Weet je dat een homemade vegan groene currypasta niet moeilijk is om te maken? De smaak is ongelooflijk intens en geurig- je wil nooit meer terug naar kant-en-klare pasta’s!

Verse koriander, citroengras en specerijen voor homemade vegan groene currypasta.

Tijd voor homemade vegan groene currypasta

Nu moet ik toegeven dat sinds ik niet meer kook voor gasten – 3,5 jaar geleden voor het laatst – ook geen currypasta heb gemaakt. Ik was lui vanwege 10 jaar hard werken en werd afgeleid door andere keukens. Ik kookte voornamelijk Thais, Vietnamees en Chinees in ons restaurant. Toen we daarmee stopten wilden ik iets anders: Japans eten kreeg mijn aandacht door onze reis in 2018. Een vegetarisch eettentje vinden in Japan is lastig maar met de van nature vegan Japanse smaakmakers koken is fantastisch! (zie ook deze blog over Japanse smaakmakers).

En sinds een paar weken zit ik weer in de Thaise kookmodus. Aanleiding was een quarantine-opruimsessie. Ik kwam zo veel korianderzaad en komijn tegen in mijn specerijenkastje. Die geurige zaadjes zijn onweerstaanbaar. Bovendien, een Aziatische blog zonder goede Thaise currypasta, dat kan natuurlijk niet.

Het grootste voordeel van een homemade vegan currypasta is – naast dat het zó veel lekkerder is dan kant-en-klare pasta – dat je de gefermenteerde garnalenpasta weg kan laten. Ik eet zelf af en toe vlees en vis maar mis de garnalenpasta niet als ik de currypasta vegan maak.

Waarschuwing vooraf: je huis zal een hele dag geuren naar fris citroengras en laos, kruidige koriander en de bloemige groene chilipepers.

Hieronder een foto van korianderwortel uit de toko en boven een foto van korianderwortel van een plantje uit de supermarkt. Als je niet de dikke wortels kunt vinden vervang dan door koriandersteeltjes.

Hoe maak je vegan currypasta

Thaise groene currypasta bestaat uit verse en droge ingrediënten die je fijnmaalt tot een geurige pasta. Je hebt best veel ingrediënten nodig maar de bereiding is niet moeilijk.

Maak de pasta in een vijzel:

Voor deze kleine hoeveelheid is een vijzel van 11 cm groot genoeg.

Het belangrijkste is de volgorde van malen – van droog naar nat:

 • Eest de droge specerijen (korianderzaad, komijnzaad en witte peper) fijnmalen tot een poeder. Je kunt ook een specerijen- /koffiemolen gebruiken.
 • Haal het poeder uit de vijzel en ga verder met de pepers, korianderwortel en -steel, laos, schil van kaffirlimoen (indien verkrijgbaar) en citroengras. Laos en citroengras zijn vezelig en taai – daarom is het belangrijk dat je eerst deze fijngemaakt hebt voordat de knoflook en sjalot erbij wordt gedaan.
 • Als laatste voeg je de ingrediënten met de meeste vocht toe: knoflook en sjalot.

Maak de pasta in een blender:

Omdat een grote blender een kleine hoeveelheid ingrediënten alleen maar laat ronddraaien gebruik een je kleine blender. Maar een blender maalt de droge specerijen niet tot poeder, dus ook hier moet je een specerijen- /koffiemolen gebruiken.

De volgorde van het malen is in geval van een blender niet relevant – behalve dat je de droge specerijen als poeder in de blender doet. Snij alle ingrediënten klein en maal alles tegelijk in de blender.

Dit recept is voldoende voor een curry voor 4 personen. Ik maak eigenlijk altijd meer. De currypasta is namelijk heel goed (in porties) in te vriezen.

 

Pin onderstaande foto op je borden ‘Vegan recepten’ of ‘Aziatisch eten’ als je het recept wil bewaren.

Hier vind je mijn borden op Pinterest.

Ga naar de homepage voor de nieuwste vegan & vegetarische recepten van kindofasian.com!

 

Weet je dat een homemade vegan groene currypasta niet moeilijk is om te maken? De smaak is zo intens en geurig- nooit meer kant-en-klare pasta's! Groene currypasta in zwarte vijzel.

Print

Homemade vegan groene currypasta

Weet je dat een homemade vegan groene currypasta niet moeilijk is om te maken? De smaak is zo intens en geurig- nooit meer kant-en-klare pasta's!

Weet je dat een homemade vegan groene currypasta niet moeilijk is om te maken? De smaak is ongelooflijk intens en geurig- je wil nooit meer terug naar kant-en-klare pasta’s!

 • Author: Kamwoj
 • Prep Time: 10
 • Cook Time: 10
 • Total Time: 20
 • Yield: 6 eetlepels 1x
 • Category: Saus & dip
 • Method: Pureren, fijnstampen
 • Cuisine: Thais
Scale

Ingredients

 • 6 g/ 1 el korianderzaad
 • 2 g/ 1/2 el komijnzaad
 • 2 g/ 1/2 el witte peper
 • 1013 Thaise groene chilipepers, steel verwijderd *
 • 2 dunne reepjes schil van 1 kaffirlimoen *, indien verkrijgbaar
 • 6 g/ 3 dunne plakjes laos *
 • 3 stengels citroengras *
 • 15 g steeltjes en wortel van verse koriander (blaadjes bewaren)
 • 20 g/ 7 tenen knoflook
 • 75 g/ gepelde kleine sjalotjes*, kleiner gesneden
 • 1/4 tl fijn zeezout

Instructions

 1. Rooster in een kleine pan- zonder olie- korianderzaad, komijn en witte peper 2- 3 minuten of totdat het geurt, op middelhoog vuur. Haal uit de hete pan en laat afkoelen.
 2. Verwijder indien gewenst de pittige zaadjes uit de chilipeper voor een minder pittige curry (zie notes).
 3. Snij het onderste stukje van de stengels citroengras. Deze kan je weggooien. Pel de harde buitenkant van de stengels. Snij het harde bovenste deel van de stengels af zodat je 10-12 cm van het onderste deel van de stengels overhoudt. Alleen dit zachte, minst vezelige deel van het citroengras gebruiken voor dit recept. Snij deze in heel dunne ringen. De harde vezelige delen van de stengels bewaar je voor andere recepten. Zie notes voor de post met meer uitleg.
 4. Met de vijzel:

  Begin met de ingrediënten met het minste vocht: stamp korianderzaad, komijn en witte peper tot een fijn poeder. Of gebruik een specerijenmolen. Haal het poeder uit de vijzel voordat je verder gaat- het droge poeder maakt het pureren van de vochtige ingrediënten lastig.
  Stamp en wrijf eerst chilipepers tot een puree. Doe de laos en citroengras ook in de vijzel en stamp die tot een puree. Daarna mogen het zout, knoflook en sjalotjes erbij. Als laatste het droge specerijenpoeder.

 5. Met een kleine blender en koffiemolen:

  Maal de afgekoelde geroosterde specerijen in de koffiemolen tot een poeder. Pureer nu alle ingrediënten in de kleine blender. Duw de nog niet fijngemalen ingrediënten van de randen naar beneden en pureer tot een fijne pasta is.

 6. Gebruik de currypasta meteen. Of bewaar het enkele dagen in een goed afgesloten potje- met een laagje olie op de currypasta of druk er een vel bakpapier op. In de vriezer is de currypasta 2 weken houdbaar, waarschijnlijk langer.

Notes

 

Thaise chilipepers: Verwijder de zaadjes als je de curry minder pittig wil en niet het aantal chilipepers. In een eerdere post zie je hoe het je het beste de zaadjes van de pepers kan verwijderen.

Kaffirlimoen: Te koop in de toko (niet altijd op voorraad). Bewaar ze in de vriezer. Kaffirlimoen is niet te vervangen door gewone limoen- zelfs niet met kaffirlimoenblad. Deze laatste kook je wel mee in de curry.

Laos/ galangal: Te koop in een grote supermarkt en toko. Zo niet, vervang door een plakje geschilde gember en nog een iets meer citroengras.

Citroengras/ laos: Koop dunne, lichtgele stengels. Die zijn minder vezelig. Van het citroengras gebruik je voor de currypasta alleen het zachte gedeelte. Ga naar deze post over het verwerken van citroengras voor meer uitleg.

Sjalotjes: De kleine rode sjalotjes uit Thailand kun je het beste kopen. Die hebben veel smaak en zijn minder vochtig. Maar lastig verkrijgbaar. Een goed alternatief: de kleinste sjalotjes die je kunt vinden in de supermarkt.

Keywords: Currypasta, zelf currypasta maken, homemade curry

Share
Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Pin It on Pinterest