Kant-en-klare soep vol smaakversterkers of gezonde en houdbare basis-ingrediënten voor een Japanse soep? Ik kies voor het laatste. Zet een pan met water, kombu en shiitakes een nacht in de koelkast en de volgende dag heb je in een handomdraai deze heerlijke en makkelijke vegan misosoep!
Makkelijke vegan misosoep van houdbare ingrediënten
Wat er wordt gehamsterd is cultuurgebonden.
Wat ik nu ga vertellen is een realistische voorstelling maar ook slechts fictie. Wij hebben namelijk hamster-schaamte.
Mijn man heeft de neiging om te grijpen naar kant-en-klare soep en droge pasta. Want gezond (“Bevat 250 g groenten!”) en lang te bewaren.
Ik wil onze voorraad gedroogde en ingemaakte groenten en rijst aanvullen. Want gezond (lees vooral verder) en lang te bewaren.
Gelukkig bepaal ik thuis het menu.
Voor dit recept heb je gedroogde kombu (kelp), gedroogde shiitakes en miso nodig: eindeloos houdbare ingrediënten voor bijna instant misosoep.
Hoe maak je deze soep:
|
Gezonde Japanse vegan misosoep
Japanse misosoep die je krijgt in Japanse restaurants is altijd op basis van een bouillon (dashi in het Japans) van bonito flakes, schaafsel van een gefermenteerde en gerookte vis. Dit vegan recept heeft dat natuurlijk niet.
Wel andere gezonde en houdbare ingrediënten, namelijk:
- Kombu en wakame: zeewieren zijn rijk aan ijzer, vezels en mineralen.
- Miso: een pasta van gefermenteerde sojabonen (voor een shotje goede bacteriën in je darmen).
- Shiitakes: rijk aan eiwitten.
Disclaimer: bovenstaande claims heb ik van internet gevist. Eet de soep vooral omdat het ontzettend lekker is en bovendien makkelijk te maken.
Alhoewel… het feit dat er geen smaakversterkers en slechte vetten in zitten maakt dit een zeer gezonde soep!
Pin onderstaande foto op je borden ‘Vegan soep’ of ‘Aziatische recepten’ als je het recept wil bewaren.Hier vind je mijn borden op Pinterest. |
Bekijk ook andere vegan en vegetarische recepten met Japanse smaakmakers! |
Ga naar de homepage voor de nieuwste vegan & vegetarische recepten van kindofasian.com! |
Makkelijke vegan misosoep met shiitake-kombu dashi
- Prep Time: 5 min (minus weektijd)
- Cook Time: 10
- Total Time: 15 min (plus 4-12 uur weektijd)
- Yield: 1 liter voor 4 personen 1x
- Category: Soep, vegan
- Cuisine: Japans
- Diet: Vegan
Description
Kant-en-klare soep vol smaakversterkers of gezonde en houdbare basis-ingrediënten voor een Japanse soep? Ik kies voor het laatste. Zet een pan met water, kombu en shiitakes een nacht in de koelkast en de volgende dag heb je in een handomdraai deze heerlijke en makkelijke vegan misosoep!
Ingredients
- 3 gedroogde shiitakes
- 10 x 10 cm kombu
- 1 l water
- Oesterzwammen
- Geblancheerde wortel, spinazie, koolrabi of andere groente naar keuze.
- 3–5 eetlepels witte en/ of rode miso
- Lente-ui, in ringetjes
- 2 eetlepels gedroogde wakame
Instructions
- Veeg met een vochtig doekje de gedroogde shiitakes en kombu schoon. Van de kombu laat je wel het witte poeder zitten (dat geeft de umami). Knip de kombu een paar keer in. Doe de shiitakes en de kombu in 1 liter koud water en laat het 4 uur tot een nacht in de koelkast staan .
- Schenk het vocht met de shiitakes en kombu in een pan. Warm het op middelhoog vuur langzaam op. Net voordat het kookt het vuur uitzetten (doorkoken maakt de dashi bitter). Haal shiitakes en kombu uit de dashi (deze kun je bewaren voor een ander recept). De dashi kun je 2 dagen in de koelkast bewaren of anders invriezen. Maar zo snel mogelijk opeten geeft de meest optimale smaak..
- Misosoep maken: Week wakame enkele minuten in koud water tot het zacht en soepel is. Verwijder het water en knijp het vocht uit de wakame. Breng de dashi aan de kook. Voeg oesterzwammen toe en breng weer aan de kook. Zet het vuur uit. Doe miso in een grote soeplepel met een beetje dashi en roer de miso los voordat je het in de pan roert. Afhankelijk van hoe zout de miso is (en jouw voorkeur): 3 tot 5 eetlepels miso voor 1 liter dashi.
- Verdeel wakame, oesterzwammen en geblancheerde groenten over de kommetjes. Schenk misosoep in de kommetjes. Garneer met lente-ui en geroosterd sesamzaad.
Notes
- Witte miso is minder lang gefermenteerd dan rode miso. Rode miso is daarom voller van smaak en meestal zouter. Je kan ook een combinatie van beide gebruiken. Miso is lang houdbaar in de koelkast.
- Misosoep kun je het beste meteen opmaken. Opnieuw opwarmen van misosoep maakt het niet lekkerder en de gezonde bacteriën in de miso kunnen daar ook niet tegen.