkast)
 • Yield: 4 1x
 • Category: Zoet, vegan
 • Method: Koken, karamelliseren
 • Cuisine: Vietnamees
 • Diet: Vegan

Description

Een crème karamel zonder eieren en zuivel maar net zo custard-achtig en romig als de klassieker? Dat kan met dit makkelijke recept voor Vietnamese vegan crème caramel met kokos: bánh flan


Ingredients

Scale

Karamel:

100 g kristalsuiker *

50 ml water

½ el azijn

Vegan crème:

100 ml water

¼  of ½ tl agarpoeder *

150 g zoete aardappel, geschild en in plakken van 1 cm

400 ml kokosmelk *  (minstens 70% extract) of kokosroom

30 g suiker, meer naar smaak

1/8 tl zout

Smaakmaker naar keuze: ½ half pandanblad, 1 citroengras, ½ tl vanillepoeder of -extract of 3 repen bio citroenschil (zonder wit)

Verder nodig:

Kleine pan voor de karamel, liefst met dikke bodem

Grotere pan voor de crème

4x 200 – 250 ml ramekins of kopjes


Instructions

Lees de tips & tricks in de post voordat je aan de slag gaat.

Karamel:

 1. Meng de ingrediënten, en verhit in de kleine pan op middelhoog vuur. De eerste paar minuten zal de suiker weinig kleur hebben. Laat de suiker borrelen en ga niet roeren.
 2. Warm nu de ramekins op in heet water en droog ze goed af. Zodra de suiker goudkleurig wordt moet je de pan goed in de gaten houden.
 3. Als de suiker amberkleurig is, haal je de pan van het vuur en verdeel je de karamel over de vier ramekins. Maak draaiende bewegingen met de ramekins om de karamel te verdelen over de bodem. Laat het hard worden en ga intussen verder met de crème.

Crème:

 1. Meng agarpoeder en het water in de pan. Doe de zoete aardappel plakjes erbij en kook in ongeveer 6 minuten de aardappels zacht. De aardappels staan niet helemaal onder water.
 2. Doe nu de kokosroom, suiker, zout en smaakmaker naar keuze ook in de pan. Breng aan de kook en op zacht vuur nog 2 – 3 minuten, roer regelmatig.
 3. Verwijder eventuele smaakmakers. Pureer tot een glad mengsel.
 4. Optionele stap: de agar-test. Doe een kleine hoeveelheid crème op een koude lepel. De lepel hoeft niet de koelkast in – agar stolt bij ongeveer 40 °C. Wacht 30 minuten. Tijdens het wachten af en toe in de crème roeren (anders stolt de bovenkant).
  Blijft de crème op de lepel te zacht, dan moet er meer agarpoeder bij. Meng ¼ theelepel agar met 2 eetlepels water en doe dit in de pan. Kook nogmaals 3 minuten  (lees ook de post).
 5. Verdeel de crème over de vier ramekins en zet, als ze iets afgekoeld zijn, in de koelkast. De tijd tot opstijven is 3 tot 8 uur, afhankelijk van de hoeveelheid agar en de hoogte van de ramekins.

Serveren:

 1. Steek een dun mesje tussen de rand en de crème (niet rondom) om de crème los te maken. Leg het bord (waarop de crème caramel wordt geserveerd) op de ramekin en draai het bord om. Schud voorzichtig heen en weer.
  Als de crème caramel niet loskomt kan je alsnog het mesje gebruiken om de crème rondom los te maken (de rand van de crème wordt wel minder mooi). Lukt het nog steeds niet, zet dan de ramekins enkele minuten tot ongeveer de helft in heet water.
 2. Serveer met fruit en eventueel een frisse sorbet.

Notes

Suiker: Gebruik meer suiker als de bodem van de ramekins die je gebruikt een diameter van 6 cm of groter heeft. En iets meer water om de suiker nat te krijgen.

Karamel maken: Gebruik een kleine pan. In een grote pan blijft teveel karamel achter in de pan. Warme kommen zorgen ervoor dat de karamel niet meteen stolt – te hard geworden karamel kan niet meer over de bodem van de vormpjes verspreid worden. Azijn zorgt ervoor dat de karamel niet kristalliseert.

Agar poeder: ½ theelepel agarpoeder voor een stevige crème zoals op de foto. En ¼ theelepel voor een zachte crème.

Kokosmelk: Hoe meer kokosextract hoe romiger, zoeter en smaakvoller de crème. Gebruik nooit light kokosmelk.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.