Gebruik de harde delen van de stengels citroengras voor een cafeïnevrije citroengras-thee: verfrissend, gezond en heel makkelijk zelf te maken.

Gebruik de harde delen van de stengels citroengras voor een cafeïnevrije citroengras thee: verfrissend, gezond en heel makkelijk zelf te maken.

Thee van restjes citroengras

Voor veel recepten, zoals de groene Thaise currypasta en de Vietnamese gekarameliseerde chili-olie, is alleen het zachte gedeelte – de kern – van het citroengras nodig.

De harde, vezelige buitenkant en het bovenste deel van de stengel kun je niet eten maar zijn te gebruiken in recepten waar het citroengras meegekookt wordt. Bijvoorbeeld in een bouillon (Vietnamese tamarinde soep of Thaise tom yum) of kook de vezelige stengels voor deze frisse thee.

Bekijk ook

Vegan Thaise recepten

Gooi ze in ieder geval nooit weg. Goed ingepakt in huishoudfolie zijn ze wekenlang houdbaar in de koelkast. En nog langer in de vriezer maar vers is altijd beter! Oude stengels citroengras raken toch iets van hun frisheid kwijt.

Kneus het citroengras wel eerst met een stamper voor je ze in de pan doet. Goed los maken met je handen kan ook. Zie deze post met uitleg over het verwerken van citroengras.

Ontbijttafel met citroengras thee en brood met chia jam.

Updates ontvangen in je inbox?

Ja, schrijf me in!

Smaakmakers in de citroengras-thee

Deze thee maken is de perfecte manier om restjes citroengras (de harde delen) op te maken maar je kan natuurlijk ook complete stengels gebruiken.

Wat ik zelf altijd doe is de schil van een biologische citroen of limoen meekoken – voor een extra citrussmaakje en het geeft de thee een mooie kleur.

Bekijk ook

Vegan zoete recepten

Als je thee ongezoet drinkt kan je beter geen citroensap in de thee doen. Het zure sap overheerst namelijk de smaak en de geur van het citroengras.

Citroen- of limoensap doe ik wel in de koude citroengras-limonade want daar gaat genoeg suiker in.

Voor warmere smaken kunnen steranijs, kaneelstokje en/of gember ook kort meegekookt worden.

Pin een foto op je borden ‘Aziatische recepten’ of ‘Dranken’ als je het recept wil bewaren.
Hier vind je mijn borden op Pinterest.

Gebruik de harde delen van de stengels citroengras voor een cafeïnevrije citroengras thee: verfrissend, gezond en heel makkelijk zelf te maken.

vegetarische wontons vouwen
Vragen of recept gemaakt?
Laat het me in de comments hieronder weten!
Ga voor de nieuwste vegetarische en vegan Aziatische recepten naar de homepage van Kind of Asian.

Bekijk ook

Vegan Vietnamese recepten

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Citroengras-thee: gezond en makkelijk zelf te maken

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
 • Author: Kamwoj
 • Prep Time: 5
 • Cook Time: 2
 • Total Time: 7 min
 • Yield: 1 liter 1x
 • Category: Drank
 • Method: koken
 • Cuisine: Aziatisch

Description

Gebruik de harde delen van de stengels citroengras voor een cafeïnevrije citroengras-thee: verfrissend, gezond en heel makkelijk zelf te maken.


Ingredients

Scale
 • 50 g citroengras *
 • 1 liter water
 • Schil van 1 biologische citroen of limoen *, optioneel
 • Optionele smaakmakers: 1 steranijs, 1 kaneelstokje en/ of paar plakjes gember

Instructions

 1. Kneus het citroengras met een stamper. Of maak ze los door de stengels te buigen.
 2. Breng het citroengras, schil, en eventuele andere smaakmakers en water in een pan aan de kook en zet vuur op middelhoog. Na 1 minuut kan het vuur uit. Laat enkele minuten staan.
 3. Giet in een theepot. Citroengras, gember en citroenschil kunnen in de pot blijven. Verwijder wel de steranijs en het kaneelstokje zodra de smaak sterk genoeg is voor jou.
 4. De thee kan gezoet worden met honing (niet vegan!), lichte palmsuiker (eerst klein hakken) of rietsuiker. In gezoete citroengras-thee kan je ook plakjes citroen of limoen doen. Niet aan te raden bij ongezoete thee.

Notes

 • Citroengras: Gebruik naar smaak meer of minder citroengras. Gebruik hele stengels of  alleen de stevige buitenlagen. Lees ook de post met uitleg over het verwerken van citroengras.
 • Biologische citroen of limoen: Gebruik alleen de schil zonder het wit eronder. Dat deel is heel bitter. De schil geeft een subtiele smaak en een mooie kleur.
Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.