Thaise basilicum stekken is heel makkelijk en leuk om te doen. Alles wat je nodig hebt is: zon, water en geduld. Groene vingers zijn niet nodig!

Thaise basilicum stekken

Waarom Thaise basilicum stekken

Thaise basilicum is onmisbaar in Vietnamese en Thaise recepten maar wordt helaas steeds duurder (momenteel 4 euro voor een paar takjes). Ik koop ze meestal in een toko. De supermarkt verkoopt ze ook (net als de koriander) maar smaken minder intens.

Het goede nieuws is dat Thaise basilicum is heel makkelijk te stekken tijdens een zonnige lente/ zomer. Hoe meer zon hoe sneller de groei.

Eén opmerking: ik heb alleen Thaise basilicum uit de toko (met lange en stevige takken) succesvol gestekt. De Thaise basilicum uit de supermarkt hebben denk ik te korte te dunne steeltjes om gestekt te kunnen worden. Lukt het jou wel dan hoor ik het heel graag:)

Ten tijde van mijn restaurant had ik iedere zomer meerdere speciekuipen vol Thaise basilicum (en citroengras, maar een post hierover bewaar ik voor volgend jaar).  En ik heb absoluut GEEN groene vingers:)

Stap 1: Water en zon

Let op: gebruik voor het stekken de stevige Thaise basilicum uit de toko.

Pluk alle grote bladeren van de takjes (die gebruik je natuurlijk in vegetarische Thaise of Vietnamese recepten) basilicum.

De kleine blaadjes blijven aan de takjes.

Knip of snij een stukje van de houterige steeltjes schuin af en doe ze in een smal glas met water. Verwijder de blaadjes aan de onderkant van de steel (deze gaan rotten in water).

Zet het glas voor het raam met veel zon en ververs het water om de dag.

De takjes waarvan blaadjes groen blijven en groeien zullen na 2 weken (soms langer) wortel schieten.

De blaadjes van sommige takjes verdorren en kunnen weg.

Hoe meer zon, groter de kans dat de blaadjes groeien en er ontstaan wortels onderin de stengel.

Stap 2: Stekpoeder (soms) en potgrond

Zijn de wortels enkele centimeters lang dan kan de stengel in (moestuin) potgrond. Eventueel dip je de wortels in stekpoeder voor een extra boost.

Heb je meerdere takken met wortels (wat bijna altijd zo is), doe ze dan in een bak waarbij de afstand tussen de stengels zo’n 10 cm is. Dan heeft elke stengel genoeg ruimte om te groeien.

 

Bekijk ook

Vegan Thaise recepten

Hoe verzorg je de basilicumplant

Water en zon

Zorg ervoor dat de plant niet uitdroogt (elke dag water geven) en veel zon krijgt. Zet hem buiten als het zonnig en warm is.

Slakken en vaseline

Slakken zijn gek op de jonge, groene blaadjes. Wat ik altijd doe is de rand van de pot insmeren met een dikke laag vaseline zodat ze van de pot af glijden. Ze moeten maar aan andere blaadjes knabbelen.

Niet te kleine pot

Als de pot te klein is heeft de plant geen ruimte om te groeien. Verpot de plant daarom op tijd.

Thaise basilicum stekken

Blaadjes en takjes plukken

Knip regelmatig wat takjes en grote blaadjes van de plant. Dan is er meer ruimte en energie voor de plant om te groeien.

Paarse bloemetjes plukken

Als de plant groter wordt ontstaan er paarse bloemetjes met de zaadjes. Deze moeten verwijderd worden. Zodra de plant bloeit worden de blaadjes minder zoet en zelfs bitter.

Wel of geen voeding

De basilicumplanten zijn heel sterk. Als er stevige, donkergroene blaadjes zijn dan zit je goed. Ik doe er dan zelden voeding bij. Bij twijfel kan het geen kwaad dit wel te doen.

 

Pin een foto als je deze post wil bewaren.
Je kan Kind of Asian ook op Pinterest volgen
Bord met vega ballen en Vietnamese rijstnoedel

Bekijk ook

Vegan Vietnamese recepten

vegetarische wontons vouwen
Vragen of is het je gelukt?
Laat het me in de comments hieronder weten!
Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.