Dit gezonde Chinese recept voor de gure dagen kan iedereen wel gebruiken: warme, natuurlijk gezoete drank met appel, rode dadel en gedroogde leliebloem.

Warme gezonde drank met appel, dadels en leliebloemen

WARME EN GEZONDE CHINESE DRANK MET APPEL

Als kind kreeg ik standaard: “Omdat dit wél goed voor je is!” als antwoord op mijn vraag waarom ik geen warme chocolademelk mocht. In plaats daarvan kreeg ik weer een gezond Chinees drankje voorgeschoteld.

En dan had ik nog geluk als ik zoete appelthee met rode dadel of perenthee met Chinese amandel kreeg. Soms verraste mijn moeder of oma de (klein-)kinderen met mokken zwarte kruidendrab omdat ze vonden dat wij er nogal pips uit zagen.

Pas veel later heb ik de Chinese voedingsleer en geneeskunde leren waarderen. Die gaan uit van balans en preventie en dit betekent kiezen voor de juiste (medicinale) voeding waar je lichaam op dat moment behoefte aan heeft.

Warme drank met Chinese amandel en peren

Bekijk ook

Perenthee met Chinese amandel

WINTERTHEE VAN APPEL, RODE DADEL EN LELIEBLOEM

Zelf ga ik met enige regelmaat naar de Chinese dokter voor acupunctuur en kruidendrankjes die speciaal voor mij worden samengesteld.

Dit recept voor een warme eng appel, rode dadel en gedroogde leliebloemen is geschikt voor iedereen. Een natuurlijk zoet warm drankje dat verzachtend is voor longen en keel.

Ideaal voor in de herfst en winter wanneer de luchtwegen wat droger zijn door het koude weer en de droge lucht binnenshuis.

Dried lily bulbs (百合) – Dit zijn gedroogde leliebloemen. Heeft bijna geen smaak maar wordt verwerkt in thee en soep vanwege de kalmerende en verzachtende werking in geval van stress en hoest. Te koop bij de toko voor 3 tot 4 euro per zakje.

Dried red dates (紅棗) – Deze gedroogde vezelrijke rode dadels (jujube vrucht) zijn minder zoet dan de palmdadels. Ze worden door Chinese artsen (en mijn moeder en oma) voorgeschreven voor het verbeteren van de bloedcirculatie en verminderen van vermoeidheid en stress.

In de toko liggen veel verschillende merken en soorten. Koop voor dit recept de rode dadels (niet de zwarte of de gesuikerde). Ik heb de kleine gebruikt maar er zijn ook grotere soorten. Deze grotere met minder rimpels zijn minder droog. De prijzen variëren enorm: tussen de 3 en 11 euro per zakje van 500 gram. Een van 4 of 5 euro is prima.

Rode appels – Voor dit recept gebruik je rode, zoete appels. Granny smith’s bijvoorbeeld zijn niet geschikt. De appels kunnen wel vervangen worden door rijpe maar niet te zachte peren.

Let op: gebruik niet meer dadels en/of leliebloemen dan aangegeven. Meer gezonde ingrediënten maakt het niet beter; net zoals 5 sinaasappels in één keer opeten ook niet gezonder is.

De ingrediënten zijn na het koken nog prima eetbaar. Maar vaak worden ze weggegooid.

Pin een foto op je borden ‘Vegan recepten’ en/of ‘Aziatisch eten’ als je het recept wil bewaren.
Je kan Kind of Asian ook op Pinterest volgen

Warme gezonde drank met appel, dadels en leliebloemen

Vegan gyoza authentiek

Bekijk ook

Nieuwste vega Aziatische recepten

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Warme, gezonde drank met appel, dadels en leliebloemen

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
 • Author: Kamwoj
 • Prep Time: 5
 • Cook Time: 45 min
 • Total Time: 50 min
 • Yield: 4 kopjes 1x
 • Category: Drank
 • Method: koken
 • Cuisine: Chinees
 • Diet: Vegan

Description

Dit gezonde Chinese recept voor de gure dagen kan iedereen wel gebruiken: een warme en gezonde drank met appel, rode dadel en gedroogde leliebloem.


Ingredients

Scale
 • 2 el leliebloemen
 • 5 kleine of 3 grote rode dadels met pit (jujube) *
 • 3 zoete, rode appels *
 • 1,2 l water

Instructions

DADELS – Spoel de dadels schoon met heet water. Ontpit de dadels met een mesje. Doe de dadels in de pan samen met 1,2 liter water.

LELIEBLOEMEN – Spoel de leliebloemen af met heet water. Doe deze ook in de pan.

APPELS – Spoel de appels af. Schillen is niet nodig. Snijd de appels in dunne plakken. Doe deze ook in de pan.

KOKEN – Breng het water aan de kook. Zet het vuur laag en kook 45 minuten. Zet het vuur uit. Haal de appels meteen uit de pan, anders wordt de thee een appelpuree.

SERVEREN – Drink de thee warm. Het kan afgekoeld 1-2 dagen in de koelkast bewaard worden en opnieuw  opgewarmd worden.

Drink niet meer dan 2 kopjes per dag en niet vaker dan 2-3 x per week.


Notes

DADELS – Er zijn ook ontpitte rode dadels te koop maar die zijn droger dan de hele.

APPELS – Kan vervangen worden door rijpe (maar niet te zachte) peren.

TE KOOP – Bij de toko liggen de dadels en leliebloemen op de Chinese afdeling met gedroogde groenten en kruiden.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.