Citroengras, ook wel sereh, geurt fris naar citroen zonder de zure, scherpe smaak. Er zijn 4 manieren van verwerken van deze stengels om de aroma vrij te laten komen in je recept: kneuzen, in dunne ringen snijden, fijn hakken of fijnstampen tot een puree.

Er zijn 4 manieren van verwerken van citroengras om de frisse smaak vrij te laten komen: kneuzen, klein snijden, fijnhakken of fijnstampen tot een puree.

Waar gebruik je citroengras/ sereh voor

In Thaise currypasta’s, soepen of Vietnamese gerechten geeft citroengras het gerecht een frisse geur en smaak.
Het wordt in desserts vaak gecombineerd met kokosmelk. Zoals deze chiazaadpudding met kokosmelk.
Ook is citroengras fijngesneden geschikt in een marinade. Bijvoorbeeld voor tofu.

Bekijk alle recepten met citroengras van Kind Of Asian hier.

De 4 manieren citroengras verwerken in je gerechten

  • Kneuzen: met de stamper (van je vijzel) of de dikke achterkant (dus niet de scherpe kant) van een groot mes (alleen voor gevorderden!) sla je een paar keer op de hele stengel. Dunne, jonge stengels citroengras hoeven niet gestampt te worden: die kunnen los gemaakt worden door ze in een knoop te leggen. Het citroengras kook je in een hete vloeistof en worden voor het opdienen verwijderd.
    Recepten: citroengrasthee, vegan kokos pannacotta, vegan Tom Yum noedels
  • Klein hakken van het zachte deel: verwijder de buitenste harde laag (soms is de stengel zo dun dat er geen harde buitenkant is), het onderste harde stukje (dit gooi je weg) en een groot stuk van de bovenste deel van de stengel zodat je zo’n 10-12 cm van de onderkant overhoudt. Dit zachtste deel van het citroengras snij je met een scherp mes eerst in dunne ringetjes en daarna hak je alles zo klein mogelijk. Ook kan je de dunne ringen in een kleine blender fijnmalen. De rest van het citroengras – de harde delen – bewaar je om te koken in vloeibare gerechten, zie hierboven.
    Recepten: Vietnamese chilipasta en marinade voor tofu.
Ga naar de homepage van Kind of Asian voor de nieuwste vegan en vegetarische recepten!

Er zijn 4 manieren van verwerken van citroengras om de frisse smaak vrij te laten komen: kneuzen, klein snijden, fijnhakken of fijnstampen tot een puree.

Citroengras is ook heerlijk in homemade limonade met gember en limoenblad.

Of kook een gekneusde stengel citroengras mee voor deze romige vegan panna cotta. Voor het basisrecept heb je slecht 4 houdbare ingrediënten nodig.

Om het frisse en aromatische van het citroengras beter tot zijn recht te laten komen wordt citroengras vaak gecombineerd met een klein zuurtje van bijvoorbeeld limoen, citroen of tamarinde.

Hoe citroengras of sereh bewaren

Citroengras is in de verpakking of omwikkeld in een theedoek enkele weken te bewaren in de koelkast. Of drie maanden in de vriezer. Maar net als met alle verse ingrediënten kun je ze het beste zo snel mogelijk opmaken. Vooral in desserts vind ik ontdooid citroengras minder geschikt.

Tip voor invriezen van klein gehakt citroengras

Het is heel handig om alvast een voorraadje fijngehakt citroengras in de vriezer te hebben. Daarvoor snij je de zachte delen van het citroengras – de dikkere onderkant van het citroengras zonder de harde buitenkant – van 2 of meer pakjes citroengras in dunne ringen. En hak ze fijn in een kleine keukenmachine. Heb je geen keukenmachine dan hak je alles fijn met een groot mes.

Leg een laagje gehakt citroengras in een vriesbakje. Leg er een vel bakpapier op en leg daar weer een laag citroengras op. Ik zorg er altijd voor dat een laagje citroengras ongeveer overeenkomt met twee stengels citroengras. Dus als je tien stengels hebt fijngehakt maak je vijf laagjes citroengras met bakpapier in het vriesbakje.

Het bevroren citroengras is in deze kleine hoeveelheid zo snel ontdooid dat je het meteen kan verwerken in je gerecht of fijnstampen voor een verse currypasta. Ideaal, toch?

Ga naar de homepage van Kind of Asian voor de nieuwste vegan en vegetarische recepten!

Share
Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Pin It on Pinterest