Bij Koreaanse en Japanse gerechten wordt eigenlijk altijd kortkorrelige witte rijst geserveerd. Ik vertel je hoe je deze witte rijstsoort – ook wel sushirijst – kookt. Met met elke keer chewy, licht plakkerige en toch losse rijst als resultaat.

Hoe kook je sushirijst of eigenlijk kortkorrelige witte rijst? Ik leg uit wat je moet doen voor chewy, licht plakkerige en toch losse rijst. Maak deze bij de laatste twee recepten die ik heb gepost: Koreaanse koude spinazie en vlees in pittige Koreaanse chilipasta voor een makkelijk en snel Koreaans diner.

Updates ontvangen in je inbox?

Ja, schrijf me in!

Hoe kook je sushirijst of kortkorrelige witte rijst?

Deze kortkorrelige rijstsoort wordt ook wel sushirijst genoemd. Als je naar de toko gaat voor sushirijst dan krijg je deze kortkorrelige rijst mee. Maar strikt genomen is sushirijst pas sushirijst als de gekookte kortkorrelige rijst op smaak is gebracht met azijn.

Maar om het allemaal niet te moeilijk te maken en ik niet nog enkele malen “Hoe kook je sushirijst ofwel kort-kor-re-li-ge rijst” hoeft te typen noem ik deze rijst gemakshalve: sushirijst.

Bekijk ook

Vega Koreaanse recepten

Hoe kook je perfecte sushirijst: de voorbereiding

Voordat ik je kan uitleggen hoe je sushirijst kookt moeten we vooral ingaan op de voorbereiding. Deze rijstsoort bevat veel zetmeel, wat de gekookte rijst heel plakkerig maakt. Het is daarom belangrijk dat je de rijst goed afspoelt. De sushirijst hoort na het koken chewy, een beetje plakkerig en toch los te zijn.

De verhouding kortkorrelige rijst en water is ongeveer 1:1. Te weinig water geeft ongare rijst, te veel geeft papperige rijst.

Door de rijst met de juiste hoeveelheid kookwater een half uur te laten weken voorkom je dat de rijst nog een rauwe kern heeft na het koken.

Kook de rijst op laag vuur zodat ‘ie langer de tijd heeft om te garen. Op hoog vuur verdampt het water te snel en is de kooktijd dus te kort.

En zorg ervoor dat de pan voor hooguit een derde is gevuld met rijst. Gekookte rijst heeft meer ruimte nodig. Daarnaast kookt een dikke laag rijst niet gelijkmatig.

Bekijk ook

Vegan zoete recepten

Wel of geen zout in het kookwater voor sushirijst

Over het algemeen doe ik geen zout in het kookwater als ik rijst kook.

Toen ik dit vertelde aan een Nederlandse chef-kok was hij erg verbaasd omdat hij op de koksschool de alles-krijgt-smaak-regel heeft meegekregen: als alle elementen van een gerecht op smaak worden gebracht  dan klopt het hele gerecht. En waarom doen Aziaten dat dan niet?

In Azië bestaat een maaltijd echter uit meerdere, verschillende gerechten met elk hun eigen uitgesproken smaak. Rijst is hier als bijgerecht het neutrale element dat voor evenwicht moet zorgen. Dus nee, over het algemeen geen zout in het kookwater als er veel gerechten bij de rijst worden geserveerd.

Hoe kook je sushirijst of eigenlijk kortkorrelige witte rijst? Ik leg uit wat je moet doen voor chewy, licht plakkerige en toch losse rijst. Schep sliertjes gezouten nori en geroosterd sessamzaad door de sushirijst voor extra smaak.

Wat doe je met de gekookte sushirijst die je overhoudt?

Rijst die over is van het avondeten wordt in Azië een onderdeel van de lunch of gegeten als tussendoortje/ snack.

Wat denk je van driehoekige rijstballetjes met nori en een lekkere vulling: onigiri. 

In Japan kun je deze smakelijke snacks overal kopen. Zelfs op een piepklein stationnetje waar maar één boemeltreintje per uur langs rijdt. En zelfs die zijn supervers en gemaakt van heel goede rijst.

Wil je ze ook proberen? Ga naar het blogbericht voor een uitgebreide uitleg voor het maken van vegan onigiri.

Maak van sushirijst die je overhoudt Japanse rijstballetjes (onigiri) voor de volgende dag. Heerlijk als lunch!

Updates ontvangen in je inbox?

Ja, schrijf me in!

Ga voor de nieuwste vegetarische en vegan Aziatische recepten naar de homepage van Kind of Asian.
vegetarische wontons vouwen
Vragen of recept gemaakt?
Laat het me in de comments hieronder we
Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Hoe kook je sushirijst?

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Author: Kamwoj
  • Prep Time: 35 min
  • Cook Time: 20 min
  • Total Time: 55 min (inclusief weken)
  • Yield: 3-4 personen 1x
  • Category: bijgerecht-snack
  • Method: koken
  • Cuisine: Japans

Description

Hoe kook je sushirijst of eigenlijk kortkorrelige witte rijst? Ik leg uit wat je moet doen voor chewy, licht plakkerige en toch losse rijst.


Ingredients

Scale

2 kopjes kortkorrelige rijst (Japanse of Koreaanse sushirijst)/ 400 gr

2 kopjes koud water/ 500 ml *


Instructions

1. Doe de rijst in een pan. Spoel de rijst totdat het water niet meer troebel is.
2. Laat de rijst goed uitlekken. Doe het kookwater bij de rijst. Laat een half uur staan. Niet langer want dan wordt de rijst papperig.
3. Zet een deksel op de pan en kook de rijst op medium hoog vuur totdat het water kookt. Laat een minuutje doorkoken.
4. Schep de rijst een keer om zodat de onderste laag rijst nu bovenop ligt. Doe de deksel weer op de pan.
5. Zet de warmtebron op een zo laag mogelijke stand en laat de rijst nog zo’n 15-18 minuten stomen.
6. Schep de rijst een paar keer om voor mooie losse korrels. Serveer warm of op kamertemperatuur.
7. Hou je rijst over? Maak onigiri (gevulde rijstballetjes) voor de volgende dag. Zie dit blogbericht voor uitleg.


Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.