Thaise basilicum (of horapa) heeft een zoete anijs-achtige en bloemige smaak. Onmisbaar in verschillende Vietnamese en Thaise salades, curry’s en roerbakgerechten. Ik gebruik zelf het ook vaak in toetjes vanwege het subtiele grassige element dat je toevoegt aan een zoet nagerecht. Contrast maakt alles leuker, he?

Thaise basilicum (horapa)

Thai basil (horapa)

Hoe gebruik je Thaise basilicum

Van dit kruid gebruik je alleen de blaadjes. De stevige paarse stengels gebruik je niet.

In warme gerechten

Thaise basilicum voeg je, net als de ‘gewone’ basilicum, als laatste toe aan een warm gerecht. Even omroeren totdat de blaadjes zacht zijn en dan mag het vuur uit. Niet doorkoken.

Je kan het ook als smakelijke garnering  rauw in een vegan Thaise groene curry, Vietnamese rijstnoedelsoep Pho en roerbakgerecht gebruiken. Bijvoorbeeld in deze Vietnamese soep.

Bekijk ook

Vietnamese tamarinde soep

Rauw in koude recepten

Rauw wordt de basilicum gebruikt in bijvoorbeeld Vietnamese summer rolls, rijstnoedels en papaya-salade.

Hak de blaadjes kleiner en meng door een salade. Maak bijvoorbeeld een simpele komkommersalade: schraap de zaadlijsten weg en snijd in plakjes, meng met paar eetlepels vegan Thaise chili-limoendressing, gehakte basilicum en geroosterde pinda. En ook de Aziatische versie van (gegrilde) tomaten en basilicum combo is zeer smakelijk.

Of dit zomerrecept voor koude meloen-komkommersoep met Thaise chilipeper, vissaus en limoen.

Vietnamese springrol met citroengras tofu

Bekijk ook

Summer rolls met citroengras-tofu

Zoete recepten met Thaise basilicum

De zoete, geurige blaadjes basilicum geven je dessert een extra smaakdimensie die je nagerecht heel bijzonder maakt.

Gebruik Thaise basilicum in zoete nagerechten als:

  • Zelfgemaakt ijs: voeg de blaadjes basilicum als laatste toe aan je (lauwwarm of koud) ijsmengsel. Gebruik een staafmixer om de blaadjes helemaal fijn te maken. Laat het mengsel een paar uur koud worden in de koelkast voordat je het in de ijsmachine schenkt. het ijs krijgt daardoor een zachte, romige textuur en een intensere smaak.
  • Panna cotta: voeg ook in geval van een panna cotta de basilicumblaadjes als laatste toe en pureer deze fijn. Probeer eens dit vegan recept. Omdat de agar (plantaardig alternatief voor gelatine) in dit recept stolt op kamertemperatuur moet je de basilicum op een iets hogere temperatuur in het panna cotta-mengsel pureren.
  • Fruitsalade: meng grof gesneden fruit (meloen, mango, aardbeien etc.) met limoensap en gehakte basilicum. Zoals de chiazaadpudding met papaya.
  • Yoghurt: hak de basilicum heel fijn en roer door de yoghurt voor een leuk smaakaccent.

Bekijk ook

Vegan zoete recepten

Waar koop je het?

Deze koop je in bosjes van 100 gram bij de Aziatische toko. Je vindt ze in het koelvak. Regelmatig zie ik ook in een tuincentrum in potjes. Thaise basilicum groeit heel goed gedurende de zomer. Het plantje heeft alleen water en veel zon nodig. Voor een gezonde groei verwijder je regelmatig de paarse bloemetjes.

Kruiden stekken

Zomerproject

Basilicum stekken

Pin een foto op je borden ‘Vegan recepten’ en/of ‘Aziatisch eten’ als je het recept wil bewaren.
Je kan Kind of Asian ook op Pinterest volgen

Bekijk ook

Vegan Thaise recepten

 

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.