Agar agar, gewonnen uit zeewier, is een heel goed plantaardig alternatief voor gelatine. Het verwerken van agar agar is anders maar niet moeilijk.

Agar agar, gewonnen uit zeewier, is een heel goed plantaardig alternatief voor gelatine. Het verwerken van agar agar is anders maar niet moeilijk.

Verschillende vormen agar agar

Je kan agar agar in poedervorm, strips en vlokken kopen. Als je een plantaardig alternatief voor gelatine, voor bijvoorbeeld desserts, wil gebruiken kun je het beste kleurloze agar agar in poedervorm kopen. Dit is makkelijk te doseren zodat je precies kan bepalen hoe stevig je recept gaat worden. Poeder lost ook sneller op.

Strips en vlokken zijn meer bedoeld voor stevige Aziatische agarpuddingen. Soms is het zelfs de bedoeling dat de strips onopgelost in de pudding blijven zitten. De vezelrijke, gezonde agar agar wordt in China namelijk beschouwd als superfood. En niet per se als een alternatief voor gelatine.

Waar te koop

In de supermarkt en natuurvoedingwinkels liggen eigenlijk alleen maar het kleurloze agar agarpoeder. Bij de toko vind je ook de agar agar in strips en vlokken. En ook agar agar poeder in verschillende kleuren. De kleurloze agar agar zit in hetzelfde kleurrijke zakje. Let dus goed op wat er op het zakje staat!

Hoe verwerk je dit plantaardig alternatief voor gelatine

Agar agar moet gekookt worden in het mengsel dat gebonden moet worden. En het stolt al op kamertemperatuur. Opstijven gaat dus veel sneller dan bij gerechten die gebonden worden met gelatine.

PROBEER DE VOLGENDE VEGAN ZOETE RECEPTEN MET AGAR AGAR:

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.