Kleine burgers met krokante korst uit de oven en een smeuïge, eiwitrijke vulling; dit recept voor vegan Japanse korokke (aardappelkroket) doet niet onder voor de authentieke versie met vlees of vis.

Deze vegan Japanse korokke (aardappelkroket) heeft een krokante korst uit de oven en een smeuïge, eiwitrijke vulling.

Wat is de traditionele Japanse korokke

Dit vegan recept voor aardappelkroket is geïnspireerd op de Japanse korokke (uit te spreken als korokkè) met smeuïge aardappelpuree, gehakt en groenten in een krokant gefrituurd jasje. Een soort van ovaalvormige platte gefrituurde kroket (of eigenlijk een platte burger). Er zijn ook korokke’s die gevuld zijn met room en vis.

De (gefrituurde) krokante korst is gemaakt van panko, een paneer van grotere broodkruimels (bij de supermarkt te koop). Omdat de gedroogde kruimels (mits goed verpakt) lang te bewaren zijn koop ik altijd een grote zak bij de toko – veel goedkoper.

Korokke wordt als snack gegeten (los of in een bento box). Thuis eten we ze vaak – heel Hollands – als onderdeel van het avondeten: groente of salade erbij en vaak met quinoa of gierst.

Dit vegan recept voor korokke is niet zo traditioneel. De aardappel is vervangen door eiwitrijke mungbonen, en in plaats van de frituur gaan ze de oven in.

Vegan Japanse aardappelkroket maar dan zonder aardappel

De aardappel en vlees/ vis zijn vervangen door mungbonen met gebakken prei en wortel. Deze plantaardige ingrediënten zijn net zo smeuïg en hartig van smaak. Bovendien heeft deze kroket de gewenste knapperige korst zonder (ongewenst) frituurvet!

Overigens is deze vulling van mungbonen geïnspireerd op ons familierecept voor Cha Kho: gestoomde balletjes van chewy deeg met een vulling van mungbonen, pinda en bosui. Dit verslavend lekkere recept staat op mijn To-Blog-lijstje:)

De lichtzoete mungboon wordt in veel Aziatische keukens verwerkt in hartige en zoete recepten. Meestal zonder het groene vliesje maar soms ook met.

In dit recept worden gedroogde mungbonen zonder vlies gebruikt voor een gladde en smeuïge puree, vergelijkbaar met dat van aardappelpuree.

De korokke wordt op smaak gemaakt met alleen zout, witte peper en sesamolie; de hartige smaken van de mungbonen en prei krijgen alle aandacht.

Vegan Japanse rijstballetjes onigiri

Bekijk hier meer vega Japanse recepten.

Korokke met krokante korst uit de oven

De krokante korst van traditionele niet-vegan korokke worden door geklutst ei gehaald en gepaneerd met panko en vervolgens krokant gefrituurd. Ik vind frituren op zich geen probleem – in Japan at ik 3 weken lang tempura als ontbijt – maar als het in de oven bijna hetzelfde resultaat oplevert dan heeft dat mijn voorkeur.

Alleen: de panko wordt in de oven wel krokant maar niet goudbruin en een bleke korokko, dat klopt gewoon niet.

Wat dan?

Bak de panko eerst mooi bruin in een koekenpan voordat je de burgertjes paneert!

Van de afgekoelde mungbonen en groenten worden 12 ovale burgertjes gevormd. Haal ze eerst door het dikke beslag en daarna door de goudbruin gebakken panko.

Bak ze 25 – 30 minuten in de oven voor een krokant jasje en een gloeiendhete, smeuïge en smaakvolle vulling!

Heel belangrijk: leg de hete, krokante burgers meteen vanuit de oven op een rooster zodat de korst niet door stoom zacht wordt!

Voor erbij

Salade met Japanse dressing met miso en gember

Bewaren van de vegan burgers

Dit recept is voor 12 stuks voedzame burgers. Reken op 2 of 3 stuks per persoon.

Houd je over dan kunnen ze 2-3 dagen in de koelkast bewaard worden. Invriezen kan ook: laat ze eerst hard los hard worden zodat ze niet aan elkaar vastvriezen, en daarna bewaren in een (ziplock) zak.

Bak op 200 °C tot de vulling warm is (steek een mesje in het midden en voel of het mes heet is), zo’n 15-20 minuten. Ze smaken dan weer als vers. De bevroren korokkes kunnen direct uit de vriezer de voorverwarmde oven in.

Recept bewaren? PIN onderstaande foto op je bord ‘Vegan Aziatisch’ of ‘Vegetarisch Aziatisch’!
Hier vind je mijn borden op Pinterest.

Deze vegan Japanse korokke (aardappelkroket) heeft een krokante korst uit de oven en een smeuïge, eiwitrijke vulling.

Vragen of recept gemaakt?
Laat het me in de comments hieronder weten!
Ga voor de nieuwste vegetarische en vegan Aziatische recepten naar de homepage van Kind of Asian.
Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Japanse vegan korokke of aardappelkroket (zonder aardappel)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Author: Kamwoj
  • Prep Time: 150min (incl. weken)
  • Cook Time: 45min
  • Total Time: 3:15 uur
  • Yield: 4-6 p 1x
  • Category: Hoofd, bij
  • Method: Oven
  • Cuisine: Japans

Description

Een krokante korst uit de oven en een smeuige, eiwitrijke vulling; dit recept voor vegan Japanse korokke (aardappelkroket) doet niet onder voor de authentieke versie met vlees of vis.


Ingredients

Scale

Krokant jasje

  • 120 g panko *
  • 1 el (rijst-)olie

Vulling

  • 200 g mungbonen zonder vlies *
  • 1 el (rijst-)olie
  • 2 dunne prei (200g), schoon en in dunne ringen
  • 2 kleine winterpeen (100g), in kleine blokjes
  • 250 ml soja kookroom *
  • 1 tl fijn zeezout
  • Witte peper, naar smaak
  • 1 tl Aziatische sesamolie *

Beslag

  • 65 g bloem
  • 35 g maïzena
  • 125 ml water
  • 1 el olie
  • 1 tl fijn zeezout

Instructions

  1. MUNGBONEN WEKEN Spoel de mungbonen tot het spoelwater helder is. Doe ze in een pan met schoon koud water en laat afgedekt minstens 2 uur maar liever een nacht weken. Langere weektijd betekent een kortere kooktijd.
  2. MUNGBONEN KOKEN Zeef de geweekte mungbonen. Doe ze in een pan met de sojaroom en vul aan met genoeg water zodat de bonen 1 cm onder staan. Breng aan de kook, zet het vuur laag, en kook tot de bonen zacht zijn, 13-15 minuten. Voeg water toe als het vocht is verdwenen maar de bonen nog niet zacht. Roer zout, peper en sesamolie door de warme bonen en stamp ze fijn tot een smeuïge puree (of laat enkele bonen heel).
  3. VULLING MAKEN Verhit een wok of grote hapjespan met 1 eetlepel olie erin. Bak de prei en wortel zacht op middelhoog vuur. Meng met de mungbonenpuree.
    Doe de vulling in een vierkante of rechthoekige schaal, en strijk de bovenkant glad. Zet als de puree niet meer warm is 2 uur tot een nacht in de koelkast om stevig te worden. Zachte puree is lastig te te paneren.
  4. PANKO Verhit op middelhoog vuur 1 eetlepel olie in een koekenpan. Voeg panko toe en bak de kruimels, steeds omscheppend, goudbruin. Schep de panko op een ondiep bord.
  5. BESLAG Meng alle ingrediënten. Het beslag moet iets dikker zijn dan pannenkoekbeslag. Voeg water toe als het beslag erg dik is.
  6. PANEREN Verwarm de oven voor op 200 °C. Verdeel de vulling in 12 gelijke stukjes en rol er platte bolletjes van.
    Bekleed een bakplaat met bakpapier. Haal een bolletje door het beslag en vervolgens door de panko. Vorm met je handen platte, ovale burger. Leg op de bakplaat en herhaal met de rest van de bolletjes.
  7. BAKKEN Bak de korokke’s 15 minuten in het midden van de oven. Draai alle burgertjes om en bak weer 15 minuten. De korst wordt niet bruiner in de oven. Controleer de laatste minuten of de korst niet openbarst, haal ze er dan eerder uit.
    Leg ze op een rooster, op het aanrecht, zodat de stoom kan ontsnappen en de korst lekker krokant blijft.
  8. SERVEERSUGGESTIE Traditioneel wordt korokke met tonkatsu sauce (te koop bij een Japanse of Chinese toko) of ketchup gegeten als tussendoortje. Zie post met tips over het bewaren en opnieuw opwarmen.

Notes

MUNGBONEN De toko verkoopt deze gedroogde gele boontjes met en zonder de groene vliesje. Koop die zonder vlies.

PANKO Verkrijgbaar bij de supermarkt. Bij de toko zijn grote verpakkingen te koop.

AZIATISCHE SESAMOLIE: Chinese, Japanse en Koreaanse merken zijn gemaakt van geroosterde sesam. Koop bij voorkeur een die 100% sesam bevat. Deze hebben een betere smaak en je hebt er maar weinig van nodig.

SOJAROOM: Als je niet vegan eet kan je ook gewone kookroom gebruiken.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.