Lees hier welke ingrediënten nodig zijn voor een homemade vegan Thaise groene currypasta en hoe je deze het beste maakt in een vijzel of blender. (Update 25 maart 2021)

Groene currypasta in kom

UPDATE VEGAN THAISE GROENE CURRYPASTA

Van zelf koken voor 80 gasten naar recepten schrijven die anderen (dan mijn ervaren oud-collega’s) moeten begrijpen en uitvoeren – het was even schakelen voor mij. En dat merk ik aan de oude posts,

Zo heb ik heb ik vorig jaar juni een recept voor groene currypasta gepost – genoeg voor een curry voor 2 personen.  Heel leuk en lekker maar ik had geen uitleg gegeven over de ingrediënten of de bereiding (nu denk ik: ‘Hallo!?’).

Daarom hier een uitgebreide uitleg over de ingrediënten en duidelijke instructies. Mocht je vragen hebben dan hoor ik het graag!

Bekijk meer

Vegan Thaise recepten

WAAROM ZELF CURRYPASTA MAKEN

Het grootste voordeel van een homemade vegan currypasta is – naast dat het zó veel lekkerder is dan kant-en-klare pasta – dat je de gefermenteerde garnalenpasta weg kan laten. Ik eet zelf af en toe vlees en vis maar mis de garnalenpasta niet als ik de currypasta vegan maak.

Waarschuwing vooraf: je huis zal een hele dag geuren naar fris citroengras en laos, kruidige koriander en de bloemige groene chilipepers.

Nieuwste recepten in je mailbox ontvangen?

Ja, schrijf me in!

INGREDIENTEN THAISE GROENE CURRYPASTA

Een Thaise groene currypasta bestaat uit verse en droge ingrediënten – elk onderdeel voegt een andere dimensie toe aan deze geurige en pittige currypasta.

Verse Thaise groene chilipepers  – Voor een groene currypasta worden verse Thaise chilipepers (birds eye chilies) gebruikt (in een rode currypasta worden gedroogde rode chilipepers verwerkt). De groene peper is heel pittig en bloemig van smaak. Voor een mooie groene currypasta die niet te pittig is worden de zaadjes verwijderd. De zaadjes zijn namelijk het pittigst en de gele zaadjes maken de groene kleur minder intens.

Ben je bang dat de aangegeven hoeveelheid pepers ook zonder zaadjes te pittig wordt voor je, dan verminder je het aantal pepers naar smaak. Hierdoor wordt de curry met deze currypasta wel flets van kleur. Lees in deze post hoe je dit kan verhelpen met spinaziewater.

De pepers liggen in het koelvak van de toko. Bewaar ze na aankoop in de vriezer zodat je altijd een voorraadje in huis hebt. Ontdooien voor gebruik is niet nodig.

Kaffirlimoen – Een kleine, pokdalige limoen met een donkergroene schil en een intens frisse en zwoele geur. Het heeft heel weinig sap – het gaat vooral om de aromatische groene schil (het witte deel is heel bitter). Helaas zijn ze in toko’s hier in Utrecht niet te koop voor particulieren. Mocht je ze vinden, bewaar een zakje in de vriezer. Een halve theelepel rasp is genoeg voor dit recept.

Laos en citroengras – Ook zonder de frisse schil van de kaffirlimoen is de currypasta fris en geurig dankzij deze twee ingrediënten. Van het citroengras wordt alleen de zachte kern gebruikt (zie deze post over het verwerken van citroengras) en niet de harde buitenste lagen (die zijn te vezelig om op te eten). Laos hoeft niet geschild te worden, wel wat kleiner snijden zijn vòòr het stampen in de vijzel of pureren in de blender.

 

Komijnzaad, korianderzaad en witte peperkorrels – Deze droge specerijen geven de kruidige smaak aan de currypasta. Ik gebruik voor het malen van specerijen eigenlijk altijd een kleine koffiemolen. In de vijzel kan natuurlijk ook – met wat geduld en spierkracht.

Koriander – Korianderwortel heeft het hartige van knoflook maar met meer kruidigheid. Het heeft een minder sterke smaak dan de blaadjes. Hieronder een foto van korianderwortel uit de toko (links) en foto van korianderwortel van een plantje uit de supermarkt. Als je niet de dikke wortels kunt vinden gebruik dan meer koriandersteeltjes (wordt de pasta ook mooi groen van!).

Sjalot en knoflook – Deze maken de currypasta hartig van smaak. Traditioneel worden de kleine, rode Thaise sjalotjes gebruikt (en de kleinere knoflook) maar voor dit recept kan je banaansjalot gebruiken. Koop de kleinste banaansjalotjes die je kan vinden. Die hebben de meeste smaak en zijn wat droger.

Geen garnalenpasta – Dit traditionele ingrediënt zit natuurlijk niet in dit vegan recept. Voor umami kan garnalenpasta vervangen worden door een gefermenteerde sojabonenpasta. Bijvoorbeeld Thai soy bean paste. De zoute, hartige saus voeg je toe aan het gerecht dat je maakt met de currypasta – een curry bijvoorbeeld – en niet aan de currypasta zelf. Maar als je Japanse rode miso of Koreaanse doenjang (koop één zonder vis!) in huis hebt kan dat ook.

Bewaar de toko-ingredienten (laos, citroengras,Thaise groene chilipepers) voor de vegan groene currypasta na aankoop in de vriezer (in de post van het ingrediënt wordt uitgelegd hoe je dit moet doen).

Geen tijd om de currypasta te maken? Lees in de post hieronder hoe je met enkele verse ingrediënten een kant-en-klare currypasta kan oppeppen. 

Bord met vegan groene Thaise curry en boontjes

Bekijk ook

Thaise groene curry met linzenburgertjes

VIJZEL OF BLENDER (PLUS SPECERIJENMOLEN)

Er zijn best veel ingrediënten nodig voor een vegan Thaise groene currypasta maar de bereiding is niet moeilijk.

Het belangrijkste is alle ingrediënten heel fijn te maken. En dit kan in een vijzel of in een kleine, sterke blender plus een specerijenmolen.

Een blender is vaak te groot om een kleine hoeveelheid droge specerijen tot poeder te malen.

Ik gebruik daarom altijd een specerijenmolen van Krups. Deze is heel betaalbaar en doet zijn werk razendsnel en goed  (in mijn restaurant werd deze dagelijks gebruikt).

Koop hier de specerijenmolen 

(aff.link)

VOORBEREIDING EN DE JUISTE VOLGORDE

DROGE SPECERIJEN – Maal het korianderzaad, komijnzaad, witte peper tot poeder zet apart en voeg deze als laatste toe aan de pasta. Omdat het droge poeder het malen van de vochtige ingrediënten bemoeilijkt  wordt dat pas als laatste weer aan de pasta toegevoegd.

KLEIN SNIJDEN – Alle ingrediënten moeten eerst kleiner gesneden worden voordat je gaat stampen/ pureren. Knoflook en sjalot kunnen prima grof gesneden zijn maar vezelig citroengras moet in heel dunne ringen gesneden (vooral als je de blender gebruikt).

EERST HARDE DAN ZACHTE – Begin met de harde, droge ingrediënten (citroengras en laos) en eindig met de zachte, natte ingrediënten. Als laatste het specerijenpoeder toevoegen.

De groene curry meteen gebruiken is het beste maar ook prima 2 dagen in de koelkast (onder een laagje olie) te bewaren.

Bekijk ook

Vegan zoete recepten

Pin een foto op je borden ‘Vegan recepten’ en/of ‘Aziatisch eten’ als je het recept wil bewaren.
Je kan Kind of Asian ook op Pinterest volgen

Vegan groene currypasta in een vijzel

vegetarische wontons vouwen
Vragen of recept gemaakt?
Laat het me in de comments hieronder weten!
Ga voor de nieuwste vegetarische en vegan Aziatische recepten naar de homepage van Kind of Asian.

Updates ontvangen in je inbox?

Ja, schrijf me in!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Weet je dat een homemade vegan groene currypasta niet moeilijk is om te maken? De smaak is zo intens en geurig- nooit meer kant-en-klare pasta's!

Homemade vegan Thaise groene currypasta

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star 5 from 1 review
 • Author: Kamwoj
 • Prep Time: 30-40
 • Total Time: 30-40 min
 • Yield: 6 eetlepels 1x
 • Category: Saus & dip
 • Method: Pureren, fijnstampen
 • Cuisine: Thais

Description

Weet je dat een homemade vegan groene currypasta niet moeilijk is om te maken? De smaak is ongelooflijk intens en geurig- je wil nooit meer terug naar kant-en-klare pasta’s!


Ingredients

Scale
 • 4 g/ 1 el korianderzaad
 • 2 g/ ½ el komijnzaad
 • 1 g/ ½ tl witte peperkorrels
 • 1315 Thaise groene chilipepers *
 • ½ tl rasp kaffirlimoen *, indien verkrijgbaar
 • 6 g/ 3 dunne plakjes laos *
 • 3 stengels citroengras *
 • 15 g koriandersteeltjes
 • 1 korianderwortel of vervang door meer iets meer koriandersteeltjes
 • 20 g/ 1 kleine bol knoflook
 • 75 g/ gepelde banaansjalotjes*
 • ¼ tl fijn zeezout

Instructions

Voorbereiding

 1. DROGE SPECERIJEN – Rooster in een kleine pan- zonder olie- korianderzaad, komijn en witte peper 2- 3 minuten of totdat het geurt, op middelhoog vuur. Haal uit de hete pan en laat afkoelen.
 2. CHILIPEPERS – Verwijder indien gewenst de pittige zaadjes uit de chilipeper voor een minder pittige curry (zie deze post). Snijd de pepers kleiner en verwijder als laatste de steeltjes.
 3. CITROENGRAS –  Verwijder het onderste stukje van de stengels citroengras. Pel de harde buitenkant van de stengels. Snij het harde bovenste deel van de stengels af zodat je 10-12 cm van het onderste deel van de stengels overhoudt. Snijd deze zachte kern van het citroengras in heel dunne ringen – ongeveer 3 eetlepels citroengras houd je over.
  De harde vezelige delen van de stengels bewaar je voor recepten waarbij de stengels meegekookt kunnen worden (zie recepten met citroengras).
 4. LAOS – Hak de laos kleiner.
 5. KORIANDER – Schrap de korianderwortel – als je die gebruikt – schoon met een mes. Hak wortel en de steeltjes kleiner.
 6. KNOFLOOK EN SJALOT – Pel knoflook en sjalot en snijd kleiner.

Vijzel

 1. Begin met de ingrediënten met het minste vocht: stamp korianderzaad, komijn en witte peper tot een fijn poeder. Haal het poeder uit de vijzel voordat je verder gaat- het droge poeder maakt het pureren van de vochtige ingrediënten lastig.
 2. Stamp en wrijf eerst chilipepers (en eventueel kaffirlimoenschil) tot een puree. Voeg de koriander toe, en stamp helemaal fijn.
 3. Doe de laos en citroengras ook in de vijzel en stamp die tot ook een puree.
 4. Daarna mogen het zout, knoflook en sjalotjes erbij.
 5. Als laatste mag het het droge specerijenpoeder ook bij de currypasta gemengd worden.

Belangrijk: voeg pas een volgend ingrediënt toe als het vorige heel fijn is gemalen.

Kleine blender

 1. Maal de afgekoelde geroosterde specerijen tot een poeder. Schraap uit de blender.
 2. Maal de klein gesneden laos en citroengras. Duw laos en citroengras af en toe naar naar beneden, en maal tot een fijne puree.
 3. Doe de groene pepers, zout, korianderwortel-en steeltjes en eventueel kaffirlimoenschil er ook bij, en maal helemaal fijn.
 4. Maal ook de klein gesneden sjalot en knoflook glad.
 5. En laatste het specerijenpoeder erbij mengen.

Belangrijk: voeg pas een volgend ingrediënt toe als het vorige heel fijn is gemalen.


Notes

VERSE THAISE GROENE CHILIPEPERS – Deze liggen in het koelvak van de toko. Vervang niet door de vele grotere Spaanse groene peper. De chilipepers geven smaak en de groene kleur aan de currypasta. Bekijk deze post over zaadjes van de pepers kan verwijderen.

KAFFIRLIMOEN – Heel soms liggen deze in het koelvak van de toko. Bewaar ze in de vriezer als je ze kan vinden. Kaffirlimoen is niet te vervangen door gewone limoen of het blad van kaffirlimoen.

CITROENGRAS –  Gebruik 3 dunne stengels citroengras of 2 dikkere (meestal zijn die uit de supermarkt dikker). De dunne stengels zijn minder vezelig. Van het citroengras gebruik je voor de currypasta alleen het zachte gedeelte. Ga naar deze post over het verwerken van citroengras voor meer uitleg.

SJALOTJES – Gebruik de kleinste banaansjalotjes die je kunt vinden in de supermarkt.

HOEVEELHEID – Vers gemaakte currypasta heeft meer vocht en is daardoor minder compact dan kant-en-klare pasta’s. Je hebt van homemade currypasta’s daarom meer nodig voor een curry dan currypasta uit de winkel.

BEWAREN – Gebruik de currypasta meteen. Of bewaar het 2 dagen in een goed afgesloten potje- met een laagje olie op de currypasta of druk er een vel bakpapier op. In de vriezer is de currypasta 2 weken houdbaar, waarschijnlijk langer.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.