Dit is een snelle manier om lekkere tofu te bereiden: paneren, bakken en de krokante tofu serveren met een pittige, zoetzure Chinese saus.

Bord met krokante tofu en zoetzure saus met gember (vegan)

HOE KRIJGT TOFU EEN KROKANTE KORST

Er zijn veel manieren om tofu te bereiden: frituren en serveren met een dipsaus, invriezen en ontdooien voor een vlezige textuur, of de tofu ‘rauw’ serveren met een salade.

Deze keer gaan we de tofu een krokant korstje geven.

Strooi een paar snufjes zout over de plakjes tofu. Hierdoor krijgt de tofu smaak en bovendien komt er vocht vrij wat werkt als een soort ‘lijm’ voor de rijstmeel en aardappelzetmeel.

Deze combinatie van deze meelsoorten zorgt na het bakken voor een licht en heel krokant korstje.

WELKE TOFU KAN KROKANT GEBAKKEN WORDEN

Dit recept kan je met zijdentofu maken maar paneren gaat makkelijker met medium-stevige naturel tofu.

Je kunt natuurlijk gewoon de tofu uit de supermarkt gebruiken, maar de verse uit de toko is beter. Deze tofu is stevig genoeg om te paneren maar zachter dan de supermarkt-tofu. Je vindt ze in in het koelvak.

Authentieke tofu gerechten bereiden

Bekijk meer

Tofu recepten

AUTHENTIEK CHINEES MET SIMPELE INGREDIENTEN

Scrollen naar de boodschappenlijst met foto’s voor de toko hoeft deze keer niet. De krokante tofu en zoetzure Chinese saus kan namelijk gemaakt worden met makkelijk verkrijgbare ingrediënten. Vervangers voor de witte rijstmeel en Chinese witte azijn zijn in het recept te vinden.

Ook wel eens fijn, hè?

Bovendien is het recept voor de saus ook nog eens erg simpel. Je bakt gember, knoflook en chilivlokken geurig. Vervolgens doe je de sojasaus, azijn, water en suiker erbij. De saus opwarmen, binden en klaar!

TIP: verdubbel het recept en gebruik de saus een andere keer als woksaus voor groenten en noedels.

Ga voor de nieuwste vegetarische en vegan Aziatische recepten naar de homepage van Kind of Asian.

Bord met krokante tofu en zoetzure saus met gember (vegan)

Pin een foto op je borden ‘Vegan recepten’ en/of ‘Aziatisch eten’ als je het recept wil bewaren.
Je kan Kind of Asian ook op Pinterest volgen

Bord met krokante tofu en zoetzure saus met gember (vegan)

vegetarische wontons vouwen
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen?
Laat het me weten in de comments hieronder!
Vergeet me niet te taggen op Instagram @kindofasiancooking.
En gebruik de hashtag #kindofasian. Ik ben benieuwd naar jouw creatie!
Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Bord met krokante tofu en zoetzure saus met gember (vegan)

Krokante tofu met Chinese zoetzure gembersaus

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star 5 from 2 reviews
 • Author: Kamwoj
 • Prep Time: 10
 • Cook Time: 15
 • Total Time: 25
 • Yield: 2 1x
 • Category: Hoofd
 • Method: bakken
 • Cuisine: Chinees
 • Diet: Vegan

Description

Dit is een snelle manier om lekkere tofu te bereiden: paneren, bakken en de krokante tofu serveren met een pittige, zoetzure Chinese saus.


Ingredients

Scale

Krokante tofu

 • 325 g naturel tofu *, uitgelekt
 • 2 of 3 snufjes fijn zeezout
 • 3 el witte rijstmeel (geen kleefrijstmeel!) of 2 el bloem *
 • 1 el aardappelzetmeel, 1 el extra als je bloem gebruikt
 • 2 el olie, voor het bakken

Pittige en zoetzure gembersaus


Instructions

TOFU VOORBEREIDEN – Snij de tofu in 8 gelijke plakjes. Verdeel het zeezout over de plakjes tofu (aan beide kanten). Laat dit zo’n 10 minuten staan. Meng alvast de rijstmeel of bloem met de aardappelzetmeel in een diepe kom. Ga verder met de saus.

SAUS –  Verhit de olie in een kleine sauspan. Bak de gember 30 tot 60 seconden. Doe de knoflook en chilivlokken er nu ook bij en bak weer 30 tot 60 seconden. Doe de overige ingrediënten, behalve het aardappelzetmeelpapje, ook in de pan. Breng aan de kook en zet de warmtebron laag. Roer het aardappelzetmeelpapje door de saus en breng de saus aan de kook. Zet de warmtebron uit.

TOFU PANEREN – Dep de tofu niet droog. Paneer de plakjes met het mengsel van rijstmeel en aardappelzetmeel.

TOFU BAKKEN –  Verhit de olie in de koekenpan op hoog vuur. Hou je hand boven de pan om te checken of de olie goed heet is. Als dat het geval is leg je de gepaneerde tofu-blokjes in de pan. Bak de plakjes aan alle kanten (ook de zijkanten) goudgeel en krokant, enkele minuten per kant. Zet de warmtebron lager als het te hard gaat.

OPDIENEN –  Warm de saus op en schenk die over of naast de tofu. Garneer met groene bosui en chilipeper. En serveer het met jasmijnrijst en gestoomde paksoi met een scheutje shiitake-saus (zelfgemaakt of uit de toko).


Notes

TOFU – Gebruik geen tofu die bevroren is geweest (zoals in deze post voor stevige tofu). Omdat de tofu in dit recept niet wordt gemarineerd of ingekookt met saus zal ontdooide tofu heel droog worden en dat is niet lekker…

RIJSTMEEL OF BLOEM – Rijstmeel heeft een fijnere textuur dan bloem waardoor het gebakken laagje van rijstmeel luchtiger zal zijn. Heb je geen zin om voor witte rijstmeel naar de toko te gaan, vervang de 3 el rijstmeel dan door 2 el bloem + 1 el aardappelzetmeel (dus 2 el aardappelzetmeel in totaal). Wel is het zo dat het krokante laagje van tarwebloem niet zo lang krokant blijft als dat van rijstbloem.

ZOUT – Of er extra zout in de saus nodig is is afhankelijk van hoe zout het merk sojasaus is dat je gebruikt.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.