Zoete, zoute en umami-rijke Japanse miso aubergine: de gekaramelliseerde miso glaze gecombineerd met het zachte vlees van de aubergine is een Japanse klassieker. Maak er ook rijstballetjes met fris en anijs-achtige shisoblad bij voor een mooi contrast.
Japanse miso aubergine met slechts een paar ingrediënten
Van “Te moeilijk, te veel ingrediënten…” en “Dan houd ik zoveel van de mirin, sake etc.. over!” tot “Waar haal ik dat in godsnaam!?”
De weg van een leven als restaurateur naar dat van een blogger (die hoopt op enige interesse van liefhebbers van de Aziatische keuken) is een hobbelige. Tot mijn verbazing, heel naïef, hebben bezoekers van mijn blog ‘klachten’ over de gekke, onbekende ingrediënten en smaakmakers.
Onze oude gasten werden helemaal gek van enthousiasme als ze iets nieuws proefden en nieuwe texturen ontdekten. De hele avond probeerde men die smaak die in hun mond bleef hangen te plaatsen. Regelmatig kwam een collega de keuken binnen hollen om snel een blaadje of specerij uit de koelcel te vissen om gasten te verlossen uit hun lijden.
Nu mensen zelf inkopen moeten doen en moeten koken werkt het natuurlijk heel anders. De meeste Aziatische klassiekers en de bijbehorende smaakmakers zijn nog onbekend bij Nederlanders. Laat staan dat mensen denken; “Goh, laat ik nou eens nasu dengaku maken!” en het beste recept hiervoor gaan googlen.
Wil je het recept bewaren? PIN een foto op je bord ‘Vegan Aziatisch’ of ‘Vegetarisch Aziatisch’!Hier vind je mijn borden op Pinterest. |
Essentiële ingrediënten van de Japanse keuken
Deze week daarom een makkelijk (echt waar!) recept met slechts een paar ingrediënten. Heb je meteen drie van de belangrijkste houdbare smaakmakers uit de Japanse keuken in huis, namelijk:
- Gefermenteerde sojabonenpasta: witte of de iets zoute rode miso of een combinatie van deze twee
- Zoete kookrijstwijn: mirin
- Ongezoete rijstwijn: sake
En met deze Japanse smaakmakers gaan we komende weken veel vaker koken!
Gebruik de rest van de ingrediënten voor andere vegan/ vegetarische Japanse recepten! |
Het makkelijkste Japanse recept
Misschien… In ieder geval zal dit een van de makkelijkste vegan gerechten zijn waar je indruk mee gaat maken!
De stappen zijn eenvoudig:
- De gehalveerde en ingesneden aubergines worden gegaard in de oven
- De glaze van miso, sake, mirin en zoetstof smeer je op de zachte aubergine
- Nog 5 minuten onder de grill en garneer met shiso en sesamzaad.
Alle ingrediënten zijn te koop bij de toko en behalve de shiso, is alles zelfs na opening lang houdbaar. Verras vrienden en familie vaker met dit Japanse recept of maak op de zelfde manier tofu, kip of hele vis.
En weet je dat je zelf heel makkelijk teriyaki-saus maakt met mirin, sake en sojasaus (of glutenvrije tamari)? Probeer eens mijn recept voor teriyaki tofu!
Onigiri (rijstbolletjes) met shiso
Bij dit Japans gerecht hoort natuurlijk de Japanse kort-korrelige witte rijst. Zie dit bericht voor de bereiding. De rijst is al verrukkelijk zonder enige smaakmaker. Wil je iets speciaals? Roer zout, gehakte shiso en sesam door de afgekoelde rijst en maak er kleine platte bolletjes van. In Japan worden deze op smaak gebrachte rijstbolletjes onigiri genoemd.
Ga naar de homepage voor de nieuwste vegan & vegetarische recepten van Kindofasian.com! |
Net zo’n fan van aubergine en Japanse rijst als ik? Bekijk eens dit recept voor onigiri met een pittige aubergine-vulling. |
P.S. Als je mijn recept hebt gemaakt vergeet me niet te taggen op Instagram @kindofasiancooking.
En gebruik de hashtag #kindofasian. Ik ben benieuwd naar jouw creatie! |
Japanse miso aubergine met shisoblad
- Prep Time: 20
- Cook Time: 20
- Total Time: 40 min
- Yield: 2 1x
- Category: Vegan
- Method: Oven
- Cuisine: Japans
Description
Zoete, zoute en umami-rijke Japanse miso aubergine: de gekaramelliseerde miso glaze gecombineerd met het zachte vlees van de aubergine is een Japanse klassieker. Maak er ook rijstballetjes met fris en anijs-achtige shisoblad bij voor een mooi contrast.
Ingredients
Miso aubergine:
- 2 medium aubergine, ongeschild, in de lengte gehalveerd
- 2 el rijstolie of andere neutraal smakende olie 1, optioneel
Miso- glaze: - 1½ el sake
- 1½ el mirin
- 3 el witte of rode miso 2
- ½ – 1 el agava of rietsuiker
Garnering: - Enkele blaadjes gehakte groene shiso 3
- 1 of 2 el sesamzaad, geroosterd in olievrije pan
Onigiri met shiso en sesam:
- 190 g kortkorrelige rijst (sushirijst)
- 225 g koud water
- Fijn zeezout, naar smaak
- 3 – 5 blaadjes gehakte shiso 3
- 1 el sesamzaad, geroosterd in olievrije pan
- 1 vel nori, geknipt in 8 rechthoekjes, optioneel
Instructions
- Spoel de rijst totdat het water helder is. Goed uitlekken. Week de rijst een half uur in 225 g koud water. Kook de rijst volgens deze instructies of die op de verpakking. Laat op kamertemperatuur afkoelen.
- Verwarm de oven voor op 200 °C. Snij de auberginehelften kruiselings in tot de schil (hierdoor komt de verrukkelijke saus dieper in de aubergine).Snij niet door de schil.
- Meng sake, mirin miso en agave (of andere zoetstof) goed. Dit is de miso-glaze. Leg de aubergines, met de schil onder, in een met aluminiumfolie beklede bakplaat. Bak 15 minuten of totdat het vlees helemaal zacht is. Prik een vork in het dikste gedeelte van de aubergine om de gaarheid te controleren. Zet de oven nu op de grill-stand.
- Verdeel de miso-glaze over de auberginehelften. Grill nog 5 minuten of totdat de miso-glaze gekaramelliseerd is.
- Onigiri: strooi zout, gehakte shiso en sesam over de rijst. Meng goed. Maak met natte handen 8 kleine platte balletjes. Vouw om elk balletje een klein reepje nori als je wil.
- Garneer de warme aubergine met gehakte shiso en sesamzaad.
Notes
- De olie geeft de gebakken aubergine een vettere fluwelige zachtheid. Maar het is niet nodig voor het bakken. Laat invetten achterwege als je vetvrij wil eten.
- Rode miso is zouter/ hartiger dan de iets zoete witte miso. Het kan zijn dat je meer of minder zoetstof moet gebruiken voor de miso-glaze.
- Shiso vind je in het koelvak van de toko. Vervang eventueel met munt gecombineerd met Thaise basilicum voor de frisse en anijsachtige smaak.
Zooooo lekker
Dank je!