Baal je ook zo als de quinoa die je wil serveren papperig blijkt te zijn? Met de volgende bereidingswijze gaat dit nooit meer gebeuren. En ook: fluffy quinoa voor salades met twee simpele tips.

Weer papperige quinoa? Met de volgende bereidingswijze gaat dit nooit meer gebeuren. En met 2 simpele tips heb je gegarandeerd fluffy quinoa voor salades.

Wat is quinoa

Als ik mocht kiezen zou ik elke dag rijst eten: jasmijnrijst, sushirijst, zwarte en witte kleefrijst. Maar variatie is belangrijk voor een gezond lijf. En daarom komt er weleens quinoa op het menu. Een pseudo-graan wordt het genoemd omdat het eigenlijk zaadjes zijn.

Volgens het Voedingscentrum is quinoa een bron van eiwit en de mineralen koper en magnesium. En bevat het ook nog vezels, B-vitamines, vitamine E en ijzer. I’ll take it!

De soorten quinoa die wij hier in Nederland kennen: de witte, rode en zwarte. De laatste is minder goed verkrijgbaar. De rode en de zwarte hebben meer bite, een beetje krokant zijn ze. De witte is zacht na het koken.

De smaak is licht nootachtig maar ik vind het neutraal genoeg om witte rijst te vervangen.

Beste kookmethode voor fluffy quinoa als bijgerecht

Quinoa koken is makkelijker en sneller dan rijst koken. Dan heb ik het natuurlijk over echte rijst- geen snelkookrijst.

1 deel quinoa (afgespoeld indien nodig) met 2 delen water of bouillon, zonder deksel, koken tot het vocht is verdwenen. Hoe lang dit duurt is afhankelijk van de hoeveelheid quinoa je kookt.

Deksel erop en nog 2 minuten op de laagste stand. Zet het vuur uit en roer de quinoa los met een vork. Op deze manier is je quinoa nooit plakkerig!

Tip voor extra smaak:

Bak eerst wat fijngehakte smaakmakers als chilipeper, gember, sjalot of korianderwortel in olie voordat je de quinoa en water in de pan doet.

Pin onderstaande foto op je borden ‘Vegan recepten’ of ‘Aziatisch eten’ als je het recept wil bewaren.

Hier vind je mijn borden op Pinterest.

Quinoa voor salades

Rode of zwarte quinoa, die een stevige bite hebben, kun je het beste gebruiken voor salades met een dunne dressing. Dan kun je bovenstaande kookmethode aanhouden voor het koken.

Roer je een dunne dressing door de zachte witte quinoa dan wordt de zorgvuldig bereide fluffy quinoa natuurlijk weer papperig.

Twee simpele tips om de witte quinoa ook na het toevoegen van de dressing fluffy te houden:

 1. Gebruik 10% minder water bij het koken. De kooktijd wordt hierdoor verkort met minder zachte quinoa als resultaat.
 2. Doe de hete quinoa meteen na het koken in een lage schaal zodat de quinoa snel afkoelt en droger wordt.

Inspiratie nodig voor een frisse Aziatische quinoa salade? Bekijk het recept voor quinoa salade met vegan Vietnamese ‘vissaus’!

Ga naar de homepage voor de nieuwste vegan & vegetarische recepten van kindofasian.com!

Voor deze chewy, smaakvolle noodles hoef je niet met een boodschappenlijst naar de toko. Waarschijnlijk heb je alles wat je nodig hebt voor deze 6-ingrediënten Chinese vegan noodles met lenteui-olie al in huis! Dit makkelijke recept is perfect voor een snelle doordeweekse vegan maaltijd. #vegannoodles #veganmakkelijk #noedels #makkelijkrecept #doordeweeksdinner

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Fluffy quinoa voor salades en als bijgerecht

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
 • Author: Kamwoj
 • Prep Time: 1
 • Cook Time: 12
 • Total Time: 13 min
 • Yield: 2- 3 personen 1x
 • Category: bijgerecht
 • Method: koken

Description

Baal je ook zo als de quinoa die je wil serveren papperig blijkt te zijn? Met de volgende bereidingswijze gaat dit nooit meer gebeuren. En ook: fluffy quinoa voor salades met twee simpele tips.


Ingredients

Scale
 • 120 g quinoa
 • 320 ml water

Instructions

 1. Doe de quinoa in een fijnmazige zeef en spoel de quinoa af. Het laagje om de korrels zorgt voor een bittere smaak en een vieze schuimlaag tijdens het koken. Soms staat er op de verpakking dat dit niet nodig is.
 2. In principe heb je voor 1 kopje rauwe quinoa 2 kopjes water nodig. Je houdt 3 kopjes gekookte quinoa over. Alleen voor witte quinoa die je na het koken gaat mengen met een dunne dressing gebruik je iets minder dan 2 delen vocht. Zo’n 10% minder.
  120 g witte ongekookte quinoa voor salades: gebruik 290 ml water.Witte quinoa als bijgerecht en rode en zwarte quinoa voor salades en bijgerecht: gebruik 320 ml water.
 3. Breng quinoa en water onafgedekt aan de kook. Zet het vuur op middelhoog vuur en kook tot het vocht verdampt is (9-12 minuten). Duw de quinoa aan de kant met een lepel om dat te controleren.
 4. Zet het vuur op de laagste stand, doe een deksel op de pan en laat nog 1-2 minuten stomen.
 5. Zet het vuur uit en roer met een vork de quinoa los. Houd de deksel op de pan als de quinoa warm opgediend wordt.
  Quinoa voor salades schep je op een lage schaal om af te koelen.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.