Voor een mooie rood oranje gloed in gerechten gebruik ik vaak anatto zaad als kleurstof – gedroogde zaadjes van de anattoboom.

Voor een mooie rood oranje gloed in gerechten gebruik ik vaak anatto zaad als kleurstof - gedroogde zaadjes van de anattoboom.

Smaak en kleur

De gedroogde zaadjes van de anattoboom (of anattostruik) hebben – zeker als ze in bescheiden hoeveelheden worden gebruikt – nauwelijks smaak. Het zou een aardse, bittere en peperachtige smaak hebben maar dat ik heb nog niet waargenomen.

De harde zaadjes zelf zijn donkerrood maar dit is niet de kleur die je krijgt in het gerecht. Het wordt geel tot hooguit oranje rood.

Op de foto’s zie je de hele zaadjes. Ik koop ze bij de Chinese toko. Poeder heb ik niet gezien bij de toko. Anatto poeder wordt voornamelijk in specerijenpasta’s verwerkt.

Anatto zaad extract als kleurstof

De beste manier om anatto zaad te gebruiken is deze op te warmen in een hete vloeistof – olie of water –  zodat de kleur wordt afgegeven. De vloeistof zonder het anatto zaad wordt verwerkt in het recept.

Voor de recepten voor Chinese vegetarische wontonsoep (met vegan optie) en Vietnamese chili pasta heb ik het anatto zaad opgewarmd in olie.

De werkwijze is simpel:

  1. Doe de gewenste hoeveelheid olie die je nodig hebt in een pan. En de hoeveelheid anatto zaad aangegeven in het recept doe je ook bij de koude olie. Zet het vuur op een lage stand – de zaadjes niet mogen verbranden. Laat enkele minuten op het vuur staan. Zet het vuur uit als de olie de gewenste kleur heeft. Lijkt de kleur niet oranje rood genoeg te wroden, dan doe je er nog meer zaadjes bij, en op laag vuur nog enkele minuten laten sudderen.
  2. Zet het vuur uit. Laat enkele minuten staan om af te koelen (en nog iets donkerder te laten worden), zeef daarna de olie en gooi de zaadjes weg. De olie is lang te bewaren in de koelkast. Of buiten de koelkast als de keuken niet te warm is.

 

Pin onderstaande foto op je borden ‘Specerijen’ of ‘Aziatisch eten’ als je het recept wil bewaren.
Hier vind je mijn borden op Pinterest.

Voor een mooie rood oranje gloed in gerechten gebruik ik vaak anatto zaad als kleurstof - gedroogde zaadjes van de anattoboom.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.