In veel Aziatische recepten worden glutenvrije rijstmeel en kleefrijstmeel verwerkt – hier een korte uitleg over het verschil tussen de twee.

Twee soorten rijstmeel: kleefrijst en gewone rijst

De twee hoofdcategorieën rijstmeel:

  • Van gemalen gewone rijst
    Op de verpakking staat: Rice Flour. In een Chinese toko zit deze rijstmeel bijna altijd in een verpakking met iets blauws. 
  • Van gemalen licht plakkerige, stevige kleefrijst
    Op de verpakking staat: Glutinous Rice Flour (bevat geen gluten) of Sweet Flour (de rijst is niet zoet). Koop je deze in een Chinese toko dan zit de kleefrijstbloem in een verpakking met een groene kleur.

Het is heel belangrijk dat je de juiste soort rijstmeel gebruikt voor een recept: gewone rijstmeel geeft een veel zachter resultaat dan als je kleefrijstmeel zou gebruiken. Deze laatste geeft meer een stevige bounce.

Bovenstaande soorten (niet-volkoren) rijstmeel uit China, Vietnam en Thailand zijn heel makkelijk verkrijgbaar in een Chinese toko, voor iets meer dan een euro heb je een zakje van 400 gram.

Je kan een Thais recept voor een kleefrijstpudding prima maken met een Chinees merk rijstmeel.

Dit geldt niet voor Koreaanse en Japanse recepten.

In veel Aziatische recepten worden glutenvrije rijstmeel en kleefrijstmeel verwerkt - hier een korte uitleg over het verschil tussen de twee.

Shiratama-ko: Japanse kleefrijstmeel. Rijstmeel en kleefrijstmeel: het verschil en welke soorten

Rijstmeel en kleefrijstmeel van de kortkorrelige rijst

In Japan en Korea eet men kortkorrelige rijst (sushirijst) – de rijstmeel is ook hiervan gemaakt. Vaak ook weer de witte rijst, en niet van de volkoren rijst.

De kleefrijstmeel en rijstmeel van deze rijstsoort zijn helaas niet goed verkrijgbaar in Nederland. In Chinese toko’s heb ik ze nooit gezien. En Japanse toko’s zijn schaars in Nederland.

Op internet zie ik bijna altijd dat de Japanse (kleef-)rijstmeel een op een vervangen wordt door Chinese/ Thaise (kleef-)rijstmeel. Soms gaat dat goed, vaak vind ik de textuur toch te anders.

Boven een foto van Shiratama-Ko: een kleefrijstmeel met een heel fijne textuur, van de kortkorrelige rijst. Voor zover ik weet alleen te koop in Japanse speciaalzaken. Gebruik deze voor bijvoorbeeld Japans mochi ijs. In het recept geef ik een beter verkrijgbaar alternatief voor deze Japanse kleefrijstmeel.

Verder is er ook Mochiko kleefrijstmeel –  iets grover dan Shiratama-ko – deze heb ik in Nederland nog nooit gezien.

 

GA NAAR DE HOMEPAGE VOOR DE NIEUWSTE VEGAN & VEGETARISCHE RECEPTEN VAN KINDOFASIAN.COM!
Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.