Er zijn 4 manieren om de geurige stengels citroengras te verwerken in recepten: klein hakken, pureren, kneuzen of in diagonale ringen snijden,

Er zijn 4 manieren van verwerken van de geurige stengels citroengras: kneuzen, in ringen snijden, kleinhakken en fijnstampen tot een puree. 

Bekijk ook

Vegan recepten met citroengras

WAT IS CITROENGRAS

Citroengras is een stevige stengel dat ruikt en smaakt naar citroen maar zonder het zuurtje.

Het bestaat uit meerdere vezelige lagen. De buitenste lagen van het citroengras zijn heel stevig en worden meegekookt om de smaak vrij te laten komen.

Het dikke deel aan de onderkant, minus de buitenste laag, is zachter en heeft de meeste smaak. Alleen dit deel wordt verwerkt in recepten waarbij het citroengras wordt meegegeten.

Authentiek Thais koken zonder vlees en vis

Heb je mijn eBook/ cursus al bekeken?

CITROENGRAS VERWERKEN IN EEN CURRYPASTA OF SAUS

Voor recepten waarbij het citroengras wordt meegegeten wordt de zachte kern van het citroengras heel klein gehakt of gepureerd.

Snijd een klein stukje van de onderkant van de stengel (deze kan weg). Snijd het bovenste deel van de stengel zodat je ongeveer 10-12 cm van de onderkant overhoudt.

Pel de buitenste laag (of lagen als het een dikke stengel is) eraf. Nu houd je de zachte kern over. De overige delen (de harde delen) bewaar je voor gerechten waarin deze harde delen meegekookt kunnen worden (scrol naar beneden voor recepten).

Snijd de zachte kern in heel dunne ringen.

 

De dunne ringen kunnen nu klein gehakt worden of in een vijzel tot puree worden gestampt.

Klein hakken:

Hak de dunne ringen met een scherp mes zo klein mogelijk. Ook kan je de ringen in een kleine blender fijnmalen. De rest van het citroengras – de harde delen – bewaar je om te koken in vloeibare gerechten.

Recepten: Vietnamese chilipasta en marinade voor tofu.

Fijnstampen tot een puree:

Hak eerst zoals boven beschreven het citroengras heel klein. Stamp daarna in een vijzel tot een puree. Bij grote hoeveelheden kan je ook een kleine blender gebruiken.

Recepten: vegan groene Thaise currypasta of de Thaise watermeloen tofu salade.

Pin een foto als je dit later nog een keer wil lezen!
Je kan Kind of Asian ook op Pinterest volgen

CITROENGRAS KOKEN

De harde delen van het citroengras die je overhoudt van bovenstaande recepten kunnen worden gebruikt in gerechten waarbij het citroengras meegekookt kan worden. Na het koken worden deze verwijderd.

Maar je kan natuurlijk ook gewoon de hele stengel gebruiken, zie hieronder.

Hele stengels citroengras meekoken kan op de volgende manieren:

Kneuzen:

Om de smaak van hele stengels citroengras vrij te laten komen in een hete vloeistof moet deze eerst los gemaakt worden: stamp de vezels los met een stamper (van de vijzel).

En erg handig: leg een knoop in de lange stengel zodat die in de pan niet te veel ruimte in beslag neemt en na het koken makkelijk eruit gevist kan worden.

Recepten: vegan kokos pannacotta, vegan Tom Yum noedels

In diagonale ringen snijden:

Deze manier wordt gebruikt als het citroengras wordt meegekookt maar niet wordt verwijderd maar ter decoratie in de soep of thee wordt gelaten.

De stengel snijd je diagonaal in dikkere ringen en laat het trekken of koken in hete vloeistof.

Door ze diagonaal te snijden zijn ze mooier, én niet onbelangrijk: grote stukken zijn wat makkelijk weg te schuiven tijdens het eten/ drinken.

Recepten: limonade met citroengras, citroengrasthee of vegan Vietnamese tamarinde soep

BEWAREN

Citroengras is in de verpakking of omwikkeld in een theedoek enkele weken te bewaren in de koelkast. Of drie maanden in de vriezer. Maar net als met alle verse ingrediënten kun je ze het beste zo snel mogelijk opmaken. Vooral in desserts vind ik ontdooid citroengras minder geschikt.

Bekijk ook

Vega recepten met citroengras

TIP: VRIES CITROENGRAS IN

Het is heel handig om alvast een voorraadje fijngehakt citroengras in de vriezer te hebben. Daarvoor snij je de zachte delen van het citroengras – de dikkere onderkant van het citroengras zonder de harde buitenkant – van 2 of meer pakjes citroengras in dunne ringen. En hak ze fijn in een kleine keukenmachine. Heb je geen keukenmachine dan hak je alles fijn met een groot mes.

Leg een laagje gehakt citroengras in een vriesbakje. Leg er een vel bakpapier op en leg daar weer een laag citroengras op. Ik zorg er altijd voor dat een laagje citroengras ongeveer overeenkomt met twee stengels citroengras. Dus als je tien stengels hebt fijngehakt maak je vijf laagjes citroengras met bakpapier in het vriesbakje.

Het bevroren citroengras is in deze kleine hoeveelheid zo snel ontdooid dat je het meteen kan verwerken in je gerecht of fijnstampen voor een verse currypasta. Ideaal, toch?

vegetarische wontons vouwen
Wat vind je van deze uitleg?
Laat het me in de comments hieronder weten!
Ga voor de nieuwste vegetarische en vegan Aziatische recepten naar de homepage van Kind of Asian.

 

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.