Voor veel Aziatische recepten (vooral uit de Koreaanse, Japanse en Chinese keuken) is sesamolie een onmisbaar ingrediënt – lees hier welke je nodig hebt.

Welke sesamolie voor Aziatische recepten

vegetarische vegan bibimbap

Bekijk ook

Vega Koreaanse recepten

Aziatische sesamolie: een intense smaakmaker

In elk Koreaans, Chinees en Japans recept met sesamolie op de ingrediëntenlijst vermeld ik altijd dat een Aziatische olie nodig is.

En daar bedoel ik mee: een olie gemaakt van geroosterde sesamzaadjes die gebruikt wordt als smaakmaker. Deze sesamolie geeft Aziatische recepten de kenmerkende nootachtige, gebrande smaak.

Omdat de olie snel verbrand wordt deze daarom niet gebruikt om mee te bakken of wokken (uitzonderingen daargelaten) maar als laatste toegevoegd.

Een olie van niet geroosterde sesam is veel milder en neutraler van smaak, en kan wel gebruikt worden voor het bakken. Volgens mij verkopen ze deze niet in de toko.

Bekijk ook

Vega Chinese recepten

Welke sesamolie voor Aziatische recepten

Pin een foto op je borden ‘Aziatische ingrediënten’ en/of ‘Aziatisch eten’ als je dit later wil lezen.
Hier vind je mijn borden op Pinterest.

Waar moet je op letten

Op het etiket staat niet dat het om geroosterde sesamolie gaat. Je herkent een geroosterde sesamolie heel makkelijk aan de donkere kleur van de olie. Een niet geroosterde olie heeft een lichte kleur.

Er zijn veel merken sesamolie in de toko. De olie kan van witte sesam en zwarte sesam gemaakt zijn. En er zijn merken die niet 100% uit sesam bestaat – het bekende Chinese merk Mee Chun met  de rode dop bestaat uit 75% sesamolie en 25% koolzaadolie.

Voor Chinese recepten gebruik ik – uit gewoonte – het Chinese merk (dus niet 100% sesam). En voor Koreaanse en Japanse recepten heb ik Koreaanse en Japanse merken sesamolie (100% sesam) in de kast staan.

Bekijk ook

Vega Japanse recepten

In de toko staan niet alle merken sesamolie naast elkaar maar alle producten zijn ingedeeld op keuken. De Koreaanse sesamolie staat naast andere Koreaanse ingrediënten als gochujang en doenjang. En voor Chinese en Japanse merken sesamolie loop je even naar de desbetreffende afdeling.

Welke Aziatische sesamolie je koopt is een smaakkwestie maar aan de andere kant zijn de verschillen tussen diverse merken sesamolie niet zo groot als bij olijfolie bijvoorbeeld. Koop er één en probeer de volgende keer een ander merk.

Let er wel op dat de  intense en uitgesproken smaak een precieze en voorzichtige dosering vereist: een druppel te veel kan heel overheersend zijn.

Als je sesamolie op een koele, donkere plek bewaart blijft die nog heel lang goed zonder ranzig te worden. In de koelkast bewaren is niet nodig.

Updates ontvangen in je inbox?

Ja, schrijf me in!

Ga voor de nieuwste vegetarische en vegan Aziatische recepten naar de homepage van Kind of Asian.
vegetarische wontons vouwen
Vragen of iets leuks delen?
Laat het me in de comments hieronder weten!
Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.