Thaise kleefrijst, ook wel sticky rice genoemd, is geurig, chewy en fluffy. En helemaal niet zo kleverig als de naam doet vermoeden. Ik leg je uit hoe je Thaise kleefrijst stoomt, op een makkelijke manier. Zolang je het maar lang genoeg laat weken kan het niet mislukken!

Goed gestoomde Thaise kleefrijst is geurig en perfect chewy. Hoe je de Thaise kleefrijst stoomt leg ik je graag uit.

Wat heb je nodig om Thaise kleefrijst te stomen

De geurige kleefrijst bij Thaise curry’s en salades wordt in Thailand in een speciale mand gestoomd. De diepe mand (die geur afgeeft aan de rijst) past precies in de bijbehorende hoge stoompan.

thaise sticky rice stoommand met bijbehorende aluminium pan

Thaise stoommand met pan

Heb je niet zo’n handige Thaise stoommand dan gaat stomen het makkelijkst met een metalen zeef in een pan.  Deksel erop en je kan stomen. Alleen mis je dan wel die lekkere geur uit de mand in de rijst

Wat ik soms doe: een gekneusde stengel citroengras en limoenblad meestomen met de rijst. Geeft extra smaak en de keuken geurt heerlijk!

Thaise kleefrijst, ook wel sticky rice genoemd, is geurig, chewy en fluffy. En helemaal niet zo kleverig als de naam doet vermoeden. Ik leg je uit hoe je Thaise kleefrijst stoomt, op een makkelijke manier. Zolang je het maar lang genoeg laat weken kan het niet mislukken!

Wat ook kan: in een Chinese bamboe stoommand (liefst met deksel). Vanwege de grote openingen in de bodem wordt de mand met een dunne kaasdoek of iets dergelijks bekleed. De geur van de mand komt zo in de rijst en het doek voorkomt plakken.

Zet een een Chinese bamboe stoommand op een pan voor het stomen van kleefrijst.

BEKIJK MEER
Vegan Thaise recepten

Het grote voordeel van stomen is dat het niet fout kan gaan. De textuur van de gestoomde rijst is niet afhankelijk van de verhouding rijst en kookwater. Zolang je de rijst 6 uur (liever langer) van tevoren weekt, krijg je elke keer perfect gegaarde kleefrijst: chewy, zacht en fluffy!

De meeste mensen denken bij Thaise kleefrijst aan de gezoete en romige sticky rice met mango. Voor dit zoete gerecht wordt de warme kleefrijst gemengd met gezoete kokosmelk.

BEKIJK OOK
Mango met romige zwarte kleefrijst

Welke kleefrijst kopen

Welke rijst je koopt is nog belangrijker dan hoe je de Thaise kleefrijst stoomt. Als je kleefrijst bij Thaise gerechten wil serveren dan moet je echt de geurige kleefrijst uit Thailand kopen. Japanse kleefrijst (mochi rijst) is hier niet geschikt voor. Het ruikt anders en is plakkeriger.

Op de verpakking staat overigens ‘glutinous rice’. ‘Glutinous’ betekent ‘plakkerig, kleverig’ maar bevat geen gluten. Mensen met een glutenvrij dieet kunnen deze rijst dus gewoon eten.

Serveer de geurige kleefrijst bij een Thaise pittige pomelo salade.

Maak balletjes van de rijst, garneer met geroosterde kokosrasp en serveer in een mooie bamboemand. Of gebruik een schaal met deksel.

Serveer de kleefrijst bijvoorbeeld met een Thaise pittige pomelo salade.  Maar de chewy kleefrijst met de zoute en zoete kokosrasp doet het ook goed als snack. Verslavend lekker!

Heb je vragen of het recept gemaakt?

Laat het me onder de comments weten!

 

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Hoe je Thaise kleefrijst stoomt zonder Thaise stoommand

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
 • Author: Kamwoj
 • Prep Time: 6 uur- 1 nacht (inclusief weken)
 • Cook Time: 30 min
 • Total Time: 6,5 - 24 uur (incl. weektijd)
 • Yield: 2 1x
 • Category: bijgerecht, vegan
 • Method: Stomen
 • Cuisine: Thais

Description

Thaise kleefrijst, of ook wel sticky rijst, is geurig, chewy en fluffy. Niet zo kleverig als de naam doet vermoeden.


Ingredients

Scale

Voor 2 personen kleefrijst:

 • 130150 g witte Thaise kleefrijst
 • 1 stengel gekneusd citroengras, optioneel
 • 1 of 2 kleine blaadjes limoenblad waarvan de steeltjes verwijderd, optioneel

Geroosterde kokosrasp, optionele garnering:

 • 3 el kokosrasp
 • 1/4 tl zout, naar smaak
 • 1 tl witte of lichtbruine suiker, naar smaak

Andere benodigdheden:

 • Fijnmazige metalen zeef
 • Hoge pan waar de zeef in kan hangen en 3 à 4 cm bodem water in kan zonder dat het water de zeef raakt
  OF
 • Chinese bamboe stoommand met bijpassende bamboe deksel, groot genoeg voor de hoeveelheid rijst
 • Dunne kaasdoek om de stoommand te bekleden
 • Pan waar de bamboemand op kan rusten

Instructions

 1. Spoel de rijst een paar keer om met schoon water. Blijf dit doen totdat het spoelwater helder is.
 2. Doe de rijst met een ruime hoeveelheid schoon water in de pan. Laat de de rijst minstens 8 uur weken. Liefst een nacht.
 3. Lek de rijst uit in de zeef. Breng water in de pan aan de kook.
 4. Met een zeef stomen: hang de zeef met de rijst, citroengras en limoenblad (als je die gebruikt) in de pan. Leg de deksel van de pan op de zeef. Let op dat het water niet de rijst raakt als het begint te borrelen. Stoom 30 minuten of net zo lang tot de rijst rauwe kern meer heeft. Controleer regelmatig of er genoeg water in de pan zit.
 5. Met een Chinese stoommand stomen: verdeel de uitgelekte rijst (met of zonder citroengras en limoenblad) gelijkmatig over het kaasdoek. Doe de bamboedeksel op de mand. Zet de mand op een pan. Stoom 30 minuten of net zo lang tot de rijst geen rauwe kern meer heeft. Controleer regelmatig of er genoeg water in de pan zit.
 6. Voor de garnering: rooster de kokosrasp in een pan (zonder olie) op medium vuur totdat de kokos goudbruin is. Blijf tijdens het roosteren roeren om aanbranden te voorkomen. Roer er op het laatst zout en suiker naar smaak bij.
 7. Dek de rijst af met een vochtige theedoek of huishoudfolie om de rijst zacht te houden. Vlak voor het serveren kun je de rijst nog een keer kort stomen om op te warmen. Schep in een mooie schaal en garneer met kokosrasp.
 8. Of rol met natte handen balletjes van de iets afgekoelde rijst en leg in een Chinese stoommand met een stoompapiertje (of gewoon bakpapier waar je wat kleine rondjes uit geknipt hebt) en deksel. Het stoompapier zorgt ervoor dat de rijst niet vast plakt aan de bodem. Je kan ook de kaasdoek blijven gebruiken maar dat staat zo rommelig op tafel. Vlak voor het serveren stoom je de balletjes in de bamboemand warm. Garneer met kokosrasp. Zet de mand op tafel.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.