In de toko vind je schappen vol rijstnoedels. Welke soorten rijstnoedels zijn er? En welke gebruik je voor bijvoorbeeld Thaise Pad Thai, Vietnamese Pho of Mihoen Singapore? Hier de meest gebruikte varianten.


Waarom een post over de verschillende soorten rijstnoedels?

Bij traditionele, authentieke gerechten zoals Thaise Pad Thai of Vietnamese summer rolls is de juiste rijstnoedel heel belangrijk. Dat heeft te maken met de beoogde textuur van het gerecht: In lichte summer rolls horen dunne, zachte rijstnoedels terwijl in een stevige Pad Thai wil je juist iets stevigere platte rijstnoedels (die weer luchtig worden gemaakt met knapperige taugé).

In elk recept met rijstnoedels is een link naar deze post zodat je altijd de juiste soort rijstnoedels in huis haalt.

Overigens, het gaat hier alleen over droge rijstnoedels die te koop zijn bij de toko of supermarkt (uiteraard is er in de toko meer keus). Verse rijstnoedels zijn lastig verkrijgbaar.

Dunne rijstnoedels/ rijstvermicelli

Deze rijstnoedels worden kort gekookt, en in een vergiet met koud water afgespoeld. Doe je het laatste niet, dan garen de noedels na. In combinatie met het niet afgespoelde zetmeel wordt dat een plakkerige bende.

De gekookte rijstnoedels zijn licht, luchtig en zacht. Wordt onder andere gebruikt voor Vietnamese rijstnoedelsalade, summer rolls en mihoen Singapore.

Platte rijstnoedels (lintjes) maat S, M of L

Van deze platte rijstnoedels, of lintjes, zijn meerdere maten: S, M, L.

Kijk vooral naar de breedte (aantal mm) omdat verschillende merken andere maten hanteren. Voor Pad Thai en Pho gebruik ik van het bovenstaande merk maat M, dat is 3 mm breed.

Deze breedte is ideaal voor Pho noedelsoep en Pad Thai. Het heeft een goede bite maar is niet té stevig voor deze gerechten. Ze zijn wel te dik voor de lichte Vietnamese summer rolls.

Heel dunne rijstnoedels

Deze rijstnoedelmatjes zijn zo dun dat je ze het beste kort kan stomen (staat ook op de verpakking). Na het stomen zijn het heel zachte noedels geworden.

Prima in een rijstnoedelsalade met dressing, zoals in het recept met Vietnamese gegrilde aubergines. Voor summer rolls hoef je deze noedels niet eens te stomen, weken in koud water tot ze zacht zijn is zelfs beter.

Ga naar de homepage voor de nieuwste vegan & vegetarische recepten van Kindofasian.com!
Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.