Stevige tofublokjes worden gefermenteerd en daarna ingemaakt in alcohol, chilipeper en zout. De tofu wordt smeuïg en zacht als een blauwschimmelkaasje en krijgt een uitgesproken, ziltige smaak.

Gefermenteerde tofu, de umami in de veganistische Chinese keuken

Umami in de veganistische Chinese keuken

Gefermenteerde tofu (Kantonees: fuyu) kan je puur eten zoals je kaas zou eten. Bij voorkeur met rijst, zoals mijn oma altijd deed. Maar wie weet is het ook lekker op een bruine boterham of toast. Daar ga ik binnenkort mee experimenteren. Hoe dan ook, deze tofukaas heeft een pittigheid waar de ‘lachende koe’ in de verste verte niet aan kan tippen.

Gefermenteerde tofu, de umami in de veganistische Chinese keuken

Omdat de tofu een robuuste smaak heeft is deze zeer geschikt om groenten mee op te peppen. Bijvoorbeeld als smaakmaker in geroerbakte waterspinazie waar de smaak van de tofu duidelijk een hoofdrol speelt.

Je kunt hem ook met andere ingrediënten combineren om een veganistische saus te maken, waarbij de tofu voor de umami zorgt. Probeer bijvoorbeeld het recept voor shiitakessaus, een vegan alternatief voor Chinese oestersaus. Of het recept voor vegan Vietnamese vinaigrette, waarin de tofu een waardige vegan vervanger is voor de ziltige vissaus.

 

 

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.