Van de korianderplant gebruik je niet alleen de blaadjes, steeltjes en zaadjes- ook de kruidige korianderwortel is een goede toevoeging aan je gerechten.

Koriander met wortels op een houten plank. Van de korianderplant gebruik je niet alleen de blaadjes, steeltjes maar ook de kruidige korianderwortel is een heel goede toevoeging aan je gerechten.

Hoe verwerk je de kruidige korianderwortel

Als een recept vraagt om korianderwortel dan wordt- tenzij anders vermeld- de wortels plus ongeveer 2 cm van de steel boven de koriander mee bedoeld.

Wat je ook doet is de wortels schoon schrapen met een scherp mes om de bruine plekjes te verwijderen.

Korianderwortel gebruik je zoals je knoflook zou gebruiken. Maar in een kleinere hoeveelheid (het heeft een intensere smaak dan knoflook):

  • Fijn gestampt in een vijzel voor in een currypasta of kruidenpasta om mee te marineren. Zoals in deze marinade voor gegrilde tomaten.
  • Klein gehakt en met verse peper en gember in olie opbakken voor een roerbakschotel.

Waar te koop en hoe te bewaren

Verse koriander met dikke wortels, zoals op de foto’s, heb ik alleen gezien in het koelvak van de toko. In de supermarkt kun je koriander in potten krijgen maar die wortels zijn nog veel te jong en klein.

Tenzij je in een keer een grote hoeveelheid currypasta (binnenkort een recept voor een Thaise groene currypasta!) of marinade maakt en invriest, heb je meestal te veel korianderwortel voor een maaltijd.

Bewaar in de vriezer:
Wat ik voorlopig niet gebruik vries ik in. Doe ze wel in een klein luchtdicht zakje om uitdroging te voorkomen. In de vriezer zijn ze zeker een maand houdbaar.

Bewaar in de koekkast:
In tegenstelling tot de dunne blaadjes zijn de steeltjes en de wortel minstens een week houdbaar in de koelkast. Wikkel ze in een vochtige theedoek zodat ze niet uitdrogen.

Mijn Thaise oud-collega beweert dat korianderwortel een reinigende werking heeft. Dus als je niet een fervente korianderhater bent: sla de sappenkuren over en kook veelvuldig met dit ingredient.

Baat het niet dan verwen je tenminste je smaakpapillen!

 

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.