Citroengras, ook wel sereh, geurt fris naar citroen zonder de zure, scherpe smaak. Er zijn 4 manieren van verwerken van deze stengels om de aroma vrij te laten komen in je recept: kneuzen, in dunne plakken snijden, fijn hakken of fijnstampen tot een puree.

Er zijn 4 manieren van verwerken van citroengras om de frisse smaak vrij te laten komen: kneuzen, klein snijden, fijnhakken of fijnstampen tot een puree.

Waar gebruik je citroengras/ sereh voor

In Thaise currypasta’s, soepen of Vietnamese gerechten geeft citroengras het gerecht een frisse geur en smaak.
Het wordt in desserts vaak gecombineerd met kokosmelk. Zoals deze chiazaadpudding met kokosmelk.
Ook is citroengras fijngesneden geschikt in een marinade. Bijvoorbeeld voor tofu.

Probeer onderstaande pittige Thaise kokossoep met gele courgette: pittig, romig en vol frisse Thaise smaakmakers.

De 4 manieren citroengras verwerken in je gerechten

  • Kneuzen: met de stamper (van je vijzel) of de dikke achterkant (dus niet de scherpe kant) van een groot mes (alleen voor gevorderden!) sla je een paar keer op de hele stengel. Het citroengras kook je in een hete vloeistof (soep, thee, kokosmelk etc.). Citroengras wordt verwijderd na het koken.
  • Snijden: de stengel snij je diagonaal in plakken en laat het trekken in hete vloeistof. De plakken kun je ter decoratie in de soep of thee laten zitten.
  • Klein hakken: verwijder de buitenste harde laag (soms is de stengel zo dun dat er geen harde buitenkant is), het onderste harde stukje (dit gooi je weg) en een groot stuk van de onderkant zodat je zo’n 10 cm van de onderkant overhoudt. Dit zachtste deel van het citroengras snij met een scherp mes eerst in dunne ringetjes en daarna hak je alles zo klein mogelijk. Gebruik in roerbakgerechten of marinades.De rest van het citroengras, de harde delen, bewaar je om te koken in vloeibare gerechten.
  • Fijnstampen tot een puree: hak eerst zoals boven beschreven het citroengras klein. Stamp daarna in een vijzel tot een puree voor een currypasta.

Er zijn 4 manieren van verwerken van citroengras om de frisse smaak vrij te laten komen: kneuzen, klein snijden, fijnhakken of fijnstampen tot een puree.

Citroengras is ook heerlijk in homemade limonade met gember en limoenblad.

Of kook een gekneusde stengel citroengras mee voor deze romige vegan panna cotta. Voor het basisrecept heb je slecht 4 houdbare ingrediënten nodig.

Om het frisse en aromatische van het citroengras beter tot zijn recht te laten komen wordt citroengras vaak gecombineerd met een klein zuurtje van bijvoorbeeld limoen, citroen of tamarinde.

Hoe citroengras of sereh bewaren

Citroengras is in de verpakking of omwikkeld in een theedoek enkele weken te bewaren in de koelkast. Of drie maanden in de vriezer. Maar net als met alle verse ingrediënten kun je ze het beste zo snel mogelijk opmaken. Vooral in desserts vind ik ontdooid citroengras minder geschikt.

Tip voor invriezen van klein gehakt citroengras:

Snij de kernen van 2 of meer pakjes citroengras alvast in dunne ringen. En hak ze fijn in een kleine keukenmachine. Omdat een kleine hoeveelheid niet draait in de keukenmachine maak ik meteen een voorraadje. Heb je geen keukenmachine dan hak je alles met een groot mes fijn.

Leg een laagje gehakt citroengras in een vriesbakje. Leg er een vel bakpapier op en leg daar weer een laag citroengras op. Ik zorg er altijd voor dat een laagje citroengras ongeveer overeenkomt met twee stengels citroengras. Dus als je tien stengels hebt fijngehakt maak je vijf laagjes citroengras met bakpapier in het vriesbakje.

Het bevroren citroengras is in deze kleine hoeveelheid zo snel ontdooid dat je het meteen kan verwerken in je gerecht of fijnstampen voor een verse currypasta. Ideaal, toch?

Ga naar de homepage van Kind of Asian voor de nieuwste vegan en vegetarische recepten!

Share
Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Pin It on Pinterest