Geroosterd rijstpoeder is in sommige Thaise en Vietnamese gerechten een onmisbaar ingrediënt. Het werkt als bindmiddel, geeft een rokerige, popcorn-achtige smaak en een knapperige textuur. Ik vertel je hier hoe je dit makkelijk zelf maakt.

Aan verschillende Vietnamese en Thaise recepten voor salades wordt geroosterd rijstpoeder toegevoegd - als bindmiddel, voor de rokerige smaak en de knapperige textuur. Ik vertel je hoe je dat makkelijk zelf maakt.

Rijstpoeder voor de smaak en textuur

Degene die dit heeft bedacht moet wel geniaal zijn: een simpel rijstpoedertje dat zorgt voor een heerlijke smaak, knapperige textuur en het bindt dunne sauzen!

Rauwe kleefrijst – jasmijnrijst kan ook – wordt in een droge pan geroosterd tot het krokant en een rokerige popcornsmaak krijgt.

Rooster je ook limoenblad en citroengras mee dan wordt het helemaal een geurig Thais feestje. De limoenbladeren die helemaal droog worden kunnen zelfs samen met de rijst fijngemalen worden. Of nog beter: maal niet alles tot poeder. Enkele grotere stukjes rijst geven een knapperig accent.

De vermalen rijst zorgt er ook nog voor dat dunne sauzen en dressings licht gebonden worden, zoals in de Thaise vleessalade Larb (ook wel Laab of Laap) waar veel jus en dressing bij komt kijken.

In een recept voor vegan Laab heb ik ‘jus’ van champignons toegevoegd zodat het rijstpoeder juist niet te veel vocht op zou nemen. Rijstpoeder – khao khua in het Thaisweglaten uit de Laab is ondenkbaar vanwege de kenmerkende smaak van deze rokerige toevoeging.

Pin onderstaande foto op je borden ‘Vegan recepten’ of ‘Aziatisch eten’ als je het recept wil bewaren.
Hier vind je mijn borden op Pinterest.

Aan verschillende Vietnamese en Thaise recepten voor salades wordt geroosterd rijstpoeder toegevoegd - als bindmiddel, voor de rokerige smaak en de knapperige textuur. Ik vertel je hoe je dat makkelijk zelf maakt.

Voor de nieuwste vegan & vegetarische Aziatische recepten ga je naar de homepage.
Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Rijstpoeder voor Vietnamese en Thaise recepten

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
 • Author: Kamwoj
 • Cook Time: 20
 • Total Time: 20

Description

Aan verschillende Vietnamese en Thaise recepten voor salades wordt geroosterd rijstpoeder toegevoegd. Het werkt als bindmiddel, geeft een rokerige, popcorn-achtige smaak en een knapperige textuur. Ik vertel je hier hoe je dit makkelijk zelf maakt.


Ingredients

Scale
 • 100 g rauwe kleefrijst/ glutinous rice * of jasmijn-/ pandanrijst
 • 1 citroengras, optioneel
 • 2 limoenblad, optioneel

Instructions

 1. Zet een pan op middelhoog vuur (zonder olie) en rooster de rijst, gekneusd citroengras en limoenblad zonder de steel (laatste twee ingrediënten zijn optioneel). Rooster 10 minuten op middelhoog vuur, of tot de rijst beginnen te verkleuren. Roer geregeld.
 2. Zet het vuur iets lager en rooster tot bijna alle korrels goudbruin zijn en krokant zijn – kan nog 10 min duren, afhankelijk van de warmtebron. Laat afkoelen.
 3. Verwijder het citroengras. De uitgedroogde limoenbladeren kunnen met de rijst in een kleine blender, specerijenmolen of vijzel fijngemalen worden. Maal niet alles tot poeder – de grote stukjes rijst zorgen voor een knapperig accent. Voor de beste smaak binnen 2 dagen opmaken, anders een week bewaren in een goed af te sluiten pot.

Notes

 • Glutinous rice/ kleefrijst bevat geen gluten – ‘glutinous’ verwijst naar de kleverige, lijm-achtige textuur.
 • Voor dit recept kan je ook alleen de harde buitenste lagen van het citroengras gebruiken. De zachte kern die fijngestampt kan worden bewaar je bijvoorbeeld voor de Thaise groene currypasta of Vietnamese chili olie.
Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.