Geurige verse laoswortel/ galanga is een van de belangrijkste Thaise smaakmakers. Lees hier hoe deze te gebruiken en het beste te bewaren.

Geurige laoswortel (galanga) is een van de belangrijkste Thaise smaakmakers. Lees hier hoe deze te gebruiken en het beste te bewaren.

De smaak van verse laoswortel (galanga)

Laos is familie van de pittige gember. Anders dan de gember heeft het nauwelijks pittigheid en geen uitgesproken smaak maar wordt het vooral gebruikt voor de frisse, lichtzoete geur die aan een gerecht wordt afgegeven.

Gember is daarom absoluut geen alternatief voor laos. Laos in poedervorm of gedroogde overigens ook niet.

Recepten waarin laos is verwerkt:

3 manieren van bereiden verse laoswortel

De vezelige lichtroze uitsteeksels zijn minder aromatisch en worden weggedaan. Of kneus het met een stamper en kook mee, als bonus.

Spoel het goed om – schillen is niet nodig – en verwerk de laos als volgt:

  • In dunne plakken snijden: Snijd de laos in dunne plakjes van 1/2  cm en kook een paar minuten of langer mee (Thaise vegan tom yum met noedels). De laos is te groot en te hard om te eten; verwijder daarom de laos na het koken of laat het er in ter decoratie (en breng je tafelgenoten op de hoogte).
  • Fijnhakken: Snijd eerst de dunne plakken, daarna in heel dunne reepjes en hak die fijn. Zo is de laos wel eetbaar; gebruik het in marinades, sauzen of roerbakgerechten.
  • Fijnstampen tot puree: De reepjes of fijngehakte laos kan in een vijzel samen met andere ingrediënten fijngestampt worden, zoals voor een Thaise groene currypasta.

Geurige laoswortel (galanga) is een van de belangrijkste Thaise smaakmakers: lees hier hoe deze te gebruiken en het beste te bewaren.

Wil je het recept bewaren? PIN een foto op je bord ‘Vegan Aziatisch’ of ‘Vegetarisch Aziatisch’!
Hier vind je mijn borden op Pinterest.

Waar te koop

In de Chinese of Thaise toko vind je laos/ galanga in de koelvitrine, verpakt per 2 stuks van in totaal 100 gram. Koop laos die er fris lichtgeel uitziet, met lichtroze uitsteeksels.

Gedroogd of in poedervorm heb ik nog nooit gebruikt. Verse laos heeft natuurlijk de beste smaak en geur en bovendien niet heel duur: rond € 2,00 voor 100 gram. Hier kan je heel veel currypasta en soep mee maken.

Ik heb ze ook weleens zien liggen bij een grote Jumbo supermarkt, naast de verse gember en citroengras.

Geurige laoswortel (galanga) is een van de belangrijkste Thaise smaakmakers: lees hier hoe deze te gebruiken en het beste te bewaren.

Bewaren

Voor recepten als vegan tom yum soep en vegan groene currypasta heb je maar enkele plakjes nodig. De rest bewaar je of in een theedoek gewikkeld in de koelkast (minstens een week).

Het beste is om de laos in de vriezer te bewaren, als volgt:

  1. Snijd de laos in dunne plakken.
  2. Leg de plakken laos in 1 laag op een bord, dek het goed af met folie en doe ze 1 – 2 uur in de vriezer (zie bovenste foto).
  3. Leg de bevroren laos op een vel huishoudfolie, ook weer 1 laag, en rol het op. Zo heb je individueel ingepakte plakjes.
  4. Bewaar in een klein potje of in een diepvrieszak in de vriezer.

 

Ga naar de homepage voor de nieuwste vegan en vegetarische Aziatische recepten.
Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.