Lekker vegan en vegetarisch koken is zo veel makkelijker met umami-rijke Japanse smaakmakers. Welke ingrediënten heb je nodig voor de kenmerkende verfijnde Japanse smaken? Lees snel verder.

Lekker vegan en vegetarisch koken is zo veel makkelijker met umami-rijke Japanse smaakmakers. Welke ingrediënten heb je nodig voor de kenmerkende verfijnde Japanse smaken? Lees snel verder.

Vegan en vegetarisch koken met Japanse smaakmakers

Beginnen met vegan of vegetarisch koken is lastig als voor jou koken niet meer inhoudt dan fanatiek draaien aan de peper-en zoutmolens boven een braadpan met vlees

Met een aubergine of plakje tofu gaat dit niet werken. Tenminste, niet als je wil lekker wil eten. De oplossing?

Vervang peper en zout door Japanse smaakmakers.

Vegan en vegetarisch Japans koken

Bekijk ook

Vega Japanse recepten

Nu denk je aan de sushirestaurants in Nederland met hun onbeperkte beperkte keuze in vegan en vega gerechten (komkommersushi en zeewiersalade, yeah!).

Heeft de Japanse keuken misschien niet de juiste ingrediënten voor een plantbased dieet? Het gekke is dat juist de Japanse smaakmakers perfect hiervoor zijn!

Japanse gefermenteerde sauzen, ziltige zeewieren en de gedroogde shiitakes geven verse plantaardige ingrediënten de umami die ze nodig hebben.

Scroll naar beneden voor het boodschappenlijstje.

Japans eten is gelukkig veel meer dan sushi en shasimi. Op mijn blog heb ik meerdere vegan en vegetarische recepten uit deze verfijnde en umami-rijke keuken die je kunt maken.

Kost je wel een ritje naar de toko. Een Chinese toko heeft alle Japanse ingrediënten die ik hier noem. Op bovenstaande foto staat bijvoorbeeld een Chinese sesamolie die maar 75% uit sesamolie bestaat in plaats van een pure Japanse sesamolie. Het Chinese merk is goedkoper en eigenlijk prima voor Japanse en Chinese gerechten. Maar wil je een keer uit je dak. Ga shoppen in een Japanse toko.

Bekijk ook

Vega Japanse recepten

Boodschappenlijstje Japanse smaakmakers

Als je deze in huis haalt heb kun je heel veel verschillende Japanse vegan/ vegetarische gerechten maken.

  • Miso: gefermenteerde sojabonenpasta. De witte miso is korter gefermenteerd dan de rode en daarom minder zout en vol van smaak. Welke je neemt is een kwestie van smaak.
  • Sesamolie: olie van geroosterde (!) sesam. De olie op de foto is makkelijk verkrijgbaar maar bestaat uit 75% sesamolie.
  • Sojasaus: natuurlijk gebrouwen saus dat bestaat uit water, sojabonen, tarwe en zout. Er zijn verschillende soorten Japanse sojasauzen. Bijvoorbeeld ‘tamari’ die die geen tarwe bevat. Als je een ‘gewone’ koopt zoals die van Kikkoman dan zit je goed. Sojasauzen uit andere landen smaken anders en zijn niet geschikt als je de authentieke Japanse smaak wil.
  • Mirin: gefermenteerde zoete rijstwijn. Deze is stroperiger dan sake. Verwar mirin niet met rijstazijn of azijn om sushirijst op smaak mee te brengen. Koop een mirin met 10-14% alchol en vermijd merken met suiker (fructose, corn syrup) als (hoofd-)ingrediënt.
  • Sake: rijstwijn. Koop goedkopere kooksake om te beginnen. Maar net als met westerse recepten: een lekkere wijn in je saus is altijd beter.
  • Nori: gedroogd en geperst zeewier. De bekende zeewiervelletjes om sushi mee te rollen.
  • Wakame: gedroogd wier dat na het weken dunne, rubberachtige velletjes worden.
  • Kombu: dit dikkere zeewier (kelp) is onmisbaar voor het maken van de Japanse bouillon, dashi.
  • Gedroogde shiitakes: deze paddenstoelen geven de umami en de bite die vleesloze gerechten goed kunnen gebruiken.

Nu ik het uitgetikt heb zie ik ook dat er best veel ingrediënten nodig zijn.

Het mooie is dat alles lang houdbaar is – ook na opening. Aangebroken miso, mirin en sake zou ik wel in de koelkast bewaren. Op de miso leg ik altijd een stukje bakpapier zodat er er bijna geen zuurstof bij kan. Als je eenmaal begint met deze smaakvolle ingrediënten te koken dan ben je zo door je voorraad heen. Dat weet ik zeker!

Lekker vegan en vegetarisch koken is zo veel makkelijker met umami-rijke Japanse smaakmakers. Welke ingrediënten heb je nodig voor de kenmerkende verfijnde Japanse smaken? Lees snel verder.

Vegan mochi ijs zelf maken

Bekijk ook

Vegan mochi ijs

Smeltend, romig groene thee- ijs met zwarte sesam karamelsaus.

Nieuwste recepten in je inbox?

Abonneer

Ga voor de nieuwste vegetarische en vegan Aziatische recepten naar de homepage van Kind of Asian.

 

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.