Chinese sesampasta is gemaakt van sesamzaad dat tot een donkere kleur is geroosterd. De smaak is te vergelijken met pindakaas maar voller en nootachtiger.

Sommige merken sesampasta voegen een klein percentage pinda toe. Controleer daarom goed het etiket als je dat niet wil. Ik vind de combinatie sesampasta en wat pinda’s een mooie ronde smaak geven. Toch koop ik liever pasta met 100% sesam om zelf de controle te houden over de verhouding sesam en pinda.

Een gemakkelijk alternatief: meng gladde pindakaas met een beetje geroosterde sesamolie.

Zelf maken

De pasta is makkelijk zelf te maken met geroosterd sesamzaad en een beetje sesamolie. Deze sesam en olie draai je in een keukenmachine tot een gladde pasta. Het is zeker een maand te bewaren in de koelkast.

Waar te koop en hoe bewaren?

De sesampasta is te koop bij een Chinese toko. Na opening bewaren in de koelkast om te voorkomen dat de olie ranzig wordt. Heel belangrijk: roer voor gebruik de olie en sesam goed door elkaar.

Hoe gebruik ik de Chinese sesampasta?

In de Chinese keuken wordt de sesampasta voor vele toepassingen gebruikt. Mix sesampasta, chili-olie, snufje suiker en sojasaus voor een makkelijke dipsaus. De pasta wordt ook in sauzen voor noedels en salades gebruikt, zoals de sesam-pindasaus in de beroemde Sichuan-kipsalade ‘Bang Bang chicken’.

geroosterde bloemkool in pittige Chinese sesam pindasaus

En sesampasta is ook erg smakelijk bij geroosterde bloemkool. 

 

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.