Citroengras ook wel sereh geurt fris naar citroen als je de harde stengel kneust, kleiner snijdt of fijnstampt in de vijzel. Het heeft echter niet de zure smaak van citroen. Lees verder hoe je het aromatische citroengras gebruikt in je gerechten.

Citroengras of sereh geurt naar friszoete citroen als je de harde stengel kneust, kleiner snijdt of fijnstampt in de vijzel. Gebruik het in curry, soep en nagerechten.

Waar gebruik je citroengras/ sereh voor

In Thaise currypasta’s of  in de Vietnamese tamarindesoep met ananas geeft citroengras het gerecht een frisse geur en smaak.
Het wordt in desserts vaak gecombineerd met kokosmelk. Zoals deze chiazaadpudding met kokosmelk.
Ook is citroengras fijngesneden geschikt in een marinade. Bijvoorbeeld voor tofu en garnalen.

“Om het frisse en aromatische van het citroengras beter tot zijn recht te laten komen wordt citroengras vaak gecombineerd met een klein zuurtje van bijvoorbeeld limoen, citroen of tamarinde.”

Hoe verwerk je citroengras in je gerechten

  • Kneuzen: met de stamper (van je vijzel) of het handvat van een groot mes (alleen voor gevorderden!) sla je een paar keer op de hele stengel. Het citroengras kook je in een hete vloeistof (soep, thee, kokosmelk etc.). Citroengras wordt verwijderd na het koken.
  • Snijden: de stengel snij je diagonaal in plakken en laat het trekken in hete vloeistof. De plakken kun je ter decoratie in de soep of thee laten zitten.
  • Klein hakken: verwijder de buitenste harde laag (soms is de stengel zo dun dat er geen harde buitenkant is), het onderste harde stukje (dit gooi je weg) en een groot stuk van de bovenkant zodat je zo’n 10 cm van de onderkant overhoudt. Dit zachtste deel van het citroengras snij met een scherp mes eerst in dunne ringetjes en daarna hak je alles zo klein mogelijk. Gebruik in roerbakgerechten of marinades.De rest van het citroengras, de harde delen, bewaar je voor gebruik in vloeibare gerechten.
  • Fijnstampen tot een puree: hak eerst zoals boven beschreven het citroengras klein. Stamp daarna in een vijzel tot een puree voor een currypasta.

Hoe citroengras of sereh bewaren

Citroengras is in de verpakking of omwikkeld in een theedoek enkele weken te bewaren in de koelkast. Of drie maanden in de vriezer.

Tip voor invriezen van klein gehakt citroengras:

Snij de kernen van 2 of meer pakjes citroengras alvast in dunne ringen. En hak ze fijn in een kleine keukenmachine. Omdat een kleine hoeveelheid niet draait in de keukenmachine maak ik meteen een voorraadje. Heb je geen keukenmachine dan hak je alles met een groot mes fijn.

Leg een laagje gehakt citroengras in een vriesbakje. Leg er een vel bakpapier op en leg daar weer een laag citroengras op. Ik zorg er altijd voor dat een laagje citroengras ongeveer overeenkomt met twee stengels citroengras. Dus als je tien stengels hebt fijngehakt maak je vijf laagjes citroengras met bakpapier in het vriesbakje.

Het bevroren citroengras is in deze kleine hoeveelheid zo snel ontdooid dat je het meteen kan verwerken in je gerecht of fijnstampen voor een verse currypasta. Ideaal, toch?

Share
Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Pin It on Pinterest