Gebruik deze aromatische Sichuan chili-olie voor dumplings en andere Chinese gerechten. Maar doet het ook goed als vervanger van olijfolie door bijvoorbeeld couscous of gestoomde bloemkool.

Maak zelf aromatische Sichuan chili olie voor dumplings en andere gerechten uit Sichuan. Of als geurige vervanger van olijfolie door couscous en salades.

Hoe maak je authentieke Sichuan chili-olie?

Een Sichuan chili-olie is een intens rode en pittige olie met aromatische ingrediënten als kaneel, steranijs en natuurlijk Sichuanpeper.

Eerst worden de specerijen op zacht vuur in de olie verwarmd zodat de heerlijke smaken worden afgegeven aan de olie. Daarna worden de specerijen verwijderd en wordt de geurige olie verwarmd tot het rookt.

De hete olie schenk je in een kom met chilivlokken. Een paar uur laten staan en je chili-olie is klaar. Traditioneel wordt de olie samen met de chilivlokken verwerkt in gerechten.

In mijn restaurant zeefde ik de vlokken er uit en gebruikte ik alleen de de mooie rode olie (die ik extra rood maakte met anattozaad – meer hierover straks).

Maar thuis gaat dat chili-prutje samen met olie lekker over mijn gebakken tofu!

Aromatische specerijen voor een Sichuan chili olie

Waarom maak je deze Sichuan chili-olie?

Je gerecht krijgt in een handomdraai een Chinese smaak:
Sichuan olie versterkt andere Chinese smaakmakers in je gerecht. Ik maak deze olie altijd met veel specerijen, dezelfde als in Chinese five-spice: kaneel, steranijs, venkel en Sichuanpeper. Er gaat ook een flink stuk gember in, een onmisbaar ingrediënt in de Chinese keukens (ja, meervoud, want China is een groot land en DE Chinese keuken bestaat niet!).

Je gerecht krijgt een instant hartige smaak:
De toevoeging van sjalot en knoflook maakt Sichuan olie hartig en vol. Ideaal om hiermee op een drukke doordeweekse avond je eten op smaak te brengen. Scheelt veel sjalot-en-knoflook-snijtijd!

Minder pittig maar net zo rood door anatto

Sichuan olie wordt ook wel ‘red oil’ genoemd. Door een grote hoeveelheid chili is hij mooi helderrood van kleur. In mijn recept gaat iets minder chili, dus hij wordt ook minder rood.

Om toch die kenmerkende kleur te krijgen doen we er anattozaad in, zaad van de orleaanboom. Ik geef toe: dit is niet authentiek Sichuan. Maar het zaad voegt geen smaak toe en zorgt voor dezelfde intense kleur, dus wat is er tegen?

Als je de kleur niet zo belangrijk vindt kun je het anattozaad weglaten. Dan krijg je een minder pittige en minder rode Sichuan olie. Wel net zo lekker.

Of je gebruikt 20-30 gram meer chilivlokken en geen anatto, maar dan wordt je olie wel pittiger. Keuzes, keuzes.

Vegetarische Chinese recepten

Gebruik de aromatische olie bij de volgende Chinese gerechten:

Maak zelf aromatische Sichuan chili olie voor dumplings en andere gerechten uit Sichuan. Of als geurige vervanger van olijfolie door couscous en salades.

Recept bewaren? Pin een foto op je bord ‘Aziatische recepten’.

vegetarische wontons vouwen
Vragen of recept gemaakt?
Laat het me in de comments hieronder weten!

De nieuwste toko-boodschappenlijst en updates in je inbox?

Abonneer

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Aromatisch en veelzijdig: zelfgemaakte Sichuan chili-olie

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
 • Author: Kamwoj
 • Prep Time: 5
 • Cook Time: 15
 • Total Time: 20
 • Yield: 350 ml 1x
 • Category: Saus, olie, dip
 • Cuisine: Chinees
 • Diet: Vegan

Description

Gebruik deze aromatische Sichuan chili-olie voor dumplings en andere Chinese gerechten. Maar doet het ook goed als vervanger van olijfolie door bijvoorbeeld couscous of gestoomde bloemkool.


Ingredients

Scale

A

 • 1/2  l rijst-, pinda- of zonnebloemolie
 • 3 medium sjalotjes, geschild en gehalveerd
 • 35 g gember, ongeschild en in plakjes
 • 1 bol knoflook, gepeld
 • 1 kaneelstokje
 • 4 steranijs

B

 • 10 g/ 2 el Sichuanpeper
 • 3 laurierblaadjes
 • 5 g/ 1 el venkelzaad
 • 12 g/ 1 el anattozaad *, optioneel

C

 • 80 g chilivlokken * (in een hittebestendige kom), 20-30 gram meer naar smaak

Instructions

1. Warm alle A-ingrediënten op in een pan. Zet de warmtebron op een lage stand.
2. Als de olie een beetje begint te borrelen (kan een kwartier duren), doe dan de B-ingrediënten erbij.
3. Laat een half uur zacht doorkoken. Houd het vuur laag zodat de specerijen niet verbranden.
4. Zet de warmtebron na een half uur uit, of eerder als de knoflook bruin begint te worden.
5. Als je tijd hebt, zet dan de pan met olie apart om de specerijen een paar uur tot een hele nacht te laten trekken. Zo niet, ga dan door naar de volgende stap.
6. Zeef de olie door een metalen zeef. Heb je een plastic zeef, laat dan de olie eerst afkoelen. De specerijen kunnen weg.
7. De gezeefde olie warm je weer op in de pan op hoog vuur totdat de olie begint te roken. Zet het vuur meteen uit.
8. De gloeiend hete olie schenk je beetje bij beetje in de kom met de chilivlokken. Laat een paar uur staan.
9. Schenk de afgekoelde olie met of zonder chilivlokken in een schone pot met deksel. De olie is een maand te bewaren in de koelkast.


Notes

MINDER PITTIG – 80 g chilivlokken geeft een minder pittige maar ook een minder rode kleur olie. Wil je wel een mooie rode olie dan voeg je anattozaad aan de olie (deze geeft overigens geen smaak af). Te koop bij de toko kopen of online.

AUTHENTIEK PITTIG – Voor een authentieke pittigheid voeg je meer chilivlokken toe. Anattozaad voor de kleur is dan niet nodig.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.