Voor veel Koreaanse, Chinese en Japanse recepten is geroosterde sesam een belangrijk ingrediënt. Lees hier hoe je het beste sesam kan roosteren voor de optimale smaak.

Voor veel Koreaanse, Chinese en Japanse recepten is geroosterde sesam een belangrijk ingredient. Lees hier hoe je het beste sesam kan roosteren voor de beste smaak.

Hoe smaakt geroosterde witte en zwarte sesam

Je kan geroosterd sesamzaad kopen. Maar meestal is het sesamzaad in de winkel nog niet geroosterd – het heeft dan heel weinig smaak.

Na het roosteren komt pas die volle, vette en nootachtige smaak naar boven. Witte sesam neigt naar pindasmaak en zwarte sesam heeft een heel eigen sterke smaak – wat donkerder, stoerder nog. Lastig uit te leggen maar probeer het en je snapt het. Chinese vrouwen zijn vooral gek op zwarte sesam; ons is namelijk van kleins af aan verteld dat zwarte sesam heel gezond is: een soort inwendige anti-aging crème:)

De nootachtige smaak van geroosterd sesamzaad wordt verwerkt in hartige en zoete gerechten. Inmiddels heb ik al heel wat sesamrecepten gepost:

ZOET:

HARTIG:

Pin een foto als je dit wil bewaren. Hier vind je mijn borden op Pinterest.

Voor veel Koreaanse, Chinese en Japanse recepten is geroosterde sesam een belangrijk ingredient. Lees hier hoe je het beste sesam kan roosteren voor de beste smaak.

Sesam roosteren + een trucje

Hiervoor heb je alleen een kleine pan en aandacht nodig. Loop niet weg – de kleine zaadjes verbranden snel.

Doe de sesamzaadjes (niet te dikke laag) in een kleine pan en rooster ze enkele minuten (afhankelijk van de hoeveelheid sesam) op een lage stand. Roer af en toe zodat alle zaadjes geroosterd worden.

Witte sesamzaadjes zijn klaar als ze goudbruin zijn. De zwarte zaadjes veranderen niet van kleur dus hoe weet je dat ze klaar zijn?

Je kan het proeven (voorzichtig, heet!) of, en nu komt het trucje: je roostert enkele witte sesamzaadjes mee. Verkleuren die goudbruin dan zijn de zwarte dat ook.

En heel belangrijk: schep de sesam meteen uit de hete pan want deze gloeit na en dan brandt de sesam alsnog aan.

Ga naar de homepage voor de nieuwste vegan & vegetarische recepten van kindofasian.com!

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.