Geen salade van rauwe groenten maar een gezond en snel groente recept met geblancheerde taugé, zeekraal en Koreaanse smaakmakers. Maak het van tevoren en serveer het koud.

Geen salade van rauwe groenten maar een gezond en snel groente recept met geblancheerde taugé, zeekraal en Koreaanse smaakmakers. Maak het van tevoren en serveer het koud.

Snel Koreaans groente recept: taugé en niet traditionele zeekraal

Deze geel-witte, knapperige ‘rupsjes’ (zo omschreef een Nederlandse vriendin deze kiemgroente jaren geleden) wordt door mijn Chinese familie uitsluitend zo bereid: dichtschroeien in een gloeiendhete wok waar rook vanaf komt. De hitte voorkomt dat het vocht uit de taugé vrijkomt. Met een knapperig en rokerig gerecht als resultaat.

Heerlijk, maar omdat het momenteel erg warm is blijft die wok in de kast; ik wijk uit naar de Koreaanse keuken voor mijn bordje taugé.

De smaakmakers zijn hier ongeveer dezelfde als Chinese gewokte taugé, namelijk: bosui, zout, sesamolie (Chinezen gebruiken een subtielere hoeveelheid), knoflook en gember.

Maar de bereiding is totaal anders. Koreanen blancheren de taugé heel kort – in plaats van heel kort wokken – en serveren de groente op kamertemperatuur of koud.

Dit koude Koreaanse groente gerecht is van tevoren te maken, en heel geschikt in een lunchpakketje of om mee te nemen voor een picknick!

Zeekraal is geen traditioneel ingrediënt in de Chinese of Koreaanse keuken maar de ziltige smaak en de textuur lijken gemaakt voor de licht zoete, knapperige taugé!

Ingrediënten voor een snel koud bijgerecht op Koreaanse wijze: zeekraal, gember, sesamolie, knoflook, zout.

Pin een foto op je borden ‘Vegan recepten’ of ‘Aziatisch eten’ als je het recept wil bewaren.
Hier vind je mijn borden op Pinterest.


Koreaanse bereidingswijze

Die is simpel:

 1. De groenten kort blancheren.
 2. Afspoelen in koud water en het vocht uit de groenten knijpen.
 3. Ingrediënten voor de saus mengen.
 4. Saus in de groenten masseren.
 5. Meteen te serveren of laat het koud worden in de koelkast.

Dit gerecht is heel snel klaar. De smaak is mild maar tegelijk noot-achtig en kruidig door de gember, knoflook en bosui.

Koreaanse kooktechniek

Wat serveer je bij dit gerecht

Een Koreaanse maaltijd bestaat uit meerdere gerechten. Serveer er bijvoorbeeld gebakken tofu met nori in pittige Koreaanse dipsaus. Of rijstpakketjes met pittige Koreaanse aubergine en zelfs Japanse gegrilde aubergine met gekaramelliseerde miso kan erbij. Want vanwege de milde smaken van dit bijgerecht combineert het ook prima met een Japans gerecht.

En: altijd kortkorrelige rijst, dus geen jasmijnrijst bij Japanse en Koreaanse gerechten serveren!

Wil je zo kort mogelijk in de keuken staan? Snap ik helemaal. Dan heb ik de volgende serveersuggestie.

Maak er rijstballetjes (onigiri in het Japans of joomukbap in het Koreaans) met nori bij:

Gekookte sushirijst op smaak brengen met zout en sesamolie. Plak er een reepje nori omheen samen met een jasje van geroosterde zwarte sesam. Een klein schaaltje (Koreaanse of Japanse) sojasaus met een paar druppeltjes sesamolie is altijd lekker! Voor wat pit kan je Koreaanse chilipoeder door de dipsaus of in de marinade van de taugé en zeekraal mengen.

Een simpel, licht en heel lekker vegan koude lunch of diner!

Geen salade van rauwe groenten maar een gezond en snel groente recept met geblancheerde taugé, zeekraal en Koreaanse smaakmakers. Maak het van tevoren en serveer het koud.

Ga naar de homepage voor de nieuwste vegan & vegetarische recepten van kindofasian.com!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Zwart bord met een koud Koreaans bijgerecht

Snel groente recept: taugé en zeekraal met sesam

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
 • Author: Kamwoj
 • Prep Time: 5
 • Cook Time: 2
 • Total Time: 7
 • Yield: 2 - 4 1x
 • Category: Groenten, zomer, vegan
 • Method: Blancheren
 • Cuisine: Koreaans

Description

Dit koude gerecht met knapperige taugé en ziltige zeekraal met sesam staat binnen 10 minuten op tafel; een snel groente recept met milde Koreaanse smaakmakers.


Ingredients

Scale
 • 250 g taugé *
 • 100 g zeekraal, harde stukjes verwijderd
 • 1 bosui, alleen het groene deel
 • 1/2 tl fijn zeezout, meer of minder naar smaak
 • 1 el Aziatische sesamolie *
 • 1 tl geraspte gember
 • 1 teen knoflook, geraspt
 • 12 el geroosterde witte sesam *

Instructions

 1. Was de taugé, gooi de lelijke sprietjes weg. Breng een pan met ongeveer 1 liter water aan de kook.
 2. Doe de taugé in de pan, roer de taugé met bamboestokjes of een pollepel door het hete water. Breng het water weer aan de kook, en zet het vuur uit zodra het water heeft gekookt.
 3. Spoel de zeekraal even af en doe dit bij de taugé in de pan. Roer een paar keer de zeekraal door het water om het licht te garen.
 4. Zeef voorzichtig de groenten, en spoel onder koud stromend water tot de taugé en de zeekraal afgekoeld zijn. Knijp het vocht uit de groenten.
 5. Marinade: Hak de bosui fijn en meng met de overige ingrediënten.
 6. Masseer de marinade in de droge taugé en zeekraal. Zet tot gebruik afgedekt in de koelkast.
 7. Voor serveertips zie post.

Notes

 • Taugé: Koop taugé die geen bruine plekken heeft. Heb je liever een andere verhouding taugé/ zeekraal, pas dit naar smaak aan.
 • Aziatische sesamolie: Gebruik altijd geroosterde sesamolie met een donkere kleur (de Aziatische zijn altijd geroosterd voor zover ik weet) en liefst een die bestaat uit 100% sesamolie. Het makkelijk verkrijgbare merk Mee Chun uit Hongkong bevat 75% sesamolie. Deze is ook prima.
 • Geroosterde sesam: Je kan geroosterde sesam kopen. Zelf roosteren geeft wel de beste smaak. Ga naar deze post over zelf roosteren van sesam.
Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.