Gebruik de harde delen van de stengels citroengras voor een cafeïnevrije citroengras-thee: verfrissend, gezond en heel makkelijk zelf te maken.

Gebruik de harde delen van de stengels citroengras voor een cafeïnevrije citroengras thee: verfrissend, gezond en heel makkelijk zelf te maken.

Thee van restjes citroengras

Voor veel recepten, zoals de groene Thaise currypasta en de Vietnamese gekarameliseerde chili-olie, is alleen het zachte gedeelte – de kern – van het citroengras nodig.

De harde, vezelige buitenkant en het bovenste deel van de stengel kun je niet eten maar zijn te gebruiken in andere recepten. Kook die bijvoorbeeld mee in een bouillon (Vietnamese tamarinde soep bijvoorbeeld) of maak er thee van. Gooi ze in ieder geval nooit weg. Goed ingepakt in huishoudfolie zijn ze wekenlang houdbaar in de koelkast. En nog langer in de vriezer maar vers is altijd beter! Oude stengels citroengras raken toch iets van hun frisheid kwijt.

Kneus het citroengras wel eerst met een stamper voor je ze in de pan doet. Goed los maken met je handen kan ook.

Ontbijttafel met citroengras thee en brood met chia jam.

Smaakmakers in de citroengras-thee

Voor dit recept heb je de restjes citroengras nodig. Mocht je die niet hebben dan kun je natuurlijk ook complete stengels gebruiken.

Wat ik zelf altijd doe is de schil van een biologische citroen of limoen meekoken – voor meer subtiele citrussmaak en een mooie kleur.

Als je thee ongezoet drinkt kan je beter geen citroensap in de thee doen. Het zure sap overheerst namelijk de smaak en de geur van het citroengras.

Citroen- of limoensap doe ik wel in de koude citroengras-limonade want daar gaat genoeg suiker in.

Voor warmere smaken kunnen steranijs, kaneelstokje en/of gember ook kort meegekookt worden.

Pin een foto op je borden ‘Aziatische recepten’ of ‘Dranken’ als je het recept wil bewaren.
Hier vind je mijn borden op Pinterest.

Gebruik de harde delen van de stengels citroengras voor een cafeïnevrije citroengras thee: verfrissend, gezond en heel makkelijk zelf te maken.

Print

Citroengras-thee: gezond en makkelijk zelf te maken

Gebruik de harde delen van de stengels citroengras voor een cafeïnevrije citroengras-thee: verfrissend, gezond en heel makkelijk zelf te maken.

 • Author: Kamwoj
 • Prep Time: 5
 • Cook Time: 2
 • Total Time: 7 min
 • Yield: 1 liter 1x
 • Category: Drank
 • Method: koken
 • Cuisine: Aziatisch
Scale

Ingredients

 • 50 g citroengras *
 • 1 liter water
 • Schil van 1 biologische citroen of limoen *, optioneel
 • Optionele smaakmakers: 1 steranijs, 1 kaneelstokje en/ of paar plakjes gember

Instructions

 1. Kneus het citroengras met een stamper. Of maak ze los door de stengels te buigen.
 2. Breng het citroengras, schil, en eventuele andere smaakmakers en water in een pan aan de kook en zet vuur op middelhoog. Na 1 minuut kan het vuur uit. Laat enkele minuten staan.
 3. Giet in een theepot. Citroengras, gember en citroenschil kunnen in de pot blijven. Verwijder wel de steranijs en het kaneelstokje zodra de smaak sterk genoeg is voor jou.
 4. De thee kan gezoet worden met honing (niet vegan!), lichte palmsuiker (eerst klein hakken) of rietsuiker. In gezoete citroengras-thee kan je ook plakjes citroen of limoen doen. Niet aan te raden bij ongezoete thee.

Notes

 • Citroengras: Gebruik naar smaak meer of minder citroengras. Gebruik hele stengels of  alleen de stevige buitenlagen.
 • Biologische citroen of limoen: Gebruik alleen de schil zonder het wit eronder. Dat deel is heel bitter. De schil geeft een subtiele smaak en een mooie kleur.

Keywords: sereh, citroengras, thee, warme drank, gezond, citrus, fris, cafeïnevrij

Share
Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Pin It on Pinterest